• Ο εκρηκτικός Άδωνις και ο Μηλιώνης, ο ΟΤΕ και το story της Εκάλης, ο Εξάρχου και το νέο big deal, τι λένε οι ειδικοί για την Alpha, το δείπνο της Deutsche Bank και ο Κύπριος με το 50μετρο Yacht που θέλει την ΑΚΤΩΡ

    Είπα να ξεκινήσω την στήλη σήμερα με την είδηση που είχε ο χθεσινός WISEMAN και αναφέρθηκαν όλες οι μεγάλες και σοβαρές χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας, μεταξύ αυτών η Eurobank Equites, η Piraeus Sec, στα πρωινά report τους.

    image

    Mytlineos: Πάει πάνω από 1 δισ. EBITDA, ξεκινάει νέο BUYBACK

    Είπα να ξεκινήσω την στήλη σήμερα με την είδηση που είχε ο χθεσινός WISEMAN και αναφέρθηκαν ολες οι μεγάλες και σοβαρές χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας, μεταξύ αυτών η Eurobank Equites, η Piraeus Sec, στα πρωινά report τους.

    Τα ετήσια αποτέλεσμα της Mytilineos που τα δημοσιεύσαμε με ακρίβεια.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη χθες στις 00:00 σας γράψαμε:

    Τα EBITDA (καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έφθασαν στα 823 εκατ. ευρώ από 359 εκατ. ευρώ το 2021 και τα καθαρά κέρδη στα 466 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ το 2021.

    Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η εισηγμένη κατάφερε να “γκρεμίσει” τον καθαρό δανεισμό της.

    Για την ακρίβεια στο 9μηνο του 2022 ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθεί στα €1.398 εκατ.

    Όμως ο καθαρός δανεισμός για το 2022 μειώθηκε τελικά στα  718 εκατ. ευρώ.

    Σχεδόν 9 ώρες αργότερα η εισηγμένη μας επιβεβαίωσε πλήρως.

    Πραγματικά δεν πέσαμε έξω ούτε ένα ευρώ.

    Xθες το απόγευμα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,  μίλησε στους θεσμικούς επενδυτές.

    Το Conference call είχε ρεκόρ συμμετοχής και το παρακολουθήσαν 147 άτομα.

    Στα δυο σημεία που εστίασε ο αφεντικό της Mytilineos ήταν ότι ο στόχος για το 2023 στα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ και ότι ξεκινάει καινούριο πρόγραμμα BUYBACK και η υψηλότερη τιμή δεν θα είναι πλέον τα 25 ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω…

    Χθες η μετοχή έκλεισε με μικρά κέρδη στα 23,12 ευρώ.

     


    Το δείπνο της
    Deutsche Bank στο Fuga

    Συνωστισμό από πολυτελή αμάξια (τα οποία δεν ήταν στο σύνολο τους ηλεκτρικά) παρατήρησαν χθες οι περαστικοί πέριξ του πάρκου Ελευθερίας.

    Επειδή το σκηνικό, που πλαισίωναν καλοντυμένοι κύριοι και κυρίες με ενδυμασία Wall Street, μου κίνησε το ενδιαφέρον έκανα μία επιτόπια έρευνα.

    Διαπίστωσα λοιπόν ότι όλος ο καλός ο κόσμος κατευθυνόταν στο στιλάτο ρεστοράν Fuga.

    Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν στελέχη της Deutsche Bank και προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των Dealing Rooms των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Επίσης το μάτι μου πήρε και ορισμένα στελέχη από τις θυγατρικές ΑΕΔΑΚ.

    Τώρα τι περιελάμβανε το μενού νομίζω μικρή σημασία έχει.

    Όσο για το τι συζητήθηκε νομίζω όλοι οι αναγνώστες μου διαθέτουν παραγωγική φαντασία.

    Ο εκρηκτικός Άδωνις και ο Μηλιώνης

    O Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο πολιτικός που ξέρει,  να αναγνωρίζει και να παραδέχεται τα λάθη του.

    Και όχι μόνο αυτό.

    Μπορεί να ζητάει συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για λάθη του παρελθόντος που ο ίδιος δεν είχε καμμιά ευθύνη.

    Ο χειμαρρώδης και αεικίνητος Άδωνις μετά την προχθεσινή μάχη στην Βουλή με τον Πολλάκη, χθες το πρωί αφού επισκέφθηκε ένα σούπερ μάρκετ στην συνέχεια πήγε στην Κόρινθο στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου για τη μεταποίηση, επεξεργασία και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα.

    Πρόκειται για την παραγωγική μονάδα της ισραηλινών συμφερόντων Tikun Olam Ελλάδας στα Εξαμίλια της Κορίνθου, στην  οποία μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει πρόσφατα η παραγωγή των πρώτων κωδικών σε πιλοτικό επίπεδο.

    Στην 30λεπτη ομιλία του, αν και βραχνιασμένος, ο Άδωνις έδωσε συγχαρητήρια στον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της παραγωγής και της εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

    “Πριν από αρκετά χρόνια όταν ήμασταν αντιπολίτευση είχα αναφέρει σε μια τηλεοπτική εκπομπή ότι η πρώτη επένδυση που σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος.

    Αυτή η φράση μου προκάλεσε χαμό και είχε πάρει τότε μεγάλη έκταση”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: “Για να είμαστε ειλικρινείς, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μια ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση.

    Όχι τόσο για την φαρμακευτική κάνναβη όσο για τον Νίκο Καρανίκα”.

    Όμως ο Άδωνις αναφέρθηκε και στον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια τρέχει την μεγάλη αυτή επένδυση ενώ έχει και καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του εργοστασίου.

    Τον Βασίλη Μηλιώνη.

    Να σημειωθεί ότι ο πατέρας της συζύγου του κ. Μηλιώνη κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της TIKUN OLAM στην Ελλάδα.

    Ζήτησε λοιπόν συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για την μεγάλη περιπέτεια του Μηλιώνη προ ετών με την ENERGA.

    Ο Μηλιώνης τελικά αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες για την εμβληματική αυτή υπόθεση.

    Πρακτικά ο Άδωνις είναι από τους πολιτικούς που είναι έντιμος, εκρηκτικός, ορθολογιστής και πάνω από όλα δουλευταράς…

    Είναι δηλαδή ο σύγχρονος πολιτικός του 21ου αιώνα.

    ΟΤΕ: Ο πωλητής με το “tommygun” και το story της Εκάλης…

    Ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,2% η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,22% 13,75 , έκλεισε αμετάβλητη στα 14,60 ευρώ.

    Όμως οι προσεκτικοί παρατηρητές της μετοχής και πάλι διαπίστωσαν το εξής:

    Μόλις η μετοχή έφτασε στα 14,77 ευρώ «ένα μαγικό χέρι» άρχισε το χώσιμο με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα έδαφος και να κλείσει στα 14,60.

    Μάλιστα το χώσιμο ήταν τόσο γρήγορο που ούτε «tommygun» να κρατούσε ο ψυχρός πωλητής.

    Δεν ξέρω ποια χρηματιστηριακή εταιρεία δουλεύει το project, όμως το κάνει πολύ πετυχημένα.

    Πρακτικά τώρα, μεγάλη δουλειά ψυχανεμίζομαι.

    Μόνο ένα πράγμα μου λείπει για να λύσω τον γρίφο και να σας ενημερώσω πλήρως.

    Πόσο θα είναι το premium που θα δοθεί.

    Μετά θα σας παρουσιάσω όλο το story…της Εκάλης.

    Εκεί που κατοικεί ο εμπνευστής του!!!

     

    Ιντρακάτ: Στο +40%

    Όπως σας έχω επισημάνει οι μετοχές είναι πάνω από όλα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

    Ταυτόχρονα το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος και όχι 100αρι.

    Θέλει υπομονή και επιμονή.

    Χθες οι ειδικοί μου έλεγαν για την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,58% 5,18 .

