• Πολιτική

    Ανδρέας Μαρτίνης: Παραπομπή σε δίκη για τα δωρεάν νοσήλια στο “Ερρίκος Ντυνάν”


    Για τα “κερασμένα” νοσήλια σε “επώνυμους” ασθενείς που “φέσωσαν” το νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, θα δικαστεί ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, αλλά ουδείς από τους επιφανείς ευεργετηθέντες.

    Το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε με βούλευμά του σε δίκη τον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη. Θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση καθώς φέρεται να χάρισε, μέσα σε μόλις 4 χρόνια, νοσήλια και ιατρικές εξετάσεις σε πολιτικούς, συγγενείς τους, ανθρώπους των τεχνών και δημοσιογράφους, συνολικού κόστους 1.741.242 ευρώ, ζημιώνοντας με το αντίστοιχο ποσό το νοσοκομείο.

    Ενας πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί, βουλευτές αλλά και συγγενείς των πολιτικών προσώπων, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των 51 τσαμπατζήδων ασθενών.

    Οπως καταγράφεται στο υπ’ αριθμ. 499/2018 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο Ανδρέας Μαρτίνης, την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο, εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε επιφανείς συμπολίτες μας, χωρίς οικονομικά προβλήματα, σχεδόν το σύνολο του κόστους δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων.

    Η παραπομπή του κ.Μαρτίνη γίνεται για έναν κατάλογο 51 “χορηγιών” από την 1/1/2007 ως τις 31/12/2010. Πρόκειται για τα υψηλότερα νοσήλια ενός ακόμα μεγαλύτερου καταλόγου 8.100 ασθενών, οι οποίοι φέρονται να ευεργετήθηκαν. Αν και η εισαγγελική παραγγελία ήταν να ελεγχθούν όλα τα περιστατικά, αυτό κρίθηκε ανέφικτο, με αποτέλεσμα η ανακριτική έρευνα να επικεντρωθεί στα “δωράκια», με κατώτατο πλαφόν περίπου τις 3.000 ευρώ.

    Εκπτωση 300.285 ευρώ!

    Στην κορυφή της λίστας των 51 μεγαλύτερων εκπτώσεων, βρίσκεται ασθενής που, για τρεις νοσηλείες, έπρεπε να πληρώσει 355.491 ευρώ. Κατά το κατηγορητήριο, το “Ερρίκος Ντυνάν” του χορήγησε μία γενναία έκπτωση που έφτασε στις 300.285 ευρώ! Οσο για το υπόλοιπο ποσό; Σχεδόν στο σύνολο του, καταβλήθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.

    Δεύτερος στην κορυφή της λίστας, ασθενής με έκπτωση 232.790 ευρώ!

    Η μικρότερη έκπτωση από αυτές που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο του κ.Μαρτίνη καταγράφηκε στις 2.475 ευρώ. Αυτό το ποσό ωστόσο αφορούσε εξετάσεις συνολικού κόστους μόλις 2.814 ευρώ. Τα υπόλοιπα 339 ευρώ καταβλήθηκαν στο σύνολο τους από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 3 από τους 51 “επώνυμους” ασθενείς της λίστας έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο νοσοκομείο το υπόλοιπο του κόστους των εξετάσεων ή της νοσηλείας τους, μετά βεβαίως την έκπτωση. Για όλους τους υπόλοιπους, εξόφλησαν οι ασφαλιστικοί φορείς.

    Το συνολικό ποσό των 51 επίδικων νοσηλίων φτάνει τα 2 εκατομμύρια 650 χιλιάδες 662 ευρώ, εκ των οποίων το “Ερρίκος Ντυνάν” εισέπραξε μόλις 909.420 ευρώ. Δηλαδή, η ζημία για το νοσοκομείο υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο, 741 χιλιάδες, 242 ευρώ.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε καταλήξει στην κρίση ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης ενεργούσε μόνος του και ουδέν άλλο πρόσωπο, από τα 51 ή τα συνολικά 8.106 που αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση ως ευεργετηθέντα, έχει ποινική ευθύνη.

    Στην απολογία του στον ανακριτή, ο 76χρονος οδοντίατρος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρξαν δωρεές αλλά εκπτώσεις στα νοσήλια των ασθενών.

    Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στο νοσοκομείο για την τετραετία 2007-2010. Η ελεγκτική εταιρία Grant Thornton κατέγραψε δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις 34 εκατομμυρίων ευρώ για 26.000 πρόσωπα και 70.000 περιστατικά. Οι 15,5 χιλιάδες ασθενείς είχαν έκπτωση 100%, ενώ μεγάλες εκπτώσεις χορηγήθηκαν και στους υπόλοιπους καθώς εμφανίστηκαν ως πρόσωπα που αδυνατούσαν οικονομικά να καταβάλουν τη δαπάνη τους και βάσει του καταστατικού, υπήρχε η δυνατότητα να μην πληρώσουν τα χρήματα της νοσηλείας τους.

    Ηδη, ο επί σχεδόν 30 χρόνια πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό, Ανδρέας Μαρτίνης έχει παραπεμφθεί και πρόκειται να δικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για μία άλλη δικογραφία. Αφορά στην υπόθεση δωροδοκίας με 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. Κατηγορία που ο κ.Μαρτίνης επίσης αρνείται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπόθεση Novartis: Η εισαγγελέας ψάχνει τραπεζικούς λογαριασμούς και των 10 πολιτικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη: Άγνωστο αντικείμενο βρέθηκε στο αμάξι της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιωάννινα: Ζεύγος Γερμανών συνταξιούχων συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία και παράνομη οπλοκατοχή



    ΣΧΟΛΙΑ