• Business

    Ο Αλέξανδρος Εξάρχου και η αναπτυξιακή στρατηγική για την Ιντρακάτ – Ποιοι θα μπουν στην ΑΜΚ, πόσο πέφτει το κόστος κτήσης των μετοχών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & CEO Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & CEO Intrakat


    Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από το deal εξαγοράς της Ιντρακάτ, το team των νέων βασικών μετόχων Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου ανοίγει τα χαρτιά του. Δείχνοντας  ξεκάθαρα τις προθέσεις του, προκειμένου να δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, συνάμα με την ενίσχυση  της επενδυτικής εξωστρέφειας , αλλά και της ανταγωνιστικότητα του Ομίλου.

    Μοχλός για όλα αυτά θα είναι η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου.

    Με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, που είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, να δηλώνει πώς «στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε την Ιντρακάτ, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό παίκτη με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».

    Ήδη σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθούν τα μισά από τα κεφάλαια της επικείμενης ΑΜΚ. Δηλαδή τα 50 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν για την ενδυνάμωση του κεφαλαίου κίνησης που στα τέλη του πρώτου εφετινού εξαμήνου ήταν στα επίπεδα των 188,5 εκατ. ευρώ. Αντικατοπτρίζοντας τη διαφορά του κυκλοφορούντος (και άμεσα ρευστοποιήσιμου) ενεργητικού, με το κονδύλιο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο. Έρχεται δε σε συνέχεια της ΑΜΚ που είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο της εφετινής χρονιάς. Όταν με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι της Ιντρακάτ είχαν αντληθεί 51,35 ευρώ, με τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι στα 1,90 ευρώ η μία.

    Μετά από την κίνηση αυτή η καθαρή  θέση του Ομίλου έφτασε να είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2022, στα 74,36 εκατ. ευρώ. Και πλέον αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, με τη νέα κεφαλαιακή συνδρομή των μετόχων. Μέσω της οποίας διαμορφώνεται μια ισχυρότερη επιχειρηματική οντότητα, ικανή να ενσωματώσει ελκυστικές  προοπτικές για μελλοντικές υπεραξίες.

    Η νέα ΑΜΚ γίνεται με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή και με αναλογία 1,13878 νέες για κάθε μία παλαιά. Από το υπό άντληση ποσό των 100 εκατ. ευρώ, τα 25,6 εκατ. ευρώ θα πάνε απ’ ευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ τα υπόλοιπα 74,4 εκατ. ευρώ λογίζονται ως κεφάλαια υπέρ το άρτιο, πάνω δηλαδή από την ονομαστική αξία της μετοχής που είναι στο 0,30 ευρώ.

    Χθες η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,65 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να διαμορφώνεται στα 123,838 εκατ. ευρώ. Αν σήμερα γινόταν η αναπροσαρμογή της τιμής με βάση τους όρους της ΑΜΚ, η μετοχή θα ξεκινούσε από τα 1,394 ευρώ.

    Τι κεφάλαια θα εισφέρουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι

    Η αναπτυξιακών χαρακτηριστικών αύξηση κεφαλαίου, πέραν των άλλων διαμορφώνει και χαμηλότερο κόστος κτήσης για τους υφιστάμενους μετόχους.

    Εκείνοι που πήραν «χαρτιά» στην αμέσως προηγούμενη ΑΜΚ, έναντι των 1,90 ευρώ, αν τώρα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους θα έχουν συνολικό κόστος κτήσης ( για παλαιές και νέες μετοχές) στο 1,51 ευρώ.

    Οι εφοπλιστές ΜπάκοςΚαϋμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου εξαγόρασαν το 31,7% της Ιντρακάτ με 2,95 ευρώ ανά μετοχή. Με το συνολικό τίμημα να είναι στα 70,195 εκατ. ευρώ. Σε μια αναλογία 80% για τους δύο πρώτους και 20% για τον τρίτο, όπως λένε οι πληροφορίες.

    Ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του το σχήμα των βασικών μετόχων θα εισφέρει 31,7 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ, κατεβάζοντας το μέσο κόστος στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

    Αν τυχόν οι βασικοί μέτοχοι απορροφήσουν και αδιάθετα υπόλοιπα ανεβάζοντας το ποσοστό τους πάνω από το καταστατικό όρθιο του 33,3%, τότε δεν είναι υπόχρεοι υποβολής δημόσιας πρότασης. Καθότι η αύξηση του ποσοστού θα είναι απόρροια ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης για όλους τους υφιστάμενους μετόχους.

    Όπως όλα δείχνουν παρόντες στην κεφαλαιακή αύξηση θα είναι και οι εφοπλιστές Κωνσταντίνος Αγγέλου και Ηλίας Γκότσης που έχουν αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 13,6% έκαστος ( ο δεύτερος και με την προσθήκη ορισμένων δικαιωμάτων ψήφου). Το συνολικό τίμημα εξαγοράς και για τους δύο είναι στα επίπεδα των 60,4 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή. Τώρα θα εισφέρουν από 13,6 εκατ. ευρώ ο καθένας, με συνέπεια και το δικό τους μέσο κόστος κτήσης να πέσει στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

    Κατά τα φαινόμενα και η πλευρά του Σωκράτη Κόκκαλη ( με εκφραστή την Ιντρακόμ) θα είναι παρούσα στην ΑΜΚ. Και καθώς κατέχει οριακά πάνω από το 5% στην Ιντρακάτ αναμένεται να τοποθετήσει περί τα 5 εκατ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες λένε και το fund Orasis του Τζώρτζ  Έλλιοτ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του για το 3,9% που κατέχει στην Ιντρακάτ. Εισφέροντας περί τα 3,9 εκατ. ευρώ καθώς συντάσσεται με τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Διοίκησης Αλέξανδρου Εξάρχου.