    Καταρχήν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

    Με βάση πηγές της εταιρείας, πλέον δεν υπάρχουν αδιάθετες μετοχές, καθώς η αύξηση υπερκαλύφθηκε από όσους είχαν δικαίωμα προτίμησης και προεγγραφής.

    Μάλιστα οι συγκεκριμένοι προσέφεραν ένα ποσό που αγγίζει τα 117 εκατομμυρίων ευρώ, με τον αρχικό στόχο να έχει τοποθετηθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή διάθεσης της κάθε μετοχής στην ΑΜΚ ήταν 1,17 ευρώ ενώ χθες στο ταμπλό η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 1,616 ευρώ.

    Not bad at all…

     

    Ο Εξάρχου,  η Βρεττού και η Attica Bank 

    Μόλις 24 ώρες μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ιντρακάτ, ο ευρηματικός Αλέξανδρος Εξάρχου δεν έχασε χρόνο.

    Ξεκινά συνομιλίες σαν μέτοχος και επικεφαλής της Τhrivest Holdings Ltd με την Attica Bank.

    Μέτοχοι της Thrivest Holdings Ltd είναι οι Δημήτρης ΜπάκοςΓιάννης ΚαϋμενάκηςΑλέξανδρος Εξάρχου )

    Χθες αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής υπό την CEO Ελένη Βρεττού, που αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ με την Thrinvest στο πλευρό της.

    Η Ellington βρίσκεται στην έξοδο από την τράπεζα και είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι της δηλαδή η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη και ο κ. Πάτρικ Χόρεντ.

    Όπως είναι γνωστό με επιστολή της η Thrivest Holdings Ltd εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δρομολογηθεί.

    Στόχος είναι η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής που θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού –μη συστημικού- πόλου.

     

    Τράπεζες: Σε Αlpha & Πειραιώς βλέπουν άνοδο έως και 100%

    Επειδή οι τράπεζες είναι και πάλι από τις αρχές της χρονιάς από τις πιο hot μετοχές του χρηματιστηρίου είπα να ρωτήσω τους ειδικούς για να μου πουν τι βλέπουν από εδώ και στο εξής:

    H απάντηση ενός guru της αγοράς ήταν η κάτωθι:

    “Έως αυτή την στιγμή ξεχωρίζει η απόδοση του τραπεζικού δείκτη, με τον δείκτη των τραπεζών να ξεπερνάει χθες ενδοσυνεδριακά τις 750 μονάδες, επίπεδα που είχαμε να δούμε από πριν το ξέσπασμα τις πανδημίας, στα δύο προηγούμενα ανοδικά ξεσπάσματα του κλάδου.

    Από τεχνικής ανάλυσης, άνοδος πάνω από τις 750 μονάδες στον τραπεζικό δείκτη ανοίγει το δρόμο για τις 930 με μια πρώτη στάση στις 840 μονάδες, κίνηση που αντιστοιχεί σε άνοδο 27% και 14% από τα τρέχοντα επίπεδα αντίστοιχα.

    Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για επίπεδα πάνω από τις 1000 μονάδες (άνοδος 43%) με απώτερο στόχο τις 1230, δηλαδή σχεδόν 70% πάνω από τις τωρινές τιμές.

    Κατ’ επέκταση, η άνοδος στις τιμές των μετοχών που περιμένει το σύνολο των αναλυτών με βάση τις εκτιμήσεις για το 2024, συγκλίνει με το 70% της τεχνικής ανάλυσης.

    Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τα 21 δισ. με την αποτίμηση να φτάνει στο 0,8 τα ιδία ενσώματα κεφάλαια, επίπεδα στα οποία ήδη βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος.

    Την πρωτοκαθεδρία φέτος έχει κερδίσει προς το παρόν η Πειραιώς, με άνοδο 25%, με την Alpha Bank στη δεύτερη θέση με ένα +20% και τις Eurobank/ Εθνική να ακολουθούν από πίσω σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 14%, δεδομένων και των υψηλότερων αποτιμήσεων που έχουν.

    Η ίδια εικόνα αντικατοπτρίζεται και στη θεμελιώδη ανάλυση, με τα περιθώρια ανόδου για Eurobank/ Εθνική να «περιορίζονται» σε 50% και τις Alpha Bank/Πειραιώς να βλέπουν άνοδο 100%.

    Ενδεχομένως, λοιπόν, να δούμε τις επόμενες μέρες ξανά μια μεταστροφή της αγοράς προς τράπεζες υψηλότερης ποιότητας που συνεχίζουν να έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.»

    Η Εθνική τράπεζα ανανεώνει το Retail και τον στόλο των αυτοκινήτων της

    Αέρας ανανέωσης μαθαίνω ότι πνέει εσχάτως στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,12% 8,30 .

    Στο  Μέγαρο επί της οδού Αιόλου αναμένονται από νέα πρόσωπα στο retail μέχρι καινούργια εταιρικά αυτοκίνητα για τους «επιτελικούς» της μεγάλης μας φίλης.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να μην σας κρατώ άλλο σε αγωνία.

    Στη λιανική τραπεζική αναμένουν από στιγμή σε στιγμή την άφιξη του Γιώργου Βαρελτζίδη.

    Στο οργανόγραμμα της Εθνικής θα ενταχθεί κάτω από την Γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδη, η οποία επίσης προέρχεται από τη Εurobank,  ως βοηθός γενικός διευθυντής.

    Ενδιαφέρουσα  λοιπόν προβλέπεται να είναι συγκατοίκηση των δύο στελεχών.

    Τώρα όσον αφορά στην αλλαγή του στόλου των εταιρικών αυτοκινήτων η διοίκηση Μυλωνά διακρίνεται για τις περιβαλλοντικές  ευαισθησίες και την εναρμόνιση της με τα κριτήρια ESG.

    Έτσι, προχώρησε στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε η ανώτερη διοίκηση της Τράπεζας με νέα … ηλεκτρικά .

    Απ΄ότι με ενημέρωσε η πηγή μου από το γειτονικό πάρκινγκ πρόκειται για τα αντίστοιχα μοντέλα της BMW, της Mercedes και της Αudi, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται στις 100 με 120.000 ευρώ.

    Δάνεια 250 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και ΕΤαΕ για ΜΜΕ

    Μια και αναφέρθηκα από σπόντα στη Εurobank παραπάνω, να σας ενημερώσω για μία πρωτιά της Τράπεζας.

    Πρόκειται για το  νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness του Ευρωπαϊκού Ταμείου  Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εξασφάλισε και παρέχει αποκλειστικά η Eurobank στην Ελλάδα.

    Η Τράπεζα έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη διοχέτευση πόρων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

    Το Πρόγραμμα διατίθεται ήδη και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε Κεφάλαιο Κίνησης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων (στέγη, εξοπλισμό κ.λπ.).

    Με την εγγύηση που παρέχεται από το ΕΤαΕ, το οποίο καλύπτει μέρος της χρηματοδότησης, οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα με μειωμένες απαιτήσεις εμπραγμάτων εξασφαλίσεων ενώ η Eurobank παρέχει επιπλέον μειωμένο περιθώριο επιτοκίου στις χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος.

    Γιατί βλέπει η ΕΚΤ φούσκα στα εμπορικά ακίνητα;

    Η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες στις τράπεζες  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου  για τα εμπορικά ακίνητα πέρασε στα ψιλά μια που στην επικαιρότητα τις περισσότερες φορές κυριαρχούν οι πιο «θορυβώδεις ειδήσεις».

    Με απλά λόγια συνέστησε στις τράπεζες ιδιαίτερη προσοχή καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς ακινήτων, εμφανίζεται αρκετά ευάλωτο στους λεγόμενους κυκλικούς κινδύνους.

    Επομένως οι τράπεζες ανά την Ευρωζώνη που έχουν μεγάλο exposure με δάνεια σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα γενικά η αγορά ακινήτων διαχρονικά έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή, ακόμη και μετά την πτώχευση της χώρας.

    Όμως σήμερα ειδικά στα εμπορικά ακίνητα διαφαίνεται στον ορίζοντα να έρχεται μία μεγάλη αύξηση της προσφοράς, η οποία είναι πολύ πιθανόν να πιέσει τις τιμές.

    Μόνο στον κλάδο των γραφείων η   προσφορά στην Ελλάδα μεταφράζεται σε 140.000 τ.μ. που χτίζονται και πρόκειται να βγουν στην αγορά  την προσεχή τριετία.

    Από αυτά έχει προσυμφωνηθεί να εκμισθωθεί το 18%, ενώ πέρσι άλλαξαν χέρια πάνω από 20.000 τετραγωνικά.

    Τα μεγαλύτερα – σε κόστος και επιφάνεια – έργα έχουν πάρει μπρος τόσο στα βόρεια προάστια (όπως το συγκρότημα της PwC που αναπτύσσει η Dimand και τα έργα της Noval στο Μαρούσι, εν εκ των οποίων στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak), όσο και στα νότια προάστια, του Ελληνικού συμπεριλαμβανομένου.

    Μόνο η Lamda ΛΑΜΔΑ -0,44% 6,75 σχεδιάζει 80.000 τ.μ. γραφείων, με τα 40.000 τ.μ. να έχουν κλειδώσει στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,58% 1,70 .


    Το “
    avatar” του Μυτιληναίου και η παρουσίαση αλλά Μicrosoft

    Όσοι εξ ημών θέλησαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,32% 36,94 , είχαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία που μόνο μεγάλοι κολοσσοί του εξωτερικού προσφέρουν μέχρι στιγμής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

    Και τούτο διότι η παρουσίαση των αριθμών και διαγραμμάτων έγινε σε περιβάλλον Metaverse.

    Κατά τη διάρκεια  λοιπόν  της παρουσίασης εμφανίζεται το avatar (ψηφιακό είδωλο) του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, να αναλύει τις επιδόσεις της Mytilineos το 2022, και πως κατάφερε μέσα από πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός, να πρωταγωνιστήσει ξανά.

    Η τεχνολογία του Metaverse μπαίνει όλο και περισσότερο πλέον στην διεθνή επιχειρηματικότητα, με την Facebook και την Microsoft να έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας πως είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

    Μάλιστα  ο ιδρυτής της Facebook (πλέον Meta), Mark Zuckerberg, ο οποίος θεωρεί πως το Metaverse θα αντικαταστήσει το σημερινό internet, έχει κάνει τεράστιες σχετικές επενδύσεις, εξαγοράζοντας, μεταξύ άλλων, την Oculus.

    Ο Κύπριος με το 50μετρο Yacht που θέλει τον ΑΚΤΩΡΑ 

    Επί δύο ημέρες ο Wiseman με συνέπεια σας ενημερώνει για τη συμφωνία πώλησης του ΑΚΤΩΡΑ  η οποία βρίσκεται στα “σκαριά” χωρίς όμως να έχει κλείσει.

    Η επίσημη απάντηση που ήρθε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μας επιβεβαίωσε καθώς  αφήνει στην ουσία ανοικτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει το φημολογούμενο τίμημα της πώλησης αλλά και το χρονοδιάγραμμα της.

    Όλα λοιπόν  ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η Intrakat μαζί με τη Wade Adams του Κύπρου Τσέντα που έχει έδρα στο DUBAI, υπέβαλαν προσφορά για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό.

    Μπορεί να μην τα κατάφεραν αλλά  Κύπρος Τσέντας ήρθε σε επαφή με τον τότε αντιπρόεδρο της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα.

    Ο Κύπρος Τσέντας ήθελε διακαώς να επεκταθεί και στην Ελλάδα συμμετέχοντας μετοχικά σε κάποιο από τα μεγάλα κατασκευαστικά μαγαζιά.

    Έγιναν εκτενείς συζητήσεις με τη Δομική Κρητής, με το Δημήτρη Κούτρα να κάνει μάλιστα λόγο για τελειωμένη συμφωνία.

    Πλέον έχουν βάλει στο στόχαστρο τους την ΑΚΤΩΡ, η οποία έχει το διόλου ευκαταφρόνητο ανεκτέλεστο έργων αξίας 2,7 δισ. Ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στο break even, ενώ ο Δημήτρης Κούτρας θα γυρίσει σε γνώριμα μέρη.

