• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    2 Ιανουαρίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Δεκέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue Greece

    Νικόλαος Σ. Λαιμός, Εφοπλιστής

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

     

    Χαμένοι

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου Τιτάν, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ

    Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός

    Στάθης Παναγιωτόπουλος, παρουσιαστής

    ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

    Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Γρήγορα αντανακλαστικά, αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση έδειξε για άλλη μια φορά η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις των πέντε ανήλικων αγοριών από τη σεξουαλική κακοποίηση και τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνταν να επιβιώσουν στο ιδιωτικό ορφανοτροφείο κολαστήριο.

    Η κα Μιχαηλίδου, αμέσως μετά την επώνυμη καταγγελία που δέχθηκε από τους εργαζόμενους της δομής χωρίς να χάσει χρόνο, προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήρια αναφοράς για να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απομάκρυνση των παιδιών από το ορφανοτροφείο. Μάλιστα, κατόπιν δικής της πίεσης, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, απομακρύνθηκαν και τέθηκαν σε αργία όλοι οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι άμεσα ή έμμεσα που παρακολουθούσαν τα πέντε παιδιά να έχουν σεξουαλικές επαφές. Από την πρώτη μέρα της καταγγελίας για την κακοποίηση των παιδιών, η κα Μιχαηλίδου προχώρησε στη διακοπή της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής.

    Η υφυπουργός Πρόνοιας επισκέφθηκε η ίδια τα παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων – Αγία Σοφία για να δει από κοντά ποια είναι η κατάσταση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

    Η «αεικίνητη Δόμνα», όπως αναφέρουν στο διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας, έχει επισκεφθεί δεκάδες δομές και έχει συνομιλήσει με χιλιάδες παιδιά που ζουν σε αυτές, και δε θα μπορούσε να μην επισκεφθεί αυτά τα παραμελημμένα και κακοποιημένα παιδιά.

    Γυναίκες που δουλεύουν στο ορφανοτροφείο ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά ενώ αναφέρεται ότι υπήρχε και δωμάτιο-αποθήκη που το χρησιμοποιούσαν σαν τιμωρητήριο. Μάλιστα τους χορηγούσαν μέχρι και ληγμένα φάρμακα.

    «Τα όσα ζούσαν μικρά παιδιά σε αυτό το ίδρυμα δεν μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους. Παραμελημμένα, κακοποιημένα και υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έπεσαν θύματα ανθρώπων που υποτίθεται είχαν τον ρόλο να τα προστατέψουν και να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν σε ασφαλές περιβάλλον», αποκάλυψε η υφυπουργός.

    Η κυρία Μιχαηλίδου είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι ως το κόκκαλο, κάνοντας λόγω ακόμη και για θέματα συγκάλυψης. Η καταγγελία έγινε γνωστή στην υφυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, όμως είχε φτάσει στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Τα παιδιά αναμένεται να απομακρυνθούν από το ορφανοτροφείο και τα πέντε αγόρια ή και τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

    ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

    Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Στις 12 Δεκεμβρίου οι εσωκομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) μίλησαν, μ’ έναν τρόπο εκκωφαντικό που δεν επιτρέπει καμία υποσημείωση.

    Η κεντρική πολιτική σκηνή απέκτησε ένα νέο παίκτη, σαραντάρη, άφθαρτο, χωρίς βαρίδια από το παρελθόν, και με ένα συντριπτικό ποσοστό νίκης κοντά στο 70%, δημιουργώντας έτσι ξανά ελπίδες για ένα κόμμα που κυριάρχησε για χρόνια στην κορυφή αλλά και που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο των εξελίξεων.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε το αίτημα για ανανέωση, που φάνηκε ότι ήταν το ζητούμενο για τους ψηφοφόρους και με την επικράτηση του εκτός από τον τίτλο του έκτου Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης.

    Στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) η σκυτάλη παραδόθηκε στη νέα γενιά, την οποία εκπροσωπεί ο ευρωβουλευτής. Έναν κόσμο ηλικίας 35-40 ετών που δεν έφυγε από το ΠΑΣΟΚ «τα πέτρινα χρόνια», δεν αναζήτησε αξιώματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει στην προοπτική της παράταξης. Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν το συνηθισμένο προφίλ του κομματικού στελέχους και η δράση τους αρχίζει όταν τελειώσει το ωράριο της δουλειάς τους, στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πολλούς είναι ο νέος παίκτης που απειλεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Όπως λέγεται, μετά την έκρηξη των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του, ότι το κόμμα έμοιαζε με ένα μπλοκαρισμένο πιεσμένο ελατήριο και αυτός, ως νέος Πρόεδρος, βρήκε τον τρόπο να το ξεμπλοκάρει.
    Υπάρχουν κι άλλοι που του καταλογίζουν ότι δεν είναι δεινός ρήτορας, ότι δεν έχει προσωπική γοητεία, ότι δεν ξεσηκώνει τα πλήθη και ότι «η σκόνη που σήκωσε» με τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) σύντομα θα κατακαθίσει.

    Και όμως. Στον κόσμο, όπως διαπιστώνεται από τις μετρήσεις, αρέσει ο απλός τρόπος που εκφράζεται, μιλάει στην καθημερινή διάλεκτο του απλού πολίτη χωρίς να καταφεύγει σε λεκτικές κορόνες και λαϊκισμούς.

    Υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που είναι αξιοπρόσεχτο και, πολύ λογικά, δεν έχει διαφύγει από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Πέραν της συντριπτικής αποδοχής που έχει στη βάση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Ανδρουλάκης τυγχάνει εξαιρετικής δημοφιλίας στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν συνδέσει με τους αγώνες κατά των ανισοτήτων και οι ψηφοφόροι της ΝΔ δείχνουν προσοχή στον «πατριωτικό ρεαλισμό» που διέπει τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα. Λογικό, αφού από την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες του για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και η σημαντική συμβολή του στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει, όπως λέει, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει αυτή τη θερμή σχέση με τη βάση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και τους πολίτες και από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει περιοδείες στις οποίες θα καλεί σε συμμετοχή για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    Σίγουρα, αυτό είναι κάτι που τρομάζει τον ήδη φθαρμένο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολιτική επίθεση του νεότερου του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς βαρύνεται με τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητείας στην ελληνική κοινωνία.

    Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να προβληματίζεται για τη δυνατότητα διείσδυσης του Νίκου Ανδρουλάκη στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο ο πρωθυπουργός είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές, αλλά τους τελευταίους μήνες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δίνει μάχη για να το διατηρήσει αλώβητο στη ΝΔ.

    ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ

    Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue Greece

    Την πλήρη επισκευή και τον εξοπλισμό του δημοτικού ιατρείου στις Ροβιές της Εύβοιας ανέλαβε η doValue Greece, καθώς το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και στη συνέχεια οι πλημμύρες ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή. Και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θοδωρής Καλαντώνης, «πυρήνας της εταιρικής μας ταυτότητας είναι η δημιουργία αξίας για το κοινωνικό σύνολο με ιδιαίτερη έμφαση στους άξονες κοινωνία, υγεία, περιβάλλον. Αναζητούμε συνεχώς δράσεις που θα αφήσουν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνία».

    Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες που δημιούργησε η καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Β. Εύβοιας και τους κατοίκους της, λέει ο ίδιος.

    Να σημειωθεί ότι το ιατρείο καλύπτει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι και αποτελεί απαραίτητη υγειονομική δομή. Όμως το τελευταίο διάστημα το ιατρείο υπολειτουργεί καθώς στην κυριολεξία τα νερά της βροχής περνούν μέσα από το κτήριο, με τον γιατρό Ηλία Σαμπάνη να υπερβάλλει εαυτόν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών και χαρακτηρίζει «μεγάλο δώρο ζωής» στήριξη εκ μέρους της doValue.

    Η doValue πρωτοστατεί στην ελληνική αγορά και κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων στην χώρα μας καθώς το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της φτάνει σήμερα τα 32 δισ. ευρώ.

    Η doValue Greece είναι μέλος του Ομίλου doValue SpA, που επίσης ηγετική θέση στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στη ΝΑ Ευρώπη, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια ύψους 162+ δισ. ευρώ.

    Νικόλας Σ. Λαιμός

    Εφοπλιστής

    Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με στοχευμένες κινήσεις που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της κοινωνίας, ιδιαίτερα μάλιστα στις κρίσιμες εποχές που διανύονται, η οικογένεια Νικόλα Σ. Λαιμού έρχεται για μία ακόμη φορά αρωγός της πολιτείας με τις δωρεές της.

    Η πρόσφατη δωρεά της οικογένειας, ύψους 650.000 ευρώ, είναι μάλιστα από αυτές που ανοίγουν το δρόμο για ένα μεγάλο εθνικό έργο, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί η επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της κιβωτού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ένα έργο, το οποίο έχει αναγγελθεί και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνοντας μάλιστα την διασύνδεσή του με το κτήριο Ακροπόλ επί της Πατησίων, με την προοπτική επικοινωνίας και με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αναγέννηση της περιοχής. Η δωρεά, επομένως, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Οικογένεια ΝΣΛ», του Νικολάου και της Ειρήνης Λαιμού, προς το υπουργείο Πολιτισμού είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία αυτής της προσπάθειας, που απαιτεί τη σύμπραξη όλων.

    Όσο μεγάλη είναι η ιστορία της οικογένειας άλλωστε, που η αρχή της πάει πίσω στα 1848 στο νησί των καραβοκυραίων τις Οινούσσες, άλλο τόσο η προσφορά τους εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρεται η φετινή δωρεά προς το κράτος, του Νικόλα Λαιμού και της οικογένειάς του, εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της ελληνικής επικράτειας, Άλλες δωρεές όμως έχουν γίνει κατά καιρούς σε νοσοκομεία, όπως για την Επιστημονική Πτέρυγα της Ρευματολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου της Βούλας, στην Αρχιεπισκοπή, στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ενώ τον περασμένο χρόνο δωρίθηκε ένα υπερσύγχρονο ταχύπλοο στο Λιμενικό Σώμα.

    Παρότι μάλιστα στο τιμόνι του ναυτιλιακού ομίλου Enesel S.A. βρίσκονται σήμερα οι δύο γιοί του 88χρονου Νικόλα Λαιμού, ο Αντώνης και ο Φίλιππος, ισχυρή παρουσία πίσω τους παραμένει ο ίδιος, με την τεράστια πείρα και γνώση του να αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο. Θεωρείται, άλλωστε, ο πλέον επιτυχημένος απόγονος αυτής της οικογένειας με τα πολλά παρακλάδια, καθώς από το 1983 που δημιούργησε τον δικό του όμιλο με πέντε εταιρείες, έχει χτίσει έναν ναυτιλιακό κολοσσό με τάνκερ, containerships και φορτηγά πλοία. Ο αριθμός τους μάλιστα διαρκώς αυξάνεται, καθώς πέντε νέα τάνκερ πρόκειται να προστεθούν στο στόλο στα αμέσως επόμενα χρόνια.

    ΧΑΡΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ

    Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

    Ο κ. Χάρης Σαχίνης έχει αποδείξει, εκ της θέσεως του στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, αυτό που θα έπρεπε να είναι, ούτως ή άλλως, αυτονόητο: πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι…

    Είναι ο άνθρωπος που έχει εξειδίκευση στο να βρίσκει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να φέρνει σε πέρας δύσκολες αποστολές, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της εταιρείας που εκπροσωπεί και των μετόχων που της έχουν εμπιστευτεί τα χρήματά τους. Μόνο ως τέτοια μπορεί να ληφθεί υπόψη η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ΕΥΔΑΠ, της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος εδώ και 2,5 χρόνια, με το Δημόσιο σχετικά με το κόστος του αδιύλιστου νερού και με χρονικό ορίζοντα το 2040. Τι σημαίνει αυτό; Ένας μεγάλος βραχνάς για την ΕΥΔΑΠ, από το 2013 μάλιστα, παύει να ισχύει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τους καλύτερους όρους για την εταιρεία, αφού, χάρη στις διαπραγματευτικές ικανότητες του κ. Σαχίνη, το κόστος που καλείται να πληρώσει η ΕΥΔΑΠ είναι χαμηλότερο κατά 40% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε μέχρι το 2013.

    Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ τη συντήρηση και τη λειτουργία των υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στην Αττική για τρία χρόνια.

    Ο κ. Σαχίνης πέτυχε ο καθορισμός του τιμήματος του αδιύλιστου νερού και για τα επόμενα 20 έτη να παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης για τους καταναλωτές της, αλλά και μία ξεκάθαρη εικόνα για τους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν την εταιρεία στο απαιτητικό επενδυτικό της πλάνο και τον μετασχηματισμό της. Το γεγονός δε ότι η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των €157,2 εκατ. που αφορά στο διάστημα 2013-2020 συμβάλλει στην περαιτέρω θετική αξιολόγηση της εταιρείας.

    Ο κ. Σαχίνης, με τη συμφωνία αυτή, κλείνει οριστικά μια πολύχρονη εκκρεμότητα, γεγονός που επιτρέπει πλέον στην ΕΥΔΑΠ μακροπρόθεσμη ορατότητα και της δίδει την ευχέρεια να υλοποιήσει το απαιτητικό στρατηγικό πλάνο της, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ένα στρατηγικό πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, αλλά και σχέδια επέκτασης της ΕΥΔΑΠ έξω από τα σημερινά της χωρικά ύδατα.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου Τιτάν, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ

    Με παντελή την απουσία των ξένων θεσμικών επενδυτών από τη μετοχή της διεθνούς και, συνάμα, ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, της Τιτάν, η διοίκησή της, υπό τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ακροβατεί μεταξύ ενεργειακού κόστους και υιοθέτησης φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγικής διαδικασίας.

    Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και η μετοχή, σε μια -υποτίθεται- καλή χρονιά από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων για την Τιτάν, βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά της, τουλάχιστον εδώ κι ένα χρόνο. Λες και η ζήτηση για τσιμέντο δεν αυξήθηκε, λες και οι οικονομίες στις τέσσερις ηπείρους όπου δραστηριοποιείται δεν άρχισαν να παίρνουν μπροστά.

    Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η λαίλαπα του κορονοϊού άφησε κάτι στη θέση του. Όπως ουδείς μπορεί να τολμήσει ασφαλή πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες ή τα επόμενα 24ωρα. Η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική. Το ερώτημα, όμως, για τον κ. Παπαλεξόπουλο είναι αν αρκεί μόνο η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους ή του κόστους μεταφοράς των προϊόντων στην τελική τιμή, αντί να ρίξει το βάρος στην ενεργειακή συγκρότηση του ομίλου και στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων, όπου και θα παιχτεί το παιχνίδι, όπως υποστηρίζουν οι ξένοι διαχειριστές.

    Και το μοιραίο ερώτημα, βεβαίως, είναι ποιος θα πράξει κάτι τέτοιο ή ποιος τέλος πάντων θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, όταν αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ότι η διοίκηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας καταπιάνεται με άλλα θέματα, πλην του ομίλου. Ισχυρή «συνδικαλιστική» δραστηριοποίηση μέσω του ΣΕΒ για τον κ. Παπαλεξόπουλο, τραπεζική δραστηριότητα με συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια για τον διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή του ομίλου, κ. Μιχάλη Κολακίδη. Πού χρόνος…

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πρώην πρωθυπουργός

    Κάθε εκλογική διαδικασία έχει ένα νικητή και έναν ηττημένο. Συνήθως ο νικητής τα παίρνει όλα και ο ηττημένος περιμένει στη γωνία για το πρώτο στραβοπάτημα.

    Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά ως προς το δεύτερο σκέλος. Με την ήττα του, που ήταν βαριά, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ρόλο πρωταγωνιστή. Έπαιξε και έχασε, σηματοδοτώντας και ένα τέλος εποχής.

    Αρχικά, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δημιούργησε μια εφορία στους οπαδούς του, αλλά και μια γενικευμένη αίσθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει και ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Άλλωστε το επιτελείο του καλλιεργούσε την άποψη ότι ο Γιώργος θα καθαρίσει το παιχνίδι από τον πρώτο γύρο και θα ξαναπάρει με άνεση το κόμμα.

