• Winners & Losers

    6 Απριλίου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάρτιο του 2023 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Θοδωρής Κυριακού, Πρόεδρος Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

    Χαμένοι

    Δημήτρης Κούτρας, Μέτοχος της Intrakat

    Νίκος Κοκλώνης, CEO Barking Well Media

    Μίλτος Καμπουρίδης, Συνιδρυτής και managing parntner Dolphin Capital Partners

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

    CEO INTRAKAT

    Πρόσωπο του μήνα αναδεικνύεται ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ιθύνων νους των επιχειρηματικών κινήσεων που αναπτύσσει το κοινό σχήμα στο οποίο μετέχουν και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης.

    Το deal εξαγοράς της Άκτωρ κατασκευαστικής από την Ιντρακάτ, όπως επίσης και η συμφωνία εισόδου στο μετοχικό σχήμα της Attica Bank «κλείδωσαν» μέσα στον Μάρτιο.

    Εκφράζοντας πιστά το επενδυτικό δόγμα του Αλέξανδρου Εξάρχου: Αν δεν κάνεις κάτι μεγάλο, ας μην κάνεις τίποτα…

    Και όντως αυτό συνέβη σε δύο κρίσιμους τομείς του επιχειρηματικού σκηνικού της χώρας, όπως είναι αυτοί των κατασκευών και των τραπεζών. Με την Ιντρακάτ να αλλάζει επίπεδο και να καθίσταται «παίκτης» της πρώτης γραμμής, ενώ από την άλλη πλευρά η Attica Bank, έχοντας μπροστά της εκτός από την ΑΜΚ και τη δρομολογούμενη απορρόφηση της Παγκρήτιας, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του 5ου πυλώνα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Σχεδόν 11 μήνες μετά από τη «χρυσή» έξοδο από το μετοχικό σχήμα της Ελλάκτωρ και 9 μήνες από τότε που αποκτήθηκε ο έλεγχος της Ιντρακάτ, η επιχειρηματική τριπλέτα ξανάδωσε τα ηχηρά της διαπιστευτήρια. Μπήκε δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης και εν τέλει συμφώνησε για την εξαγορά της Άκτωρ, που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου της Ελλάκτωρ.

    Η αξία της συναλλαγής διαμορφώνεται στα 214 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Ιντρακάτ θα καταβάλει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά, μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εγκριτικές διαδικασίες. Επίσης σε χρονικό διάστημα 19 μηνών θα αποπληρωθούν σταδιακά τα 80 εκατ. ευρώ του ενδοομιλικού δανεισμού της Άκτωρ, ενώ άλλα 34 εκατ. ευρώ είναι διασυνδεδεμένα με την προϋπόθεση επίτευξης ενός ‘’πλαφόν’’ στα εφετινά λειτουργικά κέρδη της κατασκευαστικής.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευαστικών έργων της Ιντρακάτ είχε διαμορφωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, στα τέλη του περσινού 9μηνου. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 2,7 δισ. της Άκτωρ, τότε το συνολικό ανεκτέλεστο ανεβαίνει στα 3,9 δισ. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν, με την ολοκλήρωση της περσινής χρήσης αναμένεται να είναι πάνω από τα 4 δισ. ευρώ. Δίνοντας έτσι στον νέο Όμιλο της Ιντρακάτ τη δεύτερη θέση στον αναδιατασσόμενο «χάρτη» των κατασκευών. Με τη ΓΕΚ Τέρνα να έχει 4,8 δισ. ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και την Άβαξ να είναι στα 2,2 δισ. ευρώ.

    Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αναπτυξιακή στρατηγική, που έχει τονίσει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, βασίζεται σε πέντε πυλώνες: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Για την Ιντρακάτ, που θα έχει σημαίνουσα θέση στην αγορά, οι αναπτυξιακές προοπτικές αναβαθμίζονται. Καθώς το οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τομείς στους οποίους η εταιρεία είναι ήδη δυναμικά τοποθετημένη.

    Στο «μέτωπο» των τραπεζών ο Αλέξανδρος Εξάρχου, έπειτα από μια σειρά δύσκολων διαπραγματεύσεων, κατάφερε να «κλειδώσει» την είσοδο της επιχειρηματικής τριπλέτας στην Αttica Bank. H καλή «χημεία» που καλλιεργήθηκε στο πλαίσιο των πυκνών επαφών του με τη νέα και αποτελεσματική CEO της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, ήταν καταλυτική στο να γίνει το επόμενο βήμα. Το ίδιο και η στάση του κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

    Έτσι στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη θα τοποθετήσει περί τα 64 εκατ. ευρώ, που μεταφράζονται σε μια αρχική συμμετοχή της τάξεως του 10%. Η οποία στη συνέχεια θα διευρυνθεί φτάνοντας σε πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ με τη δρομολογούμενη απορρόφηση της Παγκρήτιας θα καταστεί η πέμπτος πόλος των τραπεζικού συστήματος με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ.

    ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

    CEO ATTICA BANK

    Με τη συμμετοχή της Thrivest -με 60 εκατ. ευρώ και ποσοστό 10%-, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η CEO της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, συνεχίζει με προσήλωση το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας των μηχανικών.

    Η πρόθεση της Thrivest -συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου- να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, εκδηλώθηκε επισήμως στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Μέσα στον Μάρτιο, ο νέος ιδιώτης επενδυτής ολοκλήρωσε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας, και στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου, που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ, η Thrivest και η τράπεζα, συμφώνησαν στις βασικές αρχές του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα προέλθει από τη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Αν και είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς θα πρέπει η τράπεζα να απαλλαγεί από ένα βαρύ φορτίο προβληματικών δανείων, ύψους περί τα 2,3 δισ. ευρώ, η μεθοδική CEO, Ελένη Βρεττού, έχει σχέδιο, καλά μελετημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.

    Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η τράπεζα προχωρά στη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο -όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της Attica-, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis.

    Η Ελένη Βρεττού περιμένει τις επόμενες μέρες τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, η πώληση του οποίου θα είναι και σαφές μήνυμα προς την αγορά, ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs. Και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης για το χαρτοφυλάκιο Metexelixis ύψους 700 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση η Ελένη Βρεττού, με πάθος, προσήλωση, πειθαρχία και πυγμή, κερδίζει το στοίχημα να επαναφέρει την Attica Bank στην κανονικότητα.

    ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ

    Επενδύσεις από δύο σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς (MBC & FFH) προσέλκυσε ο ΑΝΤΕΝΝΑ μέσα σε ένα χρόνο.

    Όταν ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρής Κυριακού, έδωσε τον Απρίλιο του 2022 το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση του λανσαρίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο της streaming πλατφόρμας ANT1+, κανείς δεν περίμενε ότι το συνδρομητικό κανάλι θα αποκτούσε λίγους μήνες μετά τα δικαιώματα του FIFA World Cup για τη μετάδοση του Mundial -ανεξάρτητα από την αρνητική εξέλιξη-, ότι τον Μάρτιο του 2023 θα πρόβαλε κατ’ αποκλειστικότητα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 και ότι μέσα στον Μάρτιο θα εκχωρούσε το 15% στην καναδικών συμφερόντων Fairfax του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής ενός από τα ισχυρότερα funds στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο και στη διαχείριση ακινήτων. Στην απόφαση της Fairfax ελήφθη υπόψη ότι το ΑΝΤ1+ σε λιγότερο από έναν χρόνο προσέφερε μοναδικό περιεχόμενο με πάνω από 7.000 τίτλους και συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συνδρομητών με περισσότερες από 400.000.000 θεάσεις.

    Ο 48χρονος σήμερα Θεόδωρος Κυριάκου αποτελεί στην Ελλάδα την επιτομή του pure media businessman και την πιο εξωστρεφή εκδοχή μηντιάρχη. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι με τη «σφραγίδα» του, σε λιγότερο από έναν χρόνο ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις από δύο σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς (MBC & FFH).

    Τον Μάρτιο του 2022 ο Θοδωρής Κυριακού κατέληξε σε συμφωνία με τον όμιλο MBC Group του Σαουδάραβα επιχειρηματία Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim, με περιουσία $10,9 δισ. που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ για την υποστήριξη μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του 30% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου με τον ΑΝΤΕΝΝΑ να διατηρεί το 70% και τον έλεγχο της σχετικής εταιρείας συμμετοχών. Η συμμετοχή της MBC group έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €225 εκατ.

    Ο όμιλος ANTENNA έχει επενδύσει σε facebook, twitter και spotify, ενώ κατέχει ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε media, που περιλαμβάνουν την επενδυτική τράπεζα και fund, Raine Group, τον όμιλο Vice Media, την εταιρεία παραγωγών Imagine Entertainment, 31 κανάλια και τρεις συνδρομητικές ψηφιακές πλατφόρμες.

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Μετά σχεδόν 45 χρόνια δικαστικής διαδρομής, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει αναλάβει εδώ και λίγα χρόνια Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα, έχει αναδειχθεί ως το πρόσωπο που αποκαλύπτει κραυγαλέες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα, που μέσα από πολύπλοκες έρευνες καταφέρνει να εκδώσει πορίσματα που «καίνε».

    Στο «βιογραφικό» του ως επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής έχει προσθέσει μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες αποκαλύψεις στη χώρα μας, όπως με την υπόθεση Καϊλή και το πως αγοράστηκε το οικόπεδο στην Πάρο, ο έλεγχος στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πόρισμα για γνωστό αντιδήμαρχο μεγάλου δήμου που βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του ποσόν ύψους 800.000 ευρώ.

    Φυσικά, πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκεται το πόρισμα – «φωτιά» του κ. Βουρλιώτη για τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή – παραγωγό Νίκο Κοκλώνη. Με αυτό το πόρισμα των 80 σελίδων ο έμπειρος εισαγγελέας «καίει» τις δραστηριότητες του τηλεπαρουσιαστή, αφού σε αυτό αναφέρει πως εντόπισε τουλάχιστον 24 ύποπτες εταιρείες ανά τον κόσμο που φέρεται να ανήκουν στο γνωστό παρουσιαστή, εκ των οποίων οι 8 στην Ελλάδα είναι εικονικές ή «οχήματα» ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή «κέλυφος» για τη μεταφορά χρημάτων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία – παρουσιαστή.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, από τις εταιρείες που σύστησε ο Νίκος Κοκλώνης στην Ελλάδα, τέσσερις είναι εικονικές, δύο είναι εταιρείες- κέλυφος με τη μητρική στο εξωτερικό και δύο λειτουργούσαν ως εταιρείες «όχημα» νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, οι οποίες μέσα από τη δράση τους και τις τραπεζικές συναλλαγές που έκαναν επιχειρούσαν να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

    Ο δραστήριος εισαγγελέας μάλιστα, έχει ξεκινήσει και έλεγχο που αφορά την υπόθεση του ΟΣΕ και τα όσα έχουν γίνει στον οργανισμό τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

    Μόνον τα πέντε τελευταία χρόνια, στην Ανεξάρτητη Αρχή έχουν φτάσει 37.000 καταγγελίες για «μαύρο» χρήμα και πάνω από 1.000 δεσμεύσεις περιουσιών.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

    ΜΕΤΟΧΟΣ INTRAKAT

    Σε σαπουνόπερα με πολλά επεισόδια και κακό φινάλε εξελίσσεται, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, η απόπειρα του Δημήτρη Κούτρα να επιστρέψει στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

    Στο τελευταίο επεισόδιο, ο επί σειρά δεκαετιών επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ προσπάθησε, με τον Κύπριο επιχειρηματία Κύπρο Τσέντα, να εξαγοράσει την κατασκευαστική θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ έναντι 160 εκατ. ευρώ. Προς τούτο είχαν αρχίσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών από τα τέλη Ιανουαρίου και αναμενόταν να έχουμε λευκό καπνό έως τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν πίστεψαν στις δυνατότητες του διδύμου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ενώ σημείο διαφωνιών ήταν και το μέλλον της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία κατέχει το 18,9% της ΑΚΤΩΡ καθώς η Ελλάκτωρ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να την αποχωριστεί.

    Τελικά, οι διαπραγματεύσεις έληξαν άδοξα στις 9 Μαρτίου, με το Δημήτρη Κούτρα να μην έχει πετύχει όχι μόνο την επιστροφή στις κατασκευές, αλλά και να απομακρύνεται για ακόμη μία φορά από την Ελλάκτωρ όπως έγινε το 2018.

    Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα εξαγοράς τεχνικής εταιρείας από το Δημήτρη Κούτρα, η οποία δεν προχωράει, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είχε επιχειρηθεί πάλι μαζί με τον Κύπρο Τσέντα η εξαγορά της Δομικής Κρήτης του Γιώργου Συνατσάκη.

    Ούτε αυτό το deal προχώρησε και το πρώην στέλεχος των κατασκευών, παρά το γεγονός ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει ξανά στα έργα υποδομών, δε βρίσκει κάποια εταιρεία που να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς.

    Επίσης, έχει ήδη διαρρεύσει η πληροφορία ότι οι σχέσεις με τον Κύπρο Τσέντα είναι τεταμένες ύστερα από το ναυάγιο με την ΑΚΤΩΡ και το πάγωμα στη Δομική Κρήτης, όπερ σημαίνει ότι ο Δημήτρης Κούτρας χάνει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδοτικής δυνατότητας για να επιτύχει το comeback στις κατασκευές.

    ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΛΩΝΗΣ

    CEO BARKING WELL MEDIA

    Κερδίζει σε τηλεθέαση, χάνει σε έσοδα και credibility…

    Πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ήρωα της γοτθικής νουβέλας του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, «Dr Jekyll, Mr Hyde» εμφανίζει ο τηλεστάρ Νίκος Κοκλώνης ο οποίος από τη μια σπάει τα μηχανάκια της Nielsen τα Σαββατόβραδα στον Alpha με τα καμώματά του και τις φιλοφρονήσεις στη Δέσποινα Βανδή και από την άλλη εμπλέκεται σε περίεργες συναλλαγές με επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος.

