• Business

    Νίκος Κοκλώνης: Άμεσες εξελίξεις μετά το πόρισμα Βουρλιώτη – Τα ευρήματα της Αρχής, οι «εικονικές εταιρείες» και η απάντηση του παρουσιαστή

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    Από το 2021 η Οικονομική Εισαγγελία έχει ανοιχτή έρευνα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος εταιρειών του Νίκου Κοκλώνη. Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δρομολογεί πλέον άμεσες εξελίξεις σε επίπεδο απόδοσης πιθανών ποινικών ευθυνών.

    Αυτή είναι η μία όψη της χθεσινής είδησης για τις υπόνοιες των ελεγκτών περί διάπραξης μιας τεράστιας απάτης σε βάρος του Δημοσίου από τον γνωστό παρουσιαστή και παραγωγό τηλεοπτικών εκπομπών. Η άλλη όψη είναι η αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων για το δικό τους αύριο. Διότι συνεργάτες του Νίκου Κοκλώνη δεν είναι μόνοι οι διάσημοι παρουσιαστές, τραγουδιστές και ηθοποιοί. Είναι και οι άνθρωποι του μεροκάματου. Ακούγοντας την είδηση για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία και εταιρειών του δεν γνωρίζουν πλέον εάν θα έχουν και αύριο δουλειά.

    Το πόρισμα Βουρλιώτη

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος άρχισε να έρευνα την επαγγελματική δραστηριότητα του τηλεοπτικού παραγωγού μετά από πληροφορίες για εικονικές εταιρείες, με έδρα το εξωτερικό και εκπροσώπους «αχυρανθρώπους», που χρησιμοποιούνται για απάτες, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Οι ελεγκτές έψαξαν εταιρείες συνδεόμενες με τον τηλεπαρουσιαστή, εντόπισαν τους νόμιμους εκπροσώπους τους, αναζήτησαν τους τρόπους που πληρώνονται οι εργαζόμενοι του, άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς του Νίκου Κοκλώνη, των εκπροσώπων και των εταιρειών.

    Τα πρώτα ευρήματα “χτύπησαν καμπανάκι”. Νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας-φάντασμα φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει πλαστό διαβατήριο για να αναλάβει την κομβική θέση.

    Άλλος εμφανιζόμενος ως στενός συνεργάτης του Ν.Κοκλώνη φέρεται να βρίσκεται στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών.

    Μέσα σε περισσότερες από 80 σελίδες , ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης περιγράφει τα ευρήματα από την έρευνα της υπηρεσίας του και στέλνει το φάκελο στον Οικονομικό Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες.

    Απάτη (και φορολογική) σε βάρος του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με φερόμενο αρχηγό τον Νίκο Κοκλώνη είναι οι κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες, κατά το πόρισμα, προέκυψαν υπόνοιες διάπραξης τους.

    Η απάντηση του Νίκου Κοκλώνη

    Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η είδηση για το πόρισμα Βουρλιώτη και τη δέσμευση της περιουσίας του, ο ελεγχόμενος Νίκος Κοκλώνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    «Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο…

    Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο. Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί»

    Οι εικονικές εταιρείες

    Τουλάχιστον με 15 εταιρείες «μαϊμού» συνδέει η Αρχή για το Ξέπλυμα τον γνωστό παρουσιαστή και παραγωγό τηλεοπτικών εκπομπών.

    Ως στενοί του συνεργάτες στην απάτη ελέγχονται 5 με 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δικηγόρος και λογιστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εικονικές εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, φέρονται να δηλώνονταν οι εργαζόμενοι του σε τηλεοπτικές εκπομπές εδώ στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, φέρονται να πληρώνονταν τελικά από άλλη, υπαρκτή εταιρεία, οι δραστηριότητες της οποίας επίσης ελέγχονται.

    Κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, οι εικονικές εταιρείες με τους δήθεν εκατοντάδες εργαζόμενους και τις πολυποίκιλες υποχρεώσεις, δεν κατέβαλλαν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Αντίθετα φέρονται να εισέπρατταν από το Δημόσιο επιστροφές από ΦΠΑ. Επίσης φέρονται να έχουν εισπράξει κρατικές επιχορηγήσεις.

    Η δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων

    Σε τράπεζες και υποθηκοφυλακεία έχουν ήδη φτάσει τουλάχιστον 21 διατάξεις της Αρχής για το Ξέπλυμα, με τις οποίες δίνεται εντολή για δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου όλων των εμπλεκομένων και των ύποπτων εταιρειών.
    Τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, ακίνητα που αποκτήθηκαν την επίμαχη περίοδο, όπου εντοπιστούν, θα “μπλοκαριστούν” τουλάχιστον για κάποιο διάστημα ή, με παρατάσεις της δέσμευσης, έως ότου ξεκαθαριστεί εάν αυτά προέρχονται από απάτες ή ξέπλυμα.

    Η νέα κρατική επιχορήγηση

    Πηγές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έκαναν αρχικά λόγο ότι σε εταιρεία του Νίκου Κοκλώνη είχε εγκριθεί κρατική επιχορήγηση για επένδυση περίπου 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

    Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι κανένα ποσό δεν έχει εισπραχθεί από την εταιρεία του κ. Κοκλώνη:

    «H εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS», συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα.».

    Διαβάστε επίσης 

    Άρθρο παρέμβαση: Ο Νίκος Κοκλώνης, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και οι αποκαλύψεις του mononews.gr

    Κοκλώνης-gate: Βόμβα μεγατόνων και «παγωμάρα» στα κανάλια – Τι λένε Alpha, ΑNT1, Mega και Star για τη συνεργασία τους με Barking Well

    Νίκος Κοκλώνης: Τι απαντά για τις κατηγορίες για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης



    ΣΧΟΛΙΑ