• Κοινωνία

    Κάθειρξη 10 ετών στον Ανδρέα Μαρτίνη για μίζα επί προεδρίας του στο Ερρίκος Ντυνάν

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Κάθειρξη 10 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι η πρωτόδικη καταδίκη του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη, για μίζα από γερμανική εταιρεία, προκειμένου το νοσοκομείο να προμηθευτεί υπερκοστολογημένο εξοπλισμό.

    Ίδια ποινή επιβλήθηκε και στη σύζυγο του κ. Μαρτίνη. Και στους δύο, το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους κι έτσι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να κριθούν και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    Η μίζα

    Ο 77χρονος οδοντίατρος και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκ. μάρκων από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International, από το 1998 έως το 2003, για την υπογραφή σύμβασης του «Ερρίκος Ντυνάν», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

    Είναι η υπόθεση που είχε οδηγήσει στη σύλληψη του Ανδρέα Μαρτίνη και της 68χρονης συζύγου του Γεωργίας, ακριβώς πριν από τρία χρόνια, το Μάιο του 2016.

    Τότε ο κ.Μαρτίνης είχε κριθεί προφυλακιστέος και είχε παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Αύγουστο του 2017, οπότε και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

    Σήμερα οι δικαστές έδωσαν αναστολή στον Ανδρέα Μαρτίνο και τη σύζυγό του Γεωργία, επιβάλλοντας τους τους περιοριστικους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους.

    Ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