    Από την πλευρά του ο “συνεταίρος του κ. Κούτρα” στο DUBAI  όπου έχει την έδρα των επιχειρήσεων του,  είναι πολύ πιο “ακριβοθώρητος”.

    Όταν δεν κυνηγάει έργα στη Μέση Ανατολή με τη Wade Adams και δε διαπραγματεύεται για την εξαγορά ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, ο Κύπρος Τσέντας χαλαρώνει στο 50 μέτρων γιοτ του, το οποίο κοστολογείται τουλάχιστον στα 20 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για το πολυτελές «Ouranos» της Admiral Yachts, το μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 επισκέπτες σε έξι καμπίνες, ενώ διαθέτει προσωπικό 12 ατόμων.

    Το γιοτ κατασκευάστηκε το 2016 και ο κύπριος επιχειρηματίας το αγόρασε το 2018.

    Σημειώνεται πως η τιμή ενοικίασή του ξεκινά από τις  210.000 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης (προσωπικό, ελλιμενισμούς, ζημιές κλπ), ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.

    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook

    Αιολικά Πάρκα: Γιώργος Περιστέρης – Γιάννης Βαρδινογιάννης  σημειώσατε  «Χ»

    Μεγάλη μάχη με συμβολικό και όχι καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα εξελίσσεται στη δυναμικότητα των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

    Στην κορυφή εδώ και καιρό ο Γιώργος Περιστέρης με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 0% 18,13 αλλά πλέον σχεδόν τον έφτασε στην κορυφή ένας άλλος Γιάννης, ο Βαρδινογιάννης του Βαρδή.

    Μετά την εξαγορά των αιολικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η MORE του Ομίλου Βαρδινογιάννη βρίσκεται μια ανάσα από την κορυφή, απέχοντας μόλις 7,5MW από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που παρέμεινε πρώτη.

    Δυναμική η παρουσία  των Ισπανών της Iberdrola Rokas που φόρτσαραν  μέσα στο 2022, και ανέβηκαν  στην τρίτη θέση εκτοπίζοντας την Enel στην τέταρτη.

    H Total EREN κατέχει σταθερά την πέμπτη θέση.

    Ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά και ο Ανδρέας Σιάμισης με την  HELLENIQ ENERGY ΕΛΠΕ 2,39% 8,58 που πλησίασε για πρώτη φορά σε απόσταση αναπνοής στο Τop-10 και συγκεκριμένα έφτασε στην 11η θέση.

    Αυτό συνέβη επειδή ο Χρήστος Κοπελούζος  του φερώνυμου ομίλου πούλησε στο Σιάμιση σε συμφέρουσες τιμές και για τους δύο, τα αιολικά του πάρκα  στην Ανατολική Μάνη.

    Λόγω των εξελίξεων με το ρωσικό αέριο και της ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας, είναι φανερό πως οι μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι εν Ελλάδι «γράφουν δυνατές θέσεις» στα αιολικά.

    Ο wiseman  μάλιστα πληροφορείται πως και άλλα αιολικά σε Αιγαίο και Κρήτη έχουν γίνει αντικείμενο «πλειστηριασμού» μεταξύ 3-4 από τους Ομίλους που προαναφέραμε.

    Τα στοιχεία για την προηγούμενη χρονιά στη μεγάλη μάχη των αιολικών, προκύπτουν  από την ετήσια Στατιστική της ΕΛΕΤΑΕΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) που κρατάει αναλυτικά ‘κιτάπια’.

    Η CHEVRON θέλει να μπει στη Ν. Κρήτη  εκτός από τα οικόπεδα της  HELLENIQ ENERGY…

    Είναι ήδη γνωστό ότι πριν από περίπου 20 ημέρες ήρθε στην Ελλάδα κλιμάκιο «μεσαιο-μεγάλων» στελεχών από  αμερικανική Chevron.