    Από εκεί και πέρα ανοικτό ερώτημα αποτελεί η στάση του Δημήτρη Κούτρα, που κατέχει το 8,13% της εταιρείας και στην προηγούμενη ΑΜΚ δεν είχε εισφέρει «φρέσκο χρήμα». Ο ίδιος λέει σιβυλλικά « θα δω τι θα κάνω», ενώ σε ότι αφορά το προς εκχώρηση ποσοστό του δηλώνει πώς «δεν θα το δώσω και τζάμπα…».

    Οι 5 στρατηγικοί πυλώνες και οι ευκαιρίες

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών η υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου νέα Διοίκηση της Ιντρακάτ ,έχει προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο όλων των έργων (λαμβάνοντας υπόψη την πληθωριστική πίεση σε υλικά και υπηρεσίες λόγω του   πολέμου) ώστε να διασφαλίσει ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται ότι  θα διαμορφώσει μια στέρεη και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή για την εταιρεία και τον Όμιλο, προσφέροντας αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο.

    Τα  κεφάλαια  που θα αντληθούν θα επιταχύνουν το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ιντρακάτ: Δηλαδή νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, βαδίζει προς ολοκλήρωση η λειτουργική αναδιάρθρωση που πραγματοποιεί η νέα Διοίκηση, έτσι ώστε να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του Ομίλου και να “ξεκλειδώσει” την υπεραξία που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

    Στα ιστορικά υψηλά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων

    Αυτήν τη στιγμή το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ιντρακάτ διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ο Όμιλος συμμετέχει δυναμικά σε εμβληματικά αναπτυξιακά έργα εθνικής εμβέλειας όπως τα Hellinikon Marina Tower, ο Οδικός Άξονας Ν.Δ. Πελοποννήσου, η Ολοκλήρωση της Λ. Κύμης, ο ΒΟΑΚ και τα Δίκτυα Διανομής ΔΕΔΔΗΕ.

    Παράλληλα συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων αξίας άνω των 6 δις ευρώ. Στον τομέα των ΣΔΙΤ έχει επίσης σημαντική παρουσία, όπως είναι το νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών, των εστιών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και του νέου Ιατρικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών. Σε εξέλιξη είναι και μεγάλα έργα σε Κύπρο και Βαλκάνια. Ειδικότερα στην Κύπρο η Intrakat κατασκευάζει την α’ φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νησιού με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

    Οι προοπτικές των νέων έργων  για την Ιντρακάτ χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες καθώς το οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί  μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, περιβάλλοντος και  πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τομείς στους οποίους η εταιρεία είναι ήδη δυναμικά τοποθετημένη.

    Το παζλ των έργων ΑΠΕ και Real Estate

    Ιδιαίτερα στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου τα επόμενα έτη, οι νέοι μέτοχοι έχουν δείξει την αποφασιστικότητα τους προχωρώντας σε εξαγορά χαρτοφυλακίου 500 MW φωτοβολταϊκών τον Σεπτέμβριο. Με την συγκεκριμένη εξαγορά, η Ιντρακάτ έχει διαμορφώσει πλέον ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW διεκδικώντας δυναμικά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο της ενέργειας.

    Ο στρατηγικός πυλώνας ενέργεια μέσω των ΑΠΕ αναμένεται να φέρει ισχυρές χρηματοροές στην Ιντρακάτ και ήδη ο Όμιλος είναι πολύ κοντά να ολοκληρώσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. Ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.

    Ο έντονος αναπτυξιακός προσανατολισμός της Ιντρακάτ είναι ξεκάθαρος και στον τομέα του Real Estate, όπου η νέα διοίκηση έχει δείξει ξεκάθαρα τις βλέψεις της να τοποθετήσει την εταιρεία δυναμικά μέσα στις εξελίξεις. Το επιχειρηματικό πλάνο της εστιάζει σε high end τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σύρος,  η Αθήνα και η Κρήτη, όπου θα αναπτύξει πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες.

    Μετά από την τοποθέτηση στο 5άστερο  “Xenodocheio Milos” στην Αθήνα, και την επένδυση σε κτίριο γραφείων επί της Ιπποκράτους συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου ανακοίνωσε την εξαγορά υφιστάμενου ξενοδοχείου στη Μύκονο. Το οποίο θα μετατραπεί σε πολυτελές 5στερο, και λίγες μέρες αργότερα έκλεισε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία – “κλειδί” για την εγχώρια αγορά του Real Estate, δίνοντας τα χέρια με το Ellington Group.

    Η συνεργασία με το Ellington Management Group που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ellington Solutions, καθιστά την Ιντρακάτ στρατηγικό συνεργάτη ενός Ομίλου που διεθνώς θεωρείται κορυφαίος στη διαχείρισης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων ακινήτων, με εμπειρία τριών δεκαετιών. Στη χώρα μας η Ellington Solutions διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου υπερβαίνει το 1 δις ευρώ και από κοινού με την Ιντρακάτ θα δραστηριοποιηθούν  στον τομέα της αξιολόγησης, διαχείρισης, επένδυσης, ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Στα 100 εκατ. ευρώ η αύξηση κεφαλαίου

    Εξάρχου (Intrakat): Σε επίπεδο ΕΕ η λύση για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους στις κατασκευές

    Στρατηγική συνεργασία Intrakat-Ellington Solutions: Κοινή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