• Τι συμβαίνει με ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ, πού θα πάει ο Τσαμάζ, γιατί το CVC «έφαγε» τον Gauci, ο Κ1, ο Νότης και η κοτσονάτη γριούλα, τι ψάχνει ο Πιέρ, το αίνιγμα της Σδούκου και το άλογο του κουρασμένου εφοπλιστή

  Σε περίπου 2 μήνες το αφεντικό του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και CEO του οργανισμού και φυσικά άπαντες αναρωτιούνται, ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα

  Wiseman
  image
  Wiseman

  Περιεχόμενα

  ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ: Μεγάλη άνοδος

  Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά δεν ήταν τόσο καλή.

  Μπορεί να είχαμε σε 3 μετοχές, δηλαδή στις EUROBANK, EEE και ΤΙΤΑΝ νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων, όμως εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των τιμών κυρίως των ΟΤΕ και Alpha Bank, ο δείκτης «έκλεισε» με απώλειες 0,54% στις 1.476 μονάδες.

  Από τις μετοχές που αιφνιδίασαν ήταν των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,84% 8,26 που έκλεισε με μεγάλα κέρδη 2,14% στα 8,61 ευρώ.

  Τυχόν κίνηση προς τα 8,80 θα σηματοδοτήσει εκτίναξη προς τα 9,20 ευρώ, λένε οι ειδικοί.

  Οι αναλυτές  αναμένουν την Πέμπτη που θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του α’ τρίμηνου και θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά.

  Εντυπωσιακή ήταν και η συμπεριφορά της Ελλάκτωρ, μετά την απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους σχεδόν 174 εκατ. ευρώ.

  Η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,83% 2,39 έκλεισε με κέρδη 2,60% στα 2,76 ευρώ.

  Η επιστροφή κεφαλαίου αντιστοιχεί στο 20% της χρηματιστηριακής της αξίας.

  Αιφνιδίασε η μεγάλη άνοδος κατά 8% της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0,68% 1,48 καθώς η εταιρεία δεν έχει κάποιο νέο μπροστά της.

  Επίσης την αγορά αιφνιδίασε η πτώση κατά  8% της Moda Bagno.

   

  Χρηματιστήριο: Φρένο στην άνοδο, αλλά… μικρή η ζημιά

  Το Χρηματιστήριο λοιπόν έκανε «στάση» μετά από 4 συνεδριάσεις, σε μια μικρή διόρθωση, η οποία ωστόσο δεν βάζει φρένο στις δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη, αρχικά, πάνω από τις 1.500 μονάδες.

  Ουσιαστικά ήταν μια συνεδρίαση κατοχύρωσης των κερδών και μια διερευνητική «ματιά» στα «χαρτιά» που μπορούν να γίνουν εμβρυουλκός θετικών εξελίξεων.

  Η πτώση 0,54% κρίνεται από τους αναλυτές αμελητέα, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 120,59 εκατ. ευρώ και «οδηγοί» της διόρθωσης ήταν ο Σαράντης ΣΑΡ 0,72% 11,18 με 2,59%, ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,29% 13,68 με 2,36%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,62 με 1,95%.

  Αντιθέτως, εξαιρετική η εικόνα για τις μετοχές της Quest Συμμετοχών ΚΟΥΕΣ -0,74% 5,36 (+5,24%), της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,83% 2,39 (+2,60%), των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,84% 8,26  (+2,14%) και της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ -1,20% 11,54  (+1,06%).

  Αξιοσημείωτη η κίνηση της Foodlink +29,23% μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 5% της εταιρείας μέσω του Χρηματιστηρίου.

  Τα πακέτα πέρασαν στην τιμή του 0,41 ευρώ, με μικρό premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

  Η Sadion Investments εταιρεία που ανήκει στον Κωνσταντίνο Παπαζήση, μέλος του Δ.Σ., πούλησε το συγκεκριμένο ποσοστό και το αγόρασαν δύο αμοιβαία κεφάλαια.

  Και μόλις έγινε αυτό η μετοχή «απογειώθηκε» στα 0,5040 ευρώ, προφανώς γιατί οι επενδυτές «βλέπουν» κάτι να έρχεται…

  Να σας θυμίσω ότι σήμερα έρχεται η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (ΟΤΕ ΟΤΕ -0,29% 13,68 ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,50% 14,92 Jumbo ΜΠΕΛΑ 0% 26,30 ΔΕΗ ΔΕΗ -1,26% 10,97 Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,46% 2,15 Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,62 -1,95%, Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -2,44% 7,98 Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,57% 3,76 Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -2,08% 35,84 και Motor Oil ΜΟΗ -0,95% 25,12 είναι οι 10 μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Standard Greece).

