• Winners & Losers

    6 Νοεμβρίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Οκτώβριο του 2022 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & CEO Intrakat

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mytilineos

    Σταύρος Παπασταύρου, Managing Partner, ΣΝΠ & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία

     

    Χαμένοι

    Ανδρέας Πάτσης, Βουλευτής

    Παύλος (Πωλ) Ευμορφίδης, Επιχειρηματίας, Ιδρυτής της εταιρείας Coco-mat

    Αλέξανδρος Εξάρχου

    Αντιπρόεδρος & CEO Intrakat

    Eπενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη και, βεβαίως, τον ιθύνοντα νου των επιχειρηματικών κινήσεων, τον Αλέξανδρο Εξάρχου, αποτελούν μόνο την αρχή, αφού το 2023 θα ξεδιπλωθεί ολόκληρο το σχέδιο των τριών επιχειρηματιών για τις κινήσεις τους στην Ελλάδα. Κινήσεις που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την απεμπλοκή τους από την Ελλάκτωρ καλύπτουν ήδη ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, από τη ναυτιλία, τον κατασκευαστικό κλάδο μέσω της Ιντρακάτ, την ενέργεια, μέσω της Volton, τις τράπεζες, μέσω της Παγκρήτιας, μέχρι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω του Action 24.

    Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου τοποθετείται στρατηγικά σε τομείς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενδυναμώνοντας επιχειρήσεις διεκδικώντας ότι περισσότερο από τον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται.

    Με 55-60 εκατ. ευρώ καθαρό κέρδος από την πώληση της συμμετοχής στην Ελλάκτωρ, οι εφοπλιστές, αν και θα μπορούσαν να κάτσουν στα κέρδη τους, αποφάσισαν να κάνουν την επόμενη κίνηση κι έτσι απέκτησαν το 31,7% της Intrakat, μέσω της εταιρείας Winex Investments, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Εξάρχου, ο οποίος και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, επενδύοντας 70,1 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος μετείχε στις προσπάθειες να πειστούν κι άλλοι εφοπλιστές προκειμένου να αποκτήσουν μετοχές της Intrakat δημιουργώντας ένα μπλοκ ισχυρών μετόχων που πιστεύει στο  μέλλον της εταιρίας το ανεκτέλεστο της οποίας ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και διεκδικεί δυναμικά το μερίδιο που της αξίζει από όλα τα μεγάλα δημόσια έργα.

    Ο ίδιος τρέχει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ της κατασκευαστικής εισφέροντας περίπου 50 εκατ. ευρώ μέσω της Winex Investments.

    Ταυτόχρονα μετέχει και στην Thrivest Holding μαζί με τους κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη προσφέροντας 63,9 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας και αποκτώντας το 32,38% της τράπεζας.

    Πλέον η επιχειρηματική ζωή του αλλάζει σελίδα και νέο αίμα επιχειρηματιών δίνει θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Και ο κ. Εξάρχου είναι μέρος της.

    Φωκίων Καραβίας

    Διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Eurobank

    O Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος αφού η τράπεζα που διοικεί είναι η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 200 εκατ ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    «Η Eurobank στηρίζει επενδυτικά σχέδια και συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα» έχει δηλώσει ο κ. Καραβίας.

    Να σημειωθεί ότι η Eurobank διέθεσε τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεωνπου αφορούν έργα  πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και εξωστρέφειας.

    Συγκεκριμένα, χρηματοδότησε επενδύσεις συνολικού ύψους 532 εκατ. ευρώ, ποσό που κατευθύνθηκε  για έργα που αφορούν την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου, την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση κτιρίων, προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δημιουργία υπερσύγχρονων ψηφιακών και φιλικών προς το περιβάλλον κέντρων αποθήκευσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εταιρειών. Ενώ συμβασιοποίηθηκαν και οι επενδύσεις του δεύτερου πακέτου, αυξάνοντας ήδη στα 600 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση της τράπεζας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τα επενδυτικά σχέδια που προκρίθηκαν -σε όλη την ελληνική επικράτεια- ανταποκρίνονται στον πρωταρχικό στόχο του ΤΑΑ για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    Ο κ. Καραβίας και η ομάδα του, πιστοί στη δέσμευσή τους να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, ήδη έχουν προχωρήσει και στη συμβασιοποίηση για 18 εκατ. ευρώ από την δεύτερη δόση του ΤΑΑ, με εταιρεία παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, που θα πραγματοποιήσει επένδυση συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ, με την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, και νέου κέντρου βιοτεχνολογίας.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mytilineos