    Τους υποδέχτηκε  ο Ανδρέας Σιάμισης διευθύνων σύμβουλος  της Helleniq Energy.

    Εξέτασαν μαζί τις προοπτικές συνεργασίας  στα θαλάσσια οικόπεδα που  διαχειρίζεται ο Σιάμισης και  στα οποία γίνονται ήδη σεισμικές έρευνες.

    Εντελώς αθόρυβα φαίνεται όμως πως οι Αμερικανοί είδαν και υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος με τη μεσολάβηση της Πρεσβείας (μία είναι ‘Η Πρεσβεία’ όπως ξέρετε!).

    Τί διερεύνησαν  οι Αμερικανοί;

    Την προοπτική, εκτός από την πιθανή συνεργασία με τη Helleniq Energy, να παίξουν δυνατή μπάλα και στη Νότια Κρήτη αλλά και στο ευρύτερο θαλάσσιο τόξο που ξεκινάει από τη Ζάκυνθο και φτάνει κάπου νότια από το Καστελλόριζο και συνορεύει με τα κυπριακά συμφέροντα, εκεί που διαρκώς μας παρενοχλεί ο αυτός ο ερίφης ο Ερντογάν.

    Θυμίζουμε ότι καθόλου τυχαία, το 2020 η  Chevron  εξαγόρασε την επίσης αμερικανική Noble Energy που ήταν η πρωτοπόρος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο. Παράλληλα είναι σε κοινοπραξία  με την Shell και την ισραηλινή NewMed (πρώην Delek) στις έρευνες στο θαλάσσιο οικοπέδου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Μάλιστα η Chevron το ίδιο αθόρυβα πριν 2-3 μήνες προμηθεύτηκε  τα σεισμικά δεδομένα στη λεκάνη του Ιονίου και της Κρήτης από την νορβηγική PGS για να πάρει τις αποφάσεις της και να δημιουργήσει το δικό της ζωτικό χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Φαίνεται πως ο κολοσσιαίος αμερικανικός όμιλος, που πρόσφατα ξαναμπήκε δυναμικά  στο  upstream στην φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο,  δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τις απειλές του ψευτο-Σουλτάνου της Αγκυρας, αφού διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αμερικανικό Στρατό και το Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει στο πλευρό του ολόκληρο λόμπι στη Γερουσία, προεξάρχοντος του καλού φίλου της Ελλάδας του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

     

     …και οι σημαδιακές κινήσεις για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες

    Επανερχόμενοι στα τρέχοντα να επισημάνουμε πως η σοβαρή παρουσία της Chevron στην Ελλάδα (μετά και την κυριαρχία της άλλης μεγάλης αμερικανικής, της EXXONMOBIL)  είναι σαφώς σημαδιακή κίνηση  για τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο,  αφού το κενό μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol και της γαλλικής Total Energies το 2021-2022, αναπληρώνεται με ένα Όμιλο πολλές φορές μεγαλύτερο από αυτούς και με πολύ μεγάλη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

    Για να αποδώσουμε και τα «του Καίσαρος των Καίσαρι» να θυμίσουμε πως στα τέλη του 2019, είχε βολιδοσκοπήσει  τη Chevron για να τη φέρει στην Ελλάδα ο τότε σύμβουλος του ΥΠΕΝ   Κώστας  Παπαλουκάς που σήμερα τρέχει το πρόγραμμα ανάπτυξης του υδρογόνου στη χώρα μας.

    Είχε μιλήσει τότε και με την  ConocoPhillips και με τη  Saudi Aramco  και τελικά φαίνεται πως ανταποκρίθηκε η Chevron.

    Τέλος για την ιστορία (που τώρα μόλις αρχίζει) να θυμίσουμε πως ο  Ανδρέας Σιάμισιης πρόσφατα είχε πεi  ότι η Helleniq Energy ψάχνει  εταίρο για τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία είναι μοναδική παραχωρησιούχος  και κυρίως στα μπλοκ «Ιόνιο» και «10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) τα επόμενα βήματα της διαδικασίας απαιτούν τεχνογνωσία που δεν διαθέτει η εταιρεία.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.