   

  Τσαμάζ: Στην KAIZEN;

  Σε περίπου 2 μήνες το αφεντικό του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί από την θέση του προέδρου και CEO του οργανισμού και φυσικά άπαντες αναρωτιούνται, ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα.

  Σήμερα, λοιπόν, θα σας αποκαλύψω μια πληροφορία από αυτές που ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται.

  Ο WISEMAN πληροφορείται ότι μια από τις εταιρείες που θα τον ήθελε στο δυναμικό της, προφανώς ως πρόεδρο, είναι η ελληνική πολυεθνική  KAIZEN Gaming.

  Και από ότι κατάλαβα πρέπει να του έχει γίνει σχετική πρόταση.

  Εγώ θα περιμένω προφανώς από Σεπτέμβριο τις τελικές αποφάσεις του Τσαμάζ.

   

  «Πρώτα η Attica Bank, μετά το placement της Εθνικής»

  Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας είναι η προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εργάζεται σιωπηλά η PANTELAKIS SEC, όπως σας αποκάλυψα χθες.

  Το placement για το υπόλοιπο 18% της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσει.

  Το ΤΧΣ τώρα «τρέχει» τις διαδικασίες για την ένωση της Attica Bank  με την Παγκρήτια.

  Αυτό λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr κορυφαία τραπεζική πηγή, και θεωρεί μάλλον απίθανο να επισπευσθεί η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  Πρόσφατα και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο mononews.gr, είχε σημειώσει πως: «Σαφώς και θα προηγηθεί η συγχώνευση της Attica με την Παγκρήτια.

  Στόχος μας είναι να  ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και για αυτό θα εξασφαλίσουμε ίδιες συνθήκες και για τις μη συστημικές τράπεζες σε ότι αφορά και τον “Ηρακλή”».

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η  ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ενώ για το τέλος του έτους πάει το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας.

  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για το ύψους των  κεφαλαίων που θα εισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου το ΤΧΣ, που κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6% και το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%.

  Και την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και με τον στρατηγικό επενδυτή της τράπεζας που είναι η THRIVEST, η οποία έχει ποσοστό 4,4%, ενώ 5% έχει η Παγκρήτια βασικός μέτοχος της οποίας είναι η THRIVEST.

   

  Mytilineos: Πάει… Champions League και πέφτουν στοιχήματα για το νέο διεθνές brand name

  Μόλις χθες έπινα καφέ με κορυφαίο νομικό και καθηγητή που συνομιλεί συχνά – πυκνά με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, χωρίς όμως να είναι υπάλληλός του.

  Μου είπε μεταξύ ελληνικού και εσπρέσο: «Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν μέχρι σήμερα ένα είδος επιχειρηματικού πρωταθλητή στη Super League, αλλά πλέον με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου και θα εισαχθεί, πάει φουλ για κάτι σε Champions League.

  Οπότε ο όμιλός του θα αλλάξει και επωνυμία!

  Ήδη το rebranding επεξεργάζεται μεγάλος εξειδικευμένος οίκος διεθνούς επικοινωνίας με εναλλακτικές προτάσεις, αλλά μην αμφιβάλλεις ότι την τελική απόφαση για το όνομα, θα τη λάβει τελικά, ο ίδιος ο Ευάγγελος».

  «Πες μου σε παρακαλώ τις υποψήφιες νέες επωνυμίες και σου υπόσχομαι ότι δεν θα γράψω οτιδήποτε» του είπα προφανώς… ψευδόμενος εγώ ο φιλαλήθης wiseman, θυσιάζοντας ακόμη την αξιοπιστία του λόγου μου, για χάρη των δεκάδων χιλιάδων αναγνωστών του mononews.gr!

  «Σιγά που δεν θα το γράψεις, κατευθείαν θα το… “μπουμπουνίσεις” στο mononews.gr, αφού σε ξέρω» με αποστόμωσε ο έμπειρος δικηγόρος και καθηγητής που στη ζωή του έχει περάσει και από άλλα πόστα και είναι αυτό που λέμε «μπαρουτοκαπνισμένος».

  «Εντάξει σου υπόσχομαι ότι δεν θα γράψω για τις επόμενες… δύο ώρες» του έκανα συμβιβαστική πρόταση που όμως και πάλι απέρριψε και σχολίασε: «Σου επαναλαμβάνω ότι την επωνυμία θα την επιλέξει προσωπικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, από την τελική λίστα.