    Τη σφραγίδα του Ευάγγελου Μυτιληναίου είχε ο μήνας που πέρασε, τόσο λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων εννεαμήνου όσο και λόγω της θέσης του Προέδρου που έλαβε ο επιτυχημένος έλληνας βιομήχανος στην ένωση Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.

    Τα αποτελέσματα 9μήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια για τη στρατηγική και τις προοπτικές της Mytilineos και αποδεικνύουν ότι ο πολυσχιδής όμιλος βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής μεγέθυνσης, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο μοντέλου ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδος.

    Οι νέες προοπτικές της οφείλονται και στη σημαντική διορατικότητα που έχει επιδείξει η διοίκησή της τα προηγούμενα έτη, στις σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει και στις στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης στις ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο με ένα μοντέλο που εξασφαλίζει μόνιμα ρευστότητα στον όμιλο.

    Ταυτόχρονα, η ανάδειξη του Ευ. Μυτιληναίου στην προεδρία της ένωσης Eurometaux αποτελεί ευρωπαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην MYTILINEOS όσο και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία με τον επικεφαλής της αναλαμβάνει τα ηνία του κρίσιμου αυτού ευρωπαϊκού κλάδου και αυτό συμβαίνει σε μια πολύ απαιτητική συγκυρία που απαιτεί δυναμική συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία. Ο διορατικός και αποτελεσματικός επιχειρηματίας είναι αποφασισμένος από τη θέση αυτή να κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία που πλήττεται από το ενεργειακό κόστος σε μια εποχή που για την ενεργειακή μετάβαση απαιτείται να δοθεί έμφαση στην παραγωγή με βάση την Ευρώπη.

    Αυτή τη στιγμή η MYTILINEOS έχει ένα από τα ελάχιστα smelters αλουμινίου στην Ευρώπη, του μετάλλου που είναι τόσο σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση. Όλα τα άλλα σταδιακά έχουν εγκαταλείψει την Γηραιά Ήπειρο για χώρες στις οποίες δεν έχουν να πληρώσουν υψηλά CO2 και ενεργειακό κόστος. Στις έκτακτες αυτές συνθήκες οι Βρυξέλλες -σε μεγάλο βαθμό- συνεχίζουν να επιδιώκουν ορισμένες πρωτοβουλίες, σαν να ήταν business as usual, είπε στην πρόσφατη ομιλία του στο LSE τονίζοντας «Δεν έχω σκοπό να γίνω μέρος αυτού του τρόπου προσέγγισης των πραγμάτων».

    Σταύρος Ν. Παπασταύρου

    Managing Partner, ΣΝΠ & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία

    Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν ο αδιαφιλονίκητος νομικός πρωταγωνιστής της κρίσιμης συμφωνίας για την Τράπεζα Αττικής μεταξύ των μετόχων της – του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , του ΤΜΕΔΕ και της αμερικανικής Ellington το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

    Σε μια οριακή στιγμή για την Τράπεζα, χρειάστηκε η διαπραγματευτική δεινότητα του έμπειρου νομικού για λογαριασμό των ξένων επενδυτών για να συγκεραστούν οι απόψεις μεταξύ των μετόχων και να γεφυρωθεί η πολύμηνη διαφωνία τους σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τρόπο ικανοποιητικό για τις εποπτικές αρχές.

