• Κοινωνία

    Ανδρέας Μαρτίνης: Κάθειρξη 7 ετών για τα δωρεάν νοσήλια επωνύμων στο «Ντυνάν»


    «Πικρό κέρασμα» της Δικαιοσύνης στον Ανδρέα Μαρτίνη, για τα «κερασμένα» νοσήλια σε «επώνυμους» ασθενείς που «φέσωσαν» το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». 
     
    Κάθειρξη 7 ετών είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου, με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να τον κηρύσσουν ομόφωνα ένοχο για κακουργηματική απιστία κατ’ εξακολούθηση.
     
    Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ούτε ένα ελαφρυντικό στον επί 27 χρόνια «διαρκή» πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ομόφωνα απέρριψαν και τον πρότερο έντιμο βίο και τη μετά την πράξη του καλή συμπεριφορά.
     
    Ωστόσο, δεν έστειλαν στη φυλακή τον 77χρονο οδοντίατρο. Έδωσαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
     
    Ένοχος και για όσα πληρώθηκαν
     
     
    Οι δικαστές δεν απάλλαξαν τον Ανδρέα Μαρτίνη ούτε για τις μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις νοσηλίων που εξοφλήθηκαν κατόπιν εορτής από επιφανείς ασθενείς ή τους συγγενείς τους. 
     
    Χαρακτηριστική η περίπτωση πρώην πρωθυπουργού.
     
    Η νοσηλεία της μητέρας του στο Ερρίκος Ντυνάν είχε έκπτωση περίπου 61.000 ευρώ.
    Όταν η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ο πολιτικός και ο αδελφός του πλήρωσαν τα χρήματα της νοσηλείας.
     
    Οι δικαστές, ωστόσο, έκριναν ότι η εκ των υστέρων πληρωμή -και μάλιστα όχι από τον κατηγορούμενο- δεν αναιρεί τη ζημία που υπέστη το νοσοκομείο κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος. 
     
     
    Ζημία 22 εκατομμυρίων ευρώ
     
    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μέσα σε μόλις 4 χρόνια, από την 1/1/2007 ως τις 31/12/2010, χαρίστηκαν νοσήλια και ιατρικές εξετάσεις σε πολιτικούς, συγγενείς τους, ανθρώπους των τεχνών και δημοσιογράφους, συνολικού κόστους 22 εκατομμυρίων ευρώ, ζημιώνοντας με το αντίστοιχο ποσό το νοσοκομείο.
    Ένας πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί, βουλευτές αλλά και συγγενείς των πολιτικών προσώπων, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της λίστας των 8.106 τσαμπατζήδων ασθενών.
    Ο Ανδρέας Μαρτίνης, την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο, φέρεται -κατά το κατηγορητήριο- να εκμεταλλεύτηκε  τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε επιφανείς συμπολίτες μας, χωρίς οικονομικά προβλήματα, σχεδόν το σύνολο του κόστους δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων.
    Έκπτωση 300.285 ευρώ!
    Στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εκπτώσεων, βρίσκεται ασθενής που, για τρεις νοσηλείες, έπρεπε να πληρώσει 355.491 ευρώ. Κατά το κατηγορητήριο, το «Ερρίκος Ντυνάν» του χορήγησε μία γενναία έκπτωση που έφτασε στις 300.285 ευρώ! Όσο για το υπόλοιπο ποσό; Σχεδόν στο σύνολο του, καταβλήθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.
    Δεύτερος στην κορυφή της λίστας, ασθενής με έκπτωση 232.790 ευρώ!
    Από τις 8.106 περιπτώσεις εκπτώσεων στα νοσήλια, οι περίπου 6.000 αφορούν ποσά μικρότερα των 1.000 ευρώ.
    Κατά τη Δικαιοσύνη, ο Ανδρέας Μαρτίνης ενεργούσε μόνος του και, ως εκ τούτου, ουδέν άλλο πρόσωπο εκ των ευεργετηθέντων, είχε ποινική ευθύνη.
    Ο κ. Μαρτίνης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν δωρεές αλλά εκπτώσεις στα νοσήλια των ασθενών.
     
    «Αισιοδοξία για πλήρη απαλλαγή»
    Μετά την ετυμηγορία των δικαστών, ο συνήγορός του 77χρονου, Θοδωρης Μαντάς, δήλωσε: 
    «Χωρίς κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ωφελήθηκαν από τις απαλλαγές των νοσηλίων στο «Ερρίκος Ντυνάν», να κλητευθεί είτε στο Δικαστήριο είτε στον Ανακριτή, ώστε να εισφέρει τη μαρτυρία του, καταδικάστηκε σήμερα ο Ανδρέας Μαρτίνης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ποινή καθείρξεως επτά ετών με τη χορήγηση όμως ανασταλτικού αποτελέσματος στην ασκηθείσα έφεση. Η προσδοκία μας είναι ότι στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας τα στοιχεία της δικογραφίας θα αξιολογηθούν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και θα οδηγήσουν σε απαλλακτική, για τον εντολέα μου, κρίση.»
    Ο Ανδρέας Μαρτίνης αυτή την περίοδο δικάζεται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για μία άλλη δικογραφία. Αφορά στην υπόθεση δωροδοκίας με 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. Κατηγορία που ο κ.Μαρτίνης επίσης αρνείται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανδρέας Μαρτίνης: Παραπομπή σε δίκη για τα δωρεάν νοσήλια στο «Ερρίκος Ντυνάν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πωλητήριο σε ακίνητο στα Τρίκαλα βάζει ο Κώστας Σημίτης



    ΣΧΟΛΙΑ