  Από αυτά που έχω ακούσει, θέλει το νέο brand name να έχει την υπόσταση της παγκοσμιότητας και της πολυεθνικότητας εκφράζοντας τις υψηλές φιλοδοξίες του Oμίλου, αλλά και την αίσθηση του ότι sky is the limit» .

  «Fair enough», ήταν το σχόλιο του wiseman προτού περιδινηθούμε αμφότεροι σε συζήτηση για τις Ευρωεκλογές.

  Από ότι καταλαβαίνω, η νέα επωνυμία θα ανακοινωθεί στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, που θα την εγκρίνει κιόλας.

  Δεν αποκλείεται ως τότε να υπάρξει διαρροή οπότε όλοι είναι σε επαγρύπνηση…

   

  Η Αλεξάνδρα Σδούκου καλείται να λύσει τον… «γόρδιο δεσμό» της Κρήτης…

  Ως μέλος πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου για τις Ευρωεκλογές, έχει κατέβει στην Κρήτη η υφυπουργός Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, αλλά σε εκείνη «έλαχε ο κλήρος» (σ.σ. ιστορική πολιτική έκφραση, πού τη θυμήθηκα τώρα ο φιλίστωρ wiseman;) να λύσει το «γόρδιο δεσμό» με τα υπεράκτια (offshore) αιολικά της Κρήτης.

  Αυτό το μεγάλο μπλέξιμο, ο Wiseman το είχε προβλέψει και αναδείξει θυμίζω ήδη από τις 16 Iανουαρίου («Σύσσωμοι οι μεγαλοξενοδόχοι της Ελούντας λένε “όχι” σε αιολικά πάρκα της περιοχής»), ενώ ακολούθησαν πλήθος άλλων σημειωμάτων στη στήλη.

  Προσθέταμε στο σημείωμα ότι δύο Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι της Ελούντας έχουν απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό, χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες.

  Πολύ απλά, σηκώνουν το τηλέφωνο και συνομιλούν μαζί του.

  Ο, δε, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς επειδή θέλει να  τα γνωρίζει όλα.

  Σε αυτό το σκηνικό η υφυπουργός θα μιλήσει αναλυτικά στο Ηράκλειο με την ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, αφού στη Μεγαλόνησο υπάρχουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις για τα offshore, από πολιτικές-ιδεολογικές έως συντεχνιακές-ξενοδοχειακές, όπως στην Ελούντα για παράδειγμα από τους μεγαλοξενοδόχους.

  Επειδή ουδείς επιθυμεί προεκλογικά αντιπαραθέσεις και ανοιχτά μέτωπα με τους (ενίοτε σκληροτράχηλους) Κρητικούς, η κα Σδούκου θα ακούσει προσεκτικά τον (εξίσου προσεκτικό) Περιφερειάρχη κο Σταύρο Αρναουτάκη, τους δημάρχους του Νομού Λασιθίου που δεν θέλουν να φιλοξενήσουν τα πρώτα offshore, αλλά και άλλους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο.

  Όπως μου έλεγε φίλος μου Κρητικός, που γνωρίζει εκ των έσω τη δύσκολη κατάσταση «η κα Σδούκου θα επιδοθεί υποχρεωτικά σε ασκήσεις προεκλογικής ισορροπίας, θα τους ακούσει όλους προσεκτικά, αλλά δεν θα υποχωρήσει άναυλα από ολόκληρες περιοχές κυρίως στην Ελούντα, ούτε θα κάνει επιλεκτικά χατίρια π.χ. σε Νεοδημοκράτες ενδιαφερόμενους διότι αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου».

  Μάλιστα, όταν αναφερόμαστε σε offshore αιολικά, αυτός ο… ασκός έχει σφοδρά ρεύματα μέσα του και μπορεί να συμπαρασύρει δικαίους και αδίκους.

  Κάποιοι έλεγαν μετά και από ένα «τελεσίγραφο» του ΥΠΕΝ προς την ΕΔΕΥΕΠ (η εταιρία υδρογονανθράκων του Δημοσίου) ότι τελικά το μάρμαρο μπορεί να πληρώσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, κος Ρίκαρντ Σκούφιας.

  Εν κατακλείδι, δύσκολη εξίσωση για την κα Σδούκου, αλλά και πολιτική πρόκληση αναβάθμισης, αφού όπως σας ενημερώσαμε πρώτοι και όπως πλέον γνωρίζουν όλοι στην Κρήτη, το θέμα παρακολουθεί προσωπικά και εκ του σύνεγγυς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

   

  Παραγωγοί ΑΠΕ: Για πρώτη φορά στην ιστορία, λόγω αρνητικών τιμών, θα «βάλουν και από την τσέπη τους»…

  Σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως ότι στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, για πρώτη φορά καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στην Ημερήσια Αγορά Ενέργειας (DAM) και μάλιστα για 11 ώρες.

  Κατά συνέπεια, για πρώτη φορά υπήρξαν 11 ώρες όπου οι παραγωγοί ΑΠΕ, όχι μόνο δεν εισέπραξαν λειτουργική ενίσχυση, αλλά κλήθηκαν και να πληρώσουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας που «πέρασαν» στο σύστημα.

  Όλα αυτά ως αποτέλεσμα του πλεονάσματος της παραγωγής ΑΠΕ έναντι της ζήτησης.

  Οι αρνητικές τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με τη μικρότερη να μην ξεπερνά τα -1,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (την Κυριακή, 28 Απριλίου).

  Επομένως, θα είναι ανεπαίσθητη η επίπτωση στο μηνιαίο τιμολόγιο που θα λάβει ένας παραγωγός για τα έσοδα από την αγορά.

   

  …και ποια λύση προκρίνει η «τριπλέτα» του ΥΠΕΝ

  Όπως μαθαίνει ο Wiseman, από την «τριπλέτα» του ΥΠΕΝ (Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αλεξάνδρα Σδούκου και Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης) υπάρχει η σαφής πρόθεση, αυτή η αρνητική διαφορά να συμψηφιστεί με μελλοντικές θετικές διαφορές και να μην εισπραχθεί νομισματικά.

  Το ερώτημα είναι τι θα γίνει, εάν η ζήτηση μείνει στάσιμη και οι αρνητικές τιμές επαναλαμβάνονται συχνά.

  Προβλέπω τον Ιούνιο πάντως να αλλάξουν τα δεδομένα με την άνοδο του υδραργύρου, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά…

   

  Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί το CVC «καρατόμησε» τον Gauci…

  Σε διοικητικά λάθη εντοπίζουν πηγές της αγοράς την απόφαση απόλυσης του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci από το CVC.

  Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η μείωση της κερδοφορίας της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2023, η αναποτελεσματικότητα σε κομβικά πεδία, όπως το project αντασφάλισης των συμβολαίων Ζωής αλλά και τα λειτουργικά έξοδα λόγω του μετασχηματισμού, ήταν μερικοί από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν το CVC στην απόφαση να καθαιρέσει τον Γαλλοκαναδό manager, μόλις 17 μήνες μετά την πρόσληψή του.

  Το CVC, θέλοντας να πετύχει του στόχους του, φρόντισε να φέρει έναν άνθρωπο ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ξέρει πολύ καλά τα… ελληνικά πράγματα, παρά την πολυετή απουσία του από τη χώρα.

  Ο Δημήτρης Μαζαράκης, έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, έρχεται στην Εθνική Ασφαλιστική για να… διορθώσει τα κακώς κείμενα, ενώ όπως ακούγεται ξέρει αρκετά καλά την ελληνική αγορά, γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται καταστάσεις, τομέας που όπως λέγεται, υστερούσε ο Robert Gauci.

   

  …και οι αλλαγές προσώπων στην ασφαλιστική αγορά

  Ωστόσο, η απόλυση του Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι η μόνη αλλαγή στην ασφαλιστική αγορά τις ημέρες του Πάσχα.

  Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10/5, η ERGO ανακοίνωσε την οικειοθελή αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Νίκου Αντιμησάρη, και την τοποθέτηση του αναλαμβάνει ο Ερρίκος Μοάτσος.

  Η αλήθεια είναι ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε από αυτή την απόφαση του κ. Αντιμησάρη, ο οποίος αποδίδει την αποχώρησή του σε προσωπικούς λόγους.

  Στο πρόσωπο του Ερρίκου Μοάτσου, έμπειρου στελέχους της αγοράς, ο όμιλος βρήκε τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την ελληνική ERGO στην επόμενη ημέρα, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία.

   

  Εκδήλωση για το ΓΕΜΗ

  Με «υψηλούς» προσκεκλημένους πραγματοποιείται αύριο στο ξενοδοχείο Divani Caravel η μεγάλη δημόσια εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

  Παρουσία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του Διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, το σύνολο της επιμελητηριακής κοινότητας, επιχειρεί να αναδείξει την σημασία του ΓΕΜΗ ως εργαλείο βελτίωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

  Αφορμή της εκδήλωσης αποτελεί η παρέλευση 13 ετών από την πρώτη σύσταση ελληνικής επιχείρησης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο ΓΕΜΗ.

  Μέσω της δημόσιος συζήτησης το ΒΕΑ φιλοδοξεί να μεταφέρει την εμπειρία του, να επισημάνει τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το μέλλον, να προτείνει την περαιτέρω αναβάθμισή του και τους τρόπους περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών, προς όφελος φυσικά των επιχειρήσεων.

  Οδηγός της προσπάθειας είναι η ίδια η Πολιτεία, μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας που έχει ήδη θεσπίσει.

   

  Ο Κ1, ο Μηταράκης και η κοτσονάτη γριούλα

  Είναι από τα πολύ ωραία που έχω  ακούσει τελευταία.

  Όπως ξέρετε την προηγουμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΚΜ η αλλιώς Κ1).

  Σε μια από τις πολλές περιοδείες που έκανε συνάντησε και μια γριούλα περίπου 85-90 χρονών, αλλά κοτσονάτη.

  Αυτή του ευχήθηκε ο θεός να τον έχει καλά και ακολούθως του έκανε και μια πρόταση « Τον Μηταράκη να κάνεις υπουργό».

  Ο Κ1 χαμογέλασε και αφού φίλησε την γριούλα συνέχισε την περιοδεία του!!!

   

  Όταν ο Κυριάκος έπαιξε… live πινγκ πονγκ με τον Ερντογάν

  Αγαπητοί αναγνώστες, θα σας πάω τώρα στα πολιτικά και την ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα που τελικώς δεν ήταν τόσο… ανέφελη.

  Μπροστά στους δημοσιογράφους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησαν ανοικτά για τρία θέματα, αν και φρόντισαν να το κάνουν με διπλωματικό τρόπο.

  Η ταυτότητα της μειονότητας στη Θράκη, αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χάλασαν κάπως το θερμό κλίμα των συνομιλιών.

  Κι αν παρατηρούσε κανείς τη γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών και το «πινγκ πονγκ» των δηλώσεων θα καταλάβαινε ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες.

  Όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, περίμεναν ότι ο Ερντογάν μπροστά στο κοινό του θα μιλήσει για τουρκική μειονότητα της Θράκης και θα στηρίξει την απόφασή του για τη Μονή της Χώρας.

  «Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος», απάντησε ο Μητσοτάκης, ειδικά όταν ο Ερντογάν είπε ότι ξέρει όλος ο κόσμος πως η Τουρκία σέβεται τα μνημεία.

  Εδώ πράγματι γελάνε, ειδικά αν δει κανείς το χάλι στο οποίο βρίσκεται η Αγιά Σοφιά…

   

  Έγινε… μπουρλότο με τη Θράκη ο Κ.Μ.

  Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για τη Θράκη και την αναφορά Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας.

  «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης», είπε ο Κ. Μητσοτάκης κι ευχήθηκε και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία να είχε την ίδια αντιμετώπιση και άνθηση.

  «Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία», ήταν η «τάπα» του Μητσοτάκη.

  Όσο για την Χαμάς, ο Ερντογάν της έπλεξε το εγκώμιο, μέχρι και αντιστασιακή οργάνωση την χαρακτήρισε και δήλωσε ότι θα λυπόταν αν ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήριζε τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα βεβαίως που έκανε. «Μπορούμε να διαφωνούμε σε αυτό…» ήταν η άμεση απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

  Γενικώς το ταξίδι χαρακτηρίστηκε θετικό από την Αθήνα, παρά τις διαφωνίες, ανακοίνωσαν συμφωνίες στους τομείς της Οικονομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής ενώ θα συναντηθούν ακόμη δύο φορές, σε Αθήνα και Άγκυρα.

   

  Η Eurovision, η Σάττι, η ΕΡΤ και η ξανθιά «Ιφιγένεια»

  Σας έγραφα χθες για τις ευθύνες της ΕΡΤ στην υπόθεση των δύο χορευτών της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν Τούρκοι της Δυτικής Θράκης (και στη συνέχεια το πήραν πίσω).

  Όμως, γενικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς φαίνεται ότι στο φετινό μουσικό πανηγυράκι τα έκαναν επιεικώς… μαντάρα.

  Κάτι η «εξωτερική πολιτική» της Σάττι με τα χασμουρητά, κάτι οι χορευτές, κάτι κάποιες πληροφορίες ότι μεταξύ των αποστολών της Ελλάδας και του Ισραήλ έγιναν μέχρι και… τσαμπουκάδες, και στην κυβέρνηση πήραν φωτιά.

  Κατ’ αρχάς, μαθαίνουμε ότι μετά την απρεπή συμπεριφορά της Μαρίνας Σάττι με τα χασμουρητά και τους ύπνους, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης τηλεφώνησαν σε έξαλλη κατάσταση στη διοίκηση της ΕΡΤ (βλέπε Ζούλα) και… δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το ρήμα που λέει ο λαός όταν κάποιος τα ψέλνει στον άλλον.

  Γι’ αυτό βγήκε άμεσα η ανακοίνωση ότι η τραγουδίστρια ήταν… κουρασμένη. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις επανόρθωσης της Σάττι.

  Ήρθε χθες και ο Παύλος Μαρινάκης να εκφράσει την ενόχλησή του λέγοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν κάποιος εκπροσωπεί μια χώρα, ταξιδεύει με έξοδα του λαού, πρέπει να προσέχει την δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του».

  Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου παρενέβη για θέμα της Eurovision καθώς η υπόθεση πήρε πολιτικές – διπλωματικές διαστάσεις.

  Κι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά θυμωμένος και προσβεβλημένος με την όλη εικόνα της ελληνικής αποστολής.

  Κι επίσης ξέρω ότι στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων κάποιοι δεν αισθάνονται καθόλου καλά και προσπαθούν να βρουν «Ιφιγένειες» σε περίπτωση που αναζητηθούν ευθύνες για την κάκιστη εικόνα στη Eurovision.

  Στο όνειρό μου είδα μάλιστα ότι ορισμένοι μεγαλόσχημοι δείχνουν μια ξανθιά κυρία που κατοικοεδρεύει στην ΕΡΤ.

  Και η οποία μπορεί να είναι φίλη του προέδρου, αλλά δεν αποκλείεται να χρεωθεί το πανηγυράκι…

  Για να δούμε…

   

  Δικαίωση ΚΜ για τις Πρέσπες…

  Σας έγραφα επίσης χθες ότι με όσα γίνονται με την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πρόκληση της Σκοπιανής προέδρου, τελικά μήπως δικαιώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν κύρωνε τα μνημόνια που συνόδευαν την συγκεκριμένη συμφωνία;

  Και λες και με άκουσε ο Παύλος Μαρινάκης ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την άμεση ψήφισή τους, λέγοντας: «Είναι αξιοπερίεργη η σπουδή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μια μέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

  Θα ήταν καλύτερο με αυτή τη στάση που ακολουθήθηκε να είχαν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά;

  Μήπως είναι καλύτερο που δεν έχουν ψηφιστεί;

  Δικαιώνεται ο πρωθυπουργός.

  Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη στείρα αντιπολίτευση.

  Είμαστε ένα κράτος που σέβεται τη συνέχειά του.

  Αν η γειτονική χώρα θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, να σεβαστεί ό,τι έχει συμφωνήσει».

  Για σκεφτείτε δηλαδή να είχαν ψηφιστεί και τα επιμέρους μνημόνια και να ήμασταν για τα καλά «δεμένοι».

  Θα είχαν «ξεσαλώσει» οι Σκοπιανοί…

   

  …Άναψαν τα τηλέφωνα

  Να σας πληροφορήσω πάντως ότι στο παρασκήνιο έπεσαν πολλά τηλέφωνα προς… Βρυξέλλες μεριά, εξ’ ου και η συντονισμένη καταδίκη της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα, που επιμένει να λέει… σκέτο Μακεδονία.

  Τηλεφωνικές επαφές υπήρξαν και με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, γι’ αυτό και το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας άδειασε την πρόεδρο.

  Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη που αποδοκίμασε με σφοδρότητα την «πρωτοβουλία» της Σιλιάνοφσκα.

  Πάντως, όπως μου έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, θα παρακολουθούν τις κινήσεις της προέδρου και του εθνικιστικού κόμματος VMRO, όμως, τόνιζαν ότι θα περιμένουν λίγο καιρό να περάσει η επίδραση των εκλογών στη γείτονα χώρα. «Απευθύνονται σε συγκεκριμένο εθνικιστικό κοινό.

  Θα ηρεμήσουν και θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, αλλιώς θα έχουν σοβαρό, καταστροφικό γι’ αυτούς, πρόβλημα», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση.

  Πάντως, κάποιοι δεν διστάζουν να πουν και το ρήμα «μπλέξαμε».

  Η σκοπιανή πρόεδρος χθες επέμεινε στις θέσεις της λέγοντας ότι θα χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις της το σκέτο Μακεδονία, «ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού».

  Πράγματι… μπλέξαμε.

   

  Η αποστολή του Πιέρ στην Κρήτη

  Απόβαση στη Κρήτη έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου να είναι ο πρώτος του σταθμός.

  Με ένα γεμάτο πρόγραμμα και σε θερμό κλίμα, ο υπουργός Παιδείας  ξεκίνησε από το Οροπέδιο όπου και προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, συζητώντας όλα τα θέματα εκπαίδευσης που απασχολούν την περιοχή.

  Φυσικά η παρουσία του δεν περιορίστηκε στον ρόλο του ως υπουργός Παιδείας, με τον κ. Πιερρακάκη να αναλαμβάνει να στείλει το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές στο άλλοτε «πράσινο» νησί.

  «Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά, έγιναν αλλαγές στην οικονομία, η ανεργία μειώθηκε», υπενθύμισε ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις για τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τη ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και την θέσπιση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, στις οποίες ο ίδιος συνέβαλλε τα μέγιστα για να πραγματοποιηθούν.

  Υπογράμμισε την ανάγκη μιας «ισχυρής φωνής» στο ευρωπαϊκό τραπέζι και ζήτησε από τους πολίτες να ανανεώσουν την εντολή στη Νέα Δημοκρατία.

  «Θα είμαστε στο πεδίο, θα βλέπουμε θέματα και θα λύνουμε θέματα», δεσμεύτηκε, με τον υπουργό να πετυχαίνει το πρώτο «χτύπημα ακριβείας» από την αρχή της περιοδείας του.

   

  Ο Ζαγόρ… δεν τραβάει

  Εκεί ψηλά στη Βόρεια Ελλάδα ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω ότι είναι ολίγον… ωχρός.

  Ο λόγος;

  Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να δώσει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο στον «σύντροφο» από τις Βρυξέλλες (αν και νεοδημοκράτη) Θοδωρή Ζαγοράκη.

  Και μαθαίνω ότι στη Θεσσαλονίκη, τόπο ισχυρής επιρροής του άλλοτε υπουργού, Χάρη Καστανίδη, δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την υποψηφιότητα.

  Μπορεί να ποντάρει το ΠΑΣΟΚ στους Παοκτζήδες, όμως, οι παλιοί πασόκοι σου λένε: «Έδιωξαν τον Χάρη και πήραν τον Ζαγοράκη επειδή έπινε καφέ στις Βρυξέλλες και μιλούσε για μπάλα με τον πρόεδρο;».

  Άσε που και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερη χαρά για την επιλογή Ζαγοράκη, που δεν φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη τετράδα των προτιμήσεων.

  «Μέχρι και ο… Αρναούτογλου τον περνάει τον Ζαγοράκη», λένε σκωπτικά στην συμπρωτεύουσα.

  Φουρτούνες στη Χ. Τρικούπη για τον Ζαγόρ…

   

  Στη Βουλή για την ακρίβεια ή στο… Final Four;

  Στις 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Και σίγουρα η σύγκρουση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (πλην Κασσελάκη) θα είναι σφοδρή.

  Άλλωστε είναι λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ μια σειρά από καυτά θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι στο προσκήνιο.

  Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε πότε θα τελειώσει αυτή η συζήτηση, διότι αν «τραβήξει» μετά τις 7 το απόγευμα, δεν θα είναι εκεί ούτε ο… φρούραρχος της Βουλή.

  Ο λόγος;

  Στις 24 Μαΐου στις 7 το απόγευμα θα γίνει ο ημιτελικός του Final Four μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Φενέρ ενώ στις 10 το βράδυ ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

  Οπότε… καταλαβαίνετε.

  Ο Μητσοτάκης στη Βουλή θα… παίξει ζώνη για να μη φάει καλάθια και καρφώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να κάνουν… pick and roll και ο διαιτητής, δηλαδή ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να σφυρίξει νωρίς για να στηθούν οι βουλευτές στις τηλεοράσεις.

  Αν και κάποιοι ενδεχομένως να βρίσκονται στο Βερολίνο, παρέα με τους χιλιάδες οπαδούς των δύο ομάδων.

   

  «Πόρτα» από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων στην Αλεξοπούλου

  Σας έγραφα τις προάλλες για το σπάσιμο των πάγων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

  Όμως, τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει καταφέρει να περάσει τη γραμμή του σε ολόκληρη την ιεραρχία καθώς κάποιοι Μητροπολίτες το «κρατούν Μανιάτικο».

  Μάλιστα, από την άκαμπτη στάση αυτών των ιεραρχών είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο και θύματα.

  Βουλευτές δηλαδή οι οποίοι εν πολλοίς οφείλουν την εκλογή τους «στις ευλογίες» της εκκλησίας, όπως η βουλευτής Αχαΐας και υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

  Όπως έμαθα λοιπόν η Αχαιή πολιτικός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο την προηγούμενη εβδομάδα.

  Εκεί, λοιπόν, εκδηλώθηκε ένα μίνι αντάρτικο από τους Μητροπολίτες που παρευρέθηκαν στον εορτασμό, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρακαθίσουν στο επίσημο γεύμα που παρέθεσαν οι τοπικές αρχές, όπως συνήθως γίνεται την ημέρα αυτή. 

  Το «λάβαρο» της ανταρσίας ύψωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερώνυμος ο οποίος διοργάνωσε γεύμα σε άλλη ταβέρνα για τον ιερό κλήρο.

  Τι να κάνει η κυρία Αλεξοπούλου, τα μάζεψε και πήγε και αυτή στο κατάστημα που θα έτρωγαν οι Μητροπολίτες μήπως και «ρίξει κάποια γέφυρα επικοινωνίας».

  Εις μάτην όμως.

  Ο Δεσπότης αφού ενημερώθηκε ότι τον «περιμένει» η υπουργός, αποφάσισε να τη «στήσει» για μισή ώρα.

  Όταν επιτελούς προσήλθε ο Ιερώνυμος, μετά από την ημίωρη καθυστέρηση, συνάντησε την Αλεξοπούλου στην είσοδο του καταστήματος και από ό,τι μαθαίνω  της είπε ότι oι ιερείς δεν πήγαν να ευλογήσουν το γεύμα του δήμου για πρώτη φορά στα χρονικά επειδή δεν επιθυμούν να παρακαθίσουν σε γεύμα με πολιτικούς που αντιτάσσονται στους κανόνες της Εκκλησίας και της ζήτησε να φύγει!

   

  Βασίλης Μιχαήλ: Ο κουρασμένος της Εκάλης και το άλογο

  Η 35χρονη, φινετσάτη γραμματεύς του εφοπλιστή, μας ειδοποίησε ότι το φαγητό ήταν έτοιμο.

  Προχωρήσαμε αργά προς την τραπεζαρία, άκρως εντυπωσιακή, αν και ολίγον κιτς στα χρώματα του εκτυφλωτικού χρυσού.

  Κάθισα στην καρέκλα μου και δοκίμασα μια γουλιά από ένα ιδιαίτερο κρασί το Barolo «Sperss» DOCG 2019, ANGELO GAJA.

  Τα βαθυκόκκινα κύματα ενός κρασιού από το περίφημο Πεδεμόντιο (PIEDMONT) δημιουργούσαν εκρηκτικές αντανακλάσεις έτσι όπως «ταξίδευαν» μέσα στο βαρύτιμο κρύσταλλο.

  Ο φίλος μου λατρεύει τα κρασιά ειδικά τα ιταλικά.

  Μμμ!!!

  Τα σπαγγέτι με καραβίδες ταιριάζουν απόλυτα και με το κόκκινο και με λευκό κρασί.

  Ο φίλος μου το πρωί της  Δευτέρας είχε διαβάσει τον  WISEMAN και είχε «χαμογελάσει σκωπτικά».

  Φυσικά με την αναφορά που έγινε για τον γαμπρό του Αποστόλου Βακάκη, τον Βασίλη Μιχαήλ.

  Αυτό που του άρεσε ήταν ότι «ο άνθρωπος αυτός που αυτοαποκαλείται εφοπλιστής βρίσκεται μόνιμα σε διακοπές».

  Και φυσικά ο φίλος μου, επιβεβαίωσε τα γραφόμενα μου.

  Αλλά μου είπε περισσότερα.

  Ότι ο wanna be shipowner, γυμνάζεται 4 ώρες την ημέρα από τις 12:00 έως τις 16:00 το απόγευμα, στην κατοικία του στην Εκάλη.

  Επίσης μου διηγήθηκε κάτι το εκπληκτικό.

  Προ ετών ο Μιχαήλ ήταν νονός σε βαφτίσια.

  Και πως νομίζετε, ότι  πήγε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (ανακαινίστηκε από τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο) στη Βουλιαγμένη;

  Λοιπόν δεν πήγε ούτε με ΙΧ ούτε με μηχανή.

  Πήγε ιππεύοντας σε άλογο…

  Χαμογέλασα πονηρά.

  Βούτηξα το πιρούνι μου μέσα στην μακαρονάδα και ρούφηξα μια γουλιά από το υπέροχο κρασί μου…

  Oh! Mon dieu!

   

  Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.