    Στη συνέχεια του μήνα, μετά τη συμφωνία για την Τράπεζα Αττικής, είχε ενεργό συμμετοχή σε μια άλλη ιδιωτική συμφωνία, τη συνεργασία μεταξύ της Intrakat και της Ellington Solutions, αποδεικνύοντας ότι έχει άριστη γνώση της των καταστάσεων και των δεδομένων της ελληνικής αγοράς.

    Ο δικηγόρος, που ως βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης Σαμαρά με τους δανειστές συνέβαλε τα μέγιστα στη προσπάθεια της χώρας μας να κρατηθεί στο ευρώ, στοχοποιήθηκε βάναυσα για πολιτικούς λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει επανέλθει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο μετά τη συντριπτική του δικαίωση.

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, με τη μακρά εμπειρία και επιρροή στα ευρωπαϊκά δρώμενα, επαναδραστηριοποιείται και στις διεθνείς δικηγορικές business.

    Ανδρέας Πάτσης

    Βουλευτής

    Σε δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, μετά την ακρίβεια, εξελίσσεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πολυσχιδής εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα του Ανδρέα Πάτση. Του 55χρονου βουλευτή Γρεβενών, ο οποίος κατηγορείται για πολύ σοβαρά αδικήματα, που μπορεί να τον οδηγήσουν, πέρα από την απώλεια της βουλευτικής του έδρας, και σε ποινικές ατραπούς, ακόμα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά και τη σχετική απόφαση της Βουλής.

    Η συμπεριφορά του «sui generis» δικηγόρου, όσο κι αν «εξέπληξε» (δήθεν;) πολλούς από τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ, είχε αφήσει σαφή δημόσια αποτυπώματα στην τεθλασμένη πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική πορεία του.

    Από την ΠΑΣΠ Νομικής, στη δημοσιογραφία της «Αυριανής». Και χρόνια μετά, πριν από την εξασφάλιση της υποψηφιότητας και ακολούθως την κατάκτηση της βουλευτικής έδρας στη… συντηρητική ΝΔ.

    Ως λάτρης των πούρων πια, ο «διάττων αστέρας» διέτρεξε τους δρόμους της εξουσίας. Αρχής γενομένης από την ηγεσία της ποδοσφαιρικής Ελασσόνας και ακολούθως της Νίκη Βόλου. Με τα πανό αποδοκιμασίας των φιλάθλων να γεμίζουν το γήπεδο. Της ομάδας που από την Α Εθνική κατρακύλησε στην τοπική κατηγορία καταχρεωμένη. Την περίοδο που οι εισπράξεις, μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια Και τους fun της στρογγυλής θεάς να έχουν καταγράψει ως αξέχαστους, τους βαρύτατους δημόσιους χαρακτηρισμούς από τον… συνάδελφο του Πάτση (επίσης πρόεδρο) Μπέο («Το μόνο που ξέρει είναι να χορεύει χωρίς πουκάμισο σε νυχτερινά κέντρα»). Όπως και την αφοπλιστική απάντηση «δικαίωμά μου», του μετέπειτα εκπροσώπου του Κοινοβουλίου.

    Ο… κατακτητής της μονοεδρικής των Γρεβενών, με τις αξέχαστες συνεντεύξεις στη… σύζυγό του στην εκπομπή «Σαμποτάζ» της τοπικής TV, με χρήση άπταιστου πληθυντικού στις μεταξύ τους συνομιλίες επί της οθόνης, αν και δικηγόρος, ισχυρίζεται: «Δεν ήξερα» (για το ασυμβίβαστο). Χωρίς να αποκαλύπτει πως θα υπερασπιζόταν στα δικαστικά ακροατήρια, έναν απλό πολίτη που θα τολμούσε να ξεστομίσει το ίδιο επιχείρημα περί άγνοιας νόμου.

    Όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, η υπόθεση Πάτση, όποια κατάληξη να έχει για τον ίδιο, αποκάλυψε την πολιτική, θεσμική και κυρίως ηθική «γύμνια» της λειτουργίας κρίσιμων κρίκων του ανώτατου θεσμού της Δημοκρατίας, του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τις «τρύπες» του Πόθεν Έσχες. Και, γιατί όχι, και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι εκπρόσωποί του λαού. Τόσο από τα κόμματα, όσο και κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες…

    Σε ευνομούμενες κοινωνίες τέτοια φαινόμενα εξαλείφονται, όχι δια νόμου αλλά… δια της εφαρμογής του.

    Στην Ελλάδα, συνήθως, τα παρακολουθούμε από τους καναπέδες μας, στις οθόνες μας, σε… sequel…

    Παύλος (Πωλ) Ευμορφίδης

    Επιχειρηματίας, Ιδρυτής της εταιρείας Coco-mat

    Μπορεί να είσαι φίλος του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Μπορεί να έχεις και συγγένεια ακόμα. Μπορεί να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας, με εταιρείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και εκτός αυτής. Και να έχεις συγκεκριμένες απόψεις, να ακολουθείς συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ντυσίματος και συμπεριφοράς. Ωστόσο όταν πας σε μια επίσημη δεξίωση και πόσο μάλλον στο Προεδρικό Μέγαρο καλό θα ήταν, έστω για μια φορά, να ακολουθήσεις το dress code και να φορέσεις επίσημο ένδυμα.

    Φυσικά αναφερόμαστε στην εμφάνιση που προκάλεσε αίσθηση το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο και στη στιλιστική επιλογή του ιδρυτή της Cocomat και της Μπλε Κέδρος, Πωλ Ευμορφίδη.

    Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι πρόκειται, για έναν εκκεντρικό χαρακτήρα, που δεν αλλάζει τον τρόπο τρόπο ζωής και τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Ωστόσο πάντα στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και η παρουσία σε μια επίσημη εκδήλωση, πολλώ δε μάλλον στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας και φυσικά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτελεί εξαίρεση.

    Ο επιχειρηματίας επέλεξε να φορέσει ένα απλό χακί πουκάμισο, φαρδύ μαύρο παντελόνι και περπάτησε τον χώρο του Μεγάρου φορώντας σανδάλια. Αυτά τα ρούχα φοριούνται κάθε μέρα έξω, όταν πηγαίνεις στη δουλειά σου ή βόλτα με το ποδήλατο. Ωστόσο όταν παρευρίσκεσαι στο Προεδρικό Μέγαρο, οφείλεις έστω για μία φορά να σεβαστείς το dress code και να φορέσεις κοστούμι, γραβάτα και…παπούτσια.

    Η επίσημη ενδυμασία σε αναλόγου μεγέθους δεξιώσεις αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τον χώρο που βρίσκεσαι και φυσικά προς τα πρόσωπα τα οποία σε έχουν προσκαλέσει.

    Και δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού. Υπάρχει και το πρωτόκολλο. Ο ενδυματολογικός κώδικας. Κοστούμι και γραβάτα. Και πρέπει να τηρείται. Σε άλλη περίπτωση, όποιος προσερχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο ατημέλητος, δεν θα του επέτρεπαν να μπει. Όμως σε αυτή τη περίπτωση υπήρξε μια «παράκαμψη» στους κανονισμούς.

    Ο Πωλ Ευμορφίδης προβάλλεται ως αντισυμβατικός επιχειρηματίας και απλός άνθρωπος. Εφαρμόζοντας έναν απλό τρόπο ζωής, χωρίς «αχρείαστες» ανέσεις. Δεν τον ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά. Και επέλεξε εκείνο το βράδυ να το επιβεβαιώσει. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η ενδυμασία του Mr Cocomat, ερωτήθηκε γιατί φόρεσε σανδάλια, για να απαντήσει: «Τι κακό έχουν τα σανδάλια; Έχεις δει κανέναν αρχαίο Έλληνα με παπούτσια;».

    Και εμείς λέμε «εσείς έχετε δει κανένα με κοστούμι και γραβάτα να παίζει ποδόσφαιρο; Ή έχετε δει κανένα άλλον με σανδάλια στο Προεδρικό Μέγαρο;».

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.