    Τον Μάρτιο ο τηλε-αστέρας απασχόλησε και πάλι αρνητικά τη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση του ισολογισμού της Barking Well Media Α.Ε., με την ετήσια έκθεση της ελεγκτικής Grant Thornton, να θέτει σημαντικά ερωτήματα για την εταιρεία.

    Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχείς ΑΜΚ της Barking Well Media για να ενδυναμώσει τα θετικά πλέον κεφάλαιά της, στις 7/6/2021 κατά €1 εκατ., στις 30/6/2021 κατά €2 εκατ. και στις 24/11/22 κατά €1,8 εκατ. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 7.056.670 ευρώ. Ο ελεγκτής κάνει λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας (31/12/21) έχει καταστεί κατώτερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια το Δ.Σ. υποχρεούται να συγκαλέσει γενική συνέλευση, μέσα σε 6 μήνες από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ελεγκτική εταιρεία επισημαίνει ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού. Σχετικά με τη φύση της απόδειξης που στηρίζει την αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από φορολογικές ζημιές, σημειώνεται πως «με βάση το εγκεκριμένο από τη Δ.Σ., Business Plan, η Εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της επόμενης 5ετίας, επαρκή φορολογικά κέρδη για να συμψηφίσουν το αναγνωρισθέν ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης».

    Από πού θα προκύψει ο συμψηφισμός για την αναβαλλόμενη φορολογία; Μα φυσικά από το μέλλον, ήτοι από την επέκταση των συνεργασιών με MEGA, ALPHA, Star και Ant1 για παραγωγές της νέας σεζόν 2022 – 2023 αξίας 15 εκατ. αλλά και από συμφωνίες για δικαιώματα πολύ γνωστών παγκοσμίως παραγωγών που θα ενσωματώσει η εταιρεία με τουλάχιστον 3ετή ορίζοντα. Τόση αισιοδοξία και θάρρος! Και όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία από καθαρές ζημίες 732.243 ευρώ το 2020, διεύρυνε τις ζημίες το 2021 στα 2.760.835 ευρώ.

    ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

    ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ DOLPHIN CAPITAL PARTNERS

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης είδε την πόρτα της εξόδου από την εισηγμένη στον ΑΙΜ του Λονδίνου, Dolphin Capital Investors. Αυτό όμως που τον κατατάσσει στη λίστα των χαμένων του μήνα είναι η εικόνα του «καταχραστή» που εντυπώνεται στους «κακοπροαίρετους» που παρακολουθούν την κόντρα με τους Βρετανούς επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων, την οποία ο Μίλτος Καμπουρίδης σύστησε στην αγορά των Βαλκανίων και έκανε στην Ελλάδα γνωστή από τη στρατηγική επένδυση Kilada Hills.

    Εν ολίγοις, η εισηγμένη αντιλήφθηκε ότι ο επιχειρηματίας (πρώην διευθυντής, αλλά μέχρι σήμερα μέτοχος της DCI) είχε συνάψει μία «κρυφή» συμφωνία με τη Grivalia Hospitality, όταν πουλήθηκε το Amanzoe (γνωστό θέρετρο της Αργολίδας) στην τελευταία.

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης είχε συνάψει λοιπόν ξεχωριστή συμφωνία με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 15% του θερέτρου, το οποίο θα περιερχόταν στη δική του ιδιοκτησία, ενώ είχε ήδη αγοράσει το 15% του Amanzoe από τους Βρετανούς. Αυτό, η DCI θεώρησε ότι έγινε παρασκηνιακά, με τον Μ. Καμπουρίδη να παραθέτει ανακοινώσεις και δημοσιεύματα του 2018 (τότε χρονολογείται η πώληση) περί του αντιθέτου.

    Αφορμή, ήταν η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατείχε στο Amanzoe ο Μ. Καμπουρίδης, εξαιτίας της οποίας οι Βρετανοί άρχισαν να «σκαλίζουν» τα έγγραφα της μεταβίβασης, αν και οι φήμες θέλουν την πραγματική αιτία να κρύβεται στον έλεγχο του Kilada Hills, ακόμα και στο lifestyle προφίλ του Καμπουρίδη, που «ερεθίζει» τους τεχνοκράτες επικεφαλής της DCI.

    «Η Dolphin Capital Partners (εταιρεία του Μ. Καμπουρίδη καρπώθηκε κάποια επιπλέον αξία από την πώληση του Amanzoe», έλεγε προ ημερών στο mononews ο Nick Paris, ένας από τους δύο διευθυντές που υπέγραψαν την απόλυση Καμπουρίδη, προαναγγέλοντας επιπλέον μέτρα για να επιστραφούν αποζημιώσεις στους μετόχους της βρετανικής εταιρείας real estate.

    Πάντως, ο Έλληνας επιχειρηματίας φέρεται αποφασισμένος να αντεπιτεθεί, αν βέβαια δεν δώσει τα χέρια με τους Βρετανούς, ένα επίσης επικρατές σενάριο.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.