ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας πίνακας της Μαρλίν Ντιμά, που θα βγει σε δημοπρασία αυτόν τον μήνα στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή, που έχει καταβληθεί ποτέ για έργο εν ζωή γυναίκας καλλιτέχνιδας.
Είναι η «Μις Ιανουάριος» (1997), που απεικονίζει μία γυναίκα γυμνή από τη μέση και κάτω, εκτός μόνον από μία ροζ κάλτσα, που εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα έργο μνημειώδους κλίμακας, που θεωρείται πραγματικά το magnum opus της διάσημης νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας.
Η «Μις Ιανουάριος» θα συμπεριληφθεί στη βραδινή δημοπρασία έργων του 21ου αιώνα του οίκου στις 14 Μαΐου, προερχόμενη από τις συλλογές των επιδραστικών συλλεκτών Mίρα και Ντον Ρούμπελ, δυναμικού ζευγαριού της τέχνης με έδρα το Μαϊάμι και ιδρυτών του Μουσείου Ρούμπελ, το οποίο έχει παραρτήματα, επίσης στο Μαϊάμι και στην Ουάσινγκτον. Έργα της Μαρλίν Ντιμά όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Ιούνιο στο πλαίσιο της έκθεσης «Marlene Dumas: Cycladic Blues» σε διάλογο μάλιστα, με αρχαιότητες των μόνιμων συλλογών του μουσείου.

Η κυριαρχία του γυναικείου σώματος
Γνωστή για τις τολμηρές απεικονίσεις θεμάτων, όπως ο θάνατος, η βία, η σεξουαλικότητα, η ενοχή και η φυλή η καλλιτέχνις δημιουργεί πίνακες μοναδικής έντασης σαγηνεύοντας αλλά και απωθώντας ή σοκάροντας μέσα από τις ανορθόδοξες μορφές της και την κλίμακα που επιλέγει για τα έργα της. Ειδικά για την «Μις Ιανουάριος» εξάλλου, όπως λέει η Σάρα Φρίντλαντερ, αναπληρώτρια πρόεδρος του οίκου Christie’s για την μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη «η Ντιμά επιδεικνύει θριαμβευτικά την δημόσια κυριαρχία του γυναικείου σώματος ενώ ταυτόχρονα το απελευθερώνει από μία παράδοση υποταγής, ανατρέποντας τις καθεστηκυίες νοοτροπίες για το γυναικείο γυμνό, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, που επικεντρώνεται στον άνδρα».

Όπως πιστεύεται μάλιστα, η «Μις Ιανουάριος» είχε πηγή έμπνευσης μία «σωσία της Σούζαν Σόμερς με μεγάλο στήθος» (σημ. ηθοποιός και συγγραφέας), την φωτογραφία της οποίας σε ένα πορνογραφικό περιοδικό είχε δει η Ντιμά, σύμφωνα με δήλωσή της στο W Magazine, το 2008.
Μια συλλογή κι ένα μουσείο
Οι Ρούμπελ απέκτησαν τον πίνακα από την Galerie Paul Andriesse στο Άμστερνταμ πριν από 20 και πλέον χρόνια αλλά αποφάσισαν να τον πουλήσουν τώρα, προκειμένου να συνεχίσουν την αποστολή της οικογένειας στην συλλογή και υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών, όπως αναφέρεται από τον οίκο δημοπρασιών. Και πράγματι το Μουσείο Ρούμπελ από το 1993 που ιδρύθηκε διαθέτει σήμερα πάνω από 7.400 έργα από περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες, έχοντας συμβάλλει στην ανάδειξή τους, ενώ οι ιδρυτές του έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης του Μαϊάμι ως κέντρου της διεθνούς αγοράς σύγχρονης τέχνης.
Το σημαντικό όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η τιμή, που αναμένεται να πωληθεί το έργο της Ντιμά, καθώς έτσι θα καταρρίψει το υπάρχον ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνιδα εν ζωή, που κατέχει το «Propped» (1992) της Τζένι Σάβιλ, το οποίο πουλήθηκε για 9,5 εκατομμύρια λίρες, το 2018 στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή πάντως, που το ρεκόρ για άνδρα καλλιτέχνη ανέρχεται στα 91,1 εκατομμύρια δολάρια και ανήκει στον Τζεφ Κουνς για το έργο του «Rabbit», που είχε πωληθεί στον Christie’s επίσης, το 2019.

Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Γεννημένη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, το 1953 αλλά ζώντας στο Άμστερνταμ η Μαρλίν Ντιμά θα παρουσιάσει τριάντα έργα της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 5 Ιουνίου σε μία συνομιλία ή και αντιπαράθεση με τις αρχαιότητες του μουσείου. Εκτός από τα έργα της εξάλλου, ένα σύνολο αντιπροσωπευτικό των αλλόκοτα όμορφων και προκλητικών αναπαραστάσεων του ανθρώπινου σώματος, έχει επιλέξει η ίδια και τα αρχαία, που πρόκειται να παρουσιαστούν μαζί.
Με σπουδές τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και στη συνέχεια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ η κορυφαία δημιουργός εξέφρασε από νωρίς τις πολιτικές ανησυχίες της ως λευκής γυναίκας στην Νότιο Αφρική για να επιλέξει στην συνέχεια τον δικό της δρόμο στην τέχνη. Πολλά από τα έργα της έτσι, αναδύονται μέσα από το πλούσιο αρχείο των εικόνων της, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών, από την ιστορία της τέχνης έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και προσωπικές φωτογραφίες. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα μουσεία ανά τον κόσμο, όπως το MoMA στην Νέα Υόρκη, η Tate Modern του Λονδίνου, το Musée d’Orsay και το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, το Stedelijk Museum στο Άμστερνταμ και το The New Museum of Contemporary Art (Νέα Υόρκη).

Διαβάστε επίσης:
Μαρλίν Ντιμά: Το σύγχρονο βλέμμα της τέχνης στα κυκλαδικά ειδώλια
Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Δυναμική χρονιά με καινοτομίες
Γιορτή της Αρχαιολογίας στην αρχαία Ελεύθερνα – Έκθεση για τα σαράντα χρόνια ανασκαφών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
