• Τράπεζες

    Attica Bank: Thrivest και Παγκρήτια μπαίνουν στην ΑΜΚ (upd)

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Με 64 εκατ. ευρώ η Thrivest και η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Attica Bank, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος όλων των εμπλεκομένων μερών και «κλείδωσαν» οι όροι συμμετοχής της Thrivest, ως ιδιώτη επενδυτή, στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.

    Παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής της εποπτείας Σπύρου Παντελιά, ο CEO του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος, η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Εξάρχου εκ μέρους της THRIVEST έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν τόσο τα τεχνικά θέματα της αύξησης κεφαλαίου (ύψους 490 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 473,3 εκατ. ευρώ είναι άμεση αύξηση), όσο και τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μία ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, που θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Μόλις ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, Παγκρήτια και Αττικής θα εξετάσουν τα θέματα των «κόκκινων» δανείων, τη στρατηγική διαχείρισης τους και θα καταλήξουν στους όρους ανταλλαγής εν όψει της συγχώνευσης που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

    H Thrivest, εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου θα αποκτήσει μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 10% της τράπεζας.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr: Η είσοδος του σχήματος της Thrivest θα γίνει μέσω της μερικής εξάσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ από την πλευρά του ΤΜΕΔΕ. Σε συνδυασμό προφανώς και με την κάλυψη των όποιων μετοχών μείνουν αδιάθετες ή εκποιηθούν τα δικαιώματα από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, που τώρα κατέχουν αθροιστικά το 1,99% της τράπεζας.

    Η πρόθεση της επιχειρηματικής τριπλέτας για τοποθέτηση περίπου 60 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα αποκτήσουν 4,444 εκατ. μετοχές από την ΑΜΚ, έναντι των 13,5 ευρώ τη μία.

    Μετά από την κεφαλαιακή αύξηση οι μετοχές αυτές θα αντιστοιχούν στο 10% του νέου συνόλου των τίτλων της Αttica Bank.

    Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) που έχει τώρα το 20,11% θα… κάνει χώρο για την είσοδο της Thrivest. Κι έτσι από τα 95,19 εκατ. ευρώ που ήταν το μερίδιο της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων του, θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 35,19 εκατ. ευρώ. Με αυτήν την κεφαλαιακή συνδρομή θα αποκτήσει 2,6 εκατ. νέες μετοχές και μαζί με τις παλαιές, το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα θα πέσει στο 10,4%.

    Επί του παρόντος είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι μέτοχοι που έχουν το 1,99% του free float και το μερίδιο συνεισφοράς τους στην ΑΜΚ αντιστοιχεί σε καταβολή 9,4 εκατ. ευρώ περίπου. Αν κανένας εξ αυτών δεν μπει στην αύξηση κεφαλαίου, τότε εκείνοι που θα απορροφήσουν τα αδιάθετα υπόλοιπα (Thrivest ή και το ΤΜΕΔΕ) θα αυξήσουν τη μετοχική τους θέση κατά 1,6%. Αν μπει στην ΑΜΚ το μισό από το free float τότε αντίστοιχα, οι δύο πόλοι θα ενισχύσουν τη θέση κατά 0,8%.

    Το ΤΧΣ με τα 329 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει θα διατηρήσει το υφιστάμενο 69,51% που έχει στην τράπεζας. Επίσης και ο e-ΕΦΚΑ θα διατηρήσει το 8,40% εισφέροντας στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.

    Η ανακοίνωση της Attica Bank

    Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023, 03-02-2023 και 22-03-2023 ανακοινώσεων της, καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της (η «Αύξηση») και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι περιήλθε στη Διοίκηση της πληροφόρηση περί κατ’ αρχήν συμφωνίας των υφισταμένων βασικών μετόχων της Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή τους στην Αύξηση με κάλυψη ποσών έως € 329 εκατ. για το ΤΧΣ,  έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη τους και τη γνωστοποίηση τους στην Τράπεζα θα αποτελέσουν μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης.

    Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει στο πλαίσιο αυτό.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