Η Θεσσαλονίκη εισέρχεται στο καθοριστικότερο στάδιο της πορείας για την ολοκλήρωση του μετρό, καθώς αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκινούν οι συνολικές δοκιμές λειτουργίας της βασικής γραμμής και της νέας επέκτασης προς Καλαμαριά. Η φάση αυτή σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, που προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2026, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης —που υλοποιείται από τον Όμιλο ΑΚΤΩΡ— θα περιλαμβάνει έτσι με το νέο έτος, όχι μόνο τη βασική γραμμή, αλλά και την πολυαναμενόμενη επέκταση προς Καλαμαριά, συνολικού μήκους 4,77 χιλιομέτρων και με πέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα.

1

 Η πρόοδος των εργασιών είναι ήδη ιδιαίτερα προχωρημένη, με τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις να ολοκληρώνονται παράλληλα.

Η κρίσιμη περίοδος των δοκιμών

Από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, το μετρό θα παύσει προσωρινά τη λειτουργία του προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι τελικές εργασίες σύνδεσης της νέας γραμμής με τη βασική, καθώς και να γίνουν εκτεταμένες δοκιμές σε όλο το σύστημα με σκοπό την τελική πιστοποίηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα εξεταστεί η λειτουργικότητα όλων των επιμέρους υποδομών — από τα συστήματα σηματοδότησης και αυτοματισμών έως τα δίκτυα ασφαλείας και επικοινωνίας.

Η πρώτη φάση των δοκιμών θα επικεντρωθεί στη γραμμή Καλαμαριάς, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος ολοκληρωμένων ελέγχων τον Ιανουάριο που θα καλύψει ολόκληρο το δίκτυο, προετοιμάζοντας το έργο για πιστοποίηση και πλήρη παράδοση.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας προγραμματίζεται για τις 11 Δεκεμβρίου, με το ισχύον ωράριο, ενώ από τις 20 Δεκεμβρίου, το σύστημα θα επιστρέψει σε πλήρη ρυθμό, με δρομολόγια από τις 05:30 έως τις 00:30 και παράταση έως τις 02:00 τα ξημερώματα κάθε Παρασκευής και Σαββάτου κατά την εορταστική περίοδο.

Ένα δίκτυο δύο διασυνδεδεμένων γραμμών

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών και την ένταξη της Καλαμαριάς στο δίκτυο, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα σύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο μετρό δύο γραμμών, που θα συνδέει αποτελεσματικά το κέντρο με τα ανατολικά της προάστια.

Το νέο αυτό σύστημα θα περιλαμβάνει τις διαδρομές Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία (Γραμμή 1) και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Μίκρα (Γραμμή 2), με τις δύο γραμμές να μοιράζονται 11 κοινούς σταθμούς, από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως την 25η Μαρτίου.

Η επέκταση προς Καλαμαριά, συνολικού μήκους 4,77 χιλιομέτρων, θα περιλαμβάνει πέντε νέους υπόγειους σταθμούς — Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα — και θα μειώσει τη διάρκεια της διαδρομής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Μίκρα σε μόλις 20 λεπτά.

Με την ολοκλήρωσή της, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα ενιαίο δίκτυο που θα μπορεί να εξυπηρετεί δρομολόγια ανά 90 δευτερόλεπτα στις ώρες αιχμής, χάρη στην ενίσχυση του στόλου με 15 νέους συρμούς, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη παραληφθεί.

Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο μετακίνησης στην πόλη, καθώς οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την ημερήσια επιβατική κίνηση από περίπου 90.000 σε 260.000 επιβάτες.

Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική αποσυμφόρηση των βασικών οδικών αρτηριών, προσφέροντας αισθητή βελτίωση στις μετακινήσεις τόσο στο κέντρο όσο και στις ανατολικές συνοικίες.

Με την παράδοση του έργου έως τον Μάρτιο αν όχι τον Φεβρουάριο του 2026, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα ενιαίο, αξιόπιστο και περιβαλλοντικά φιλικό μέσο μετακίνησης, ικανό να αποτελέσει τον κορμό των αστικών συγκοινωνιών της επόμενης δεκαετίας και να φέρει την πόλη πιο κοντά στο όραμα μιας σύγχρονης, βιώσιμης μητρόπολης.

Διαβάστε επίσης: