• Τράπεζες

    Attica Bank: Εβδομάδα εξελίξεων για την πώληση του Astir1 και τον οδικό χάρτη για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

    ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ


    Την προσφορά για την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 περιμένει μέσα στην εβδομάδα η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού. Και ταυτόχρονα προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ της Thrivest- ΤΧΣ- ΤΜΕΔΕ- Attica Bank και ΤτΕ για να «κλειδώσουν» οι παράμετροι του οδικού χάρτη που θα οδηγήσουν στην δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, μιας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ.

    Την περασμένη Πέμπτη τα ενδιαφερόμενα μέρη -οι κ.κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Κώστας Μακέδος και η κα Ελένη Βρεττού- είχαν άλλη μία συνάντηση με τον Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα.

    Στο μεταξύ εκκρεμεί και η αποστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του συμπληρωματικού στο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα του οδικού χάρτη για την ένωση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια.

    Η τράπεζα συνεχίζει τη μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Η  στρατηγική της περιλαμβάνει «τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο -όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της Attica-, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis».

    Μέσα στη βδομάδα αναμένονται οι προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, η πώληση του οποίου θα είναι και σαφές μήνυμα προς την αγορά, ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

    Και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης για το χαρτοφυλάκιο Metexelixis ύψους 700 εκατ. ευρώ.

    Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα  διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Bank, το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη θα τοποθετήσει περί τα 64 εκατ. ευρώ, που μεταφράζονται σε μια αρχική συμμετοχή της τάξεως του 10%.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ στις 30 Μαρτίου ξεκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

    Ως ημερομηνίας λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η  24η Απριλίου 2023.

    Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων νέων κοινών μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 η έγκριση του ΧΑ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