    Όμως, η επιστροφή αυτή δεν φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) οι οποίοι μάλλον θεώρησαν ότι δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει την εκλογική άνοδο της παράταξης. Ακόμα φαίνεται πως δεν πείστηκαν και από το επιχείρημα Παπανδρέου ότι αυτός εκπροσωπεί την ανανέωση και όχι ο «παλαιοκομματικός» Ανδρουλάκης. Έτσι λοιπόν ένας πρώην πρωθυπουργός με ένα βαρύ και ιστορικό επίθετο έχασε από έναν ευρωβουλευτή που δεν είναι καν πολιτικό τζάκι.

    Άλλωστε στο δεύτερο γύρο, ο Γιώργος Παπανδρέου αν και έκανε μια καμπάνια πόλωσης, πήρε τελικά λιγότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο σε αντίθεση με το Νίκο Ανδρουλάκη που ξεπέρασε τις 130.000 ψήφους σε σχέση με τις 98.431 που είχε πάρει στον πρώτο γύρο.

    Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η καμπάνια του Γιώργου Παπανδρέου ήταν τελικά μια λανθασμένη καμπάνια, ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να εξηγήσει επαρκώς γιατί θέλησε να επιστρέψει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ).

    Υποτίμησε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα των ψηφοφόρων του κόμματος και κυρίως διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία, που πολλές φορές φάνηκε πρόχειρα σχεδιασμένη, και με μηνύματα που δεν συγκινούσαν. Η κορυφή των λαθών, όπως αποδείχθηκε, ήταν οι καταγγελίες για νοθεία, καταγγελίες που έσπευσε να αποσύρει μετά τον σάλο που ξέσπασε, αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη που ενόχλησαν και όπως φάνηκε, του στέρησαν οπαδούς.

    Ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου να περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης να τσιμπήσει και να πέσει στην παγίδα της πόλωσης. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε καμπάνια χαμηλών τόνων, ενωτική, χωρίς επιθέσεις στους συνυποψηφίους του και κέρδισε τη συμπάθεια των περισσότερων. Συμπάθεια που μεταφράστηκε σε νίκη την πρώτη Κυριακή και σε θρίαμβο τη δεύτερη.

    ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Παρουσιαστής

    Mέχρι σήμερα, για την ακρίβεια μέχρι πριν από λίγες ημέρες, τον γνωρίζαμε σαν το μέλος μίας σατυρικής εκπομπής που είχε άποψη για όλα, χρόνια τώρα, μίας ομάδας που μπορεί να άλλαζε τηλεοπτική στέγη αλλά παρέμενε πιστή σε ιδέες, χιούμορ, περιεχόμενο, θεματολογία, συνεργάτες.

    Και, ξαφνικά, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο ένας από τους τέσσερις βασικούς παρουσιαστές της εκπομπής του ANT1, Ράδιο Αρβύλα, βρέθηκε να κατηγορείται για εκμετάλλευση προσωπικών στιγμών με τις συντρόφους του, να συνδέει το όνομά του με πορνογραφικό υλικό και να μένει εκτός… αέρα. Να χάνει τη δουλειά του, τους φίλους του, να γίνεται το πρόσωπο των ημερών, να καταδιώκεται από φωτογράφους, δημοσιογράφους, και κυρίως από τους ανθρώπους της δικαιοσύνης.

    Με εννέα καταγγελίες, από εννέα κοπέλες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τα πρόσωπα τους σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό προφίλ, ο πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός, πρώην Μίστερ Ράδιο Αρβύλας και πρώην ανεκδοτάκιας, βρέθηκε να απολογείται, να περνάει τα Χριστούγεννα «μέσα», να είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα, να ανοίγει υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να αποδείξει την αθωότητα του. Δεν ήξερε, δεν έφταιγε, ζητάει συγγνώμη, ξέχασε να τα κατεβάσει…

    Δικαιολογίες, λόγια στο κενό, ερωτηματικά χωρίς απαντήσεις. Ένας άνθρωπος που είχε συνηθίσει να σχολιάζει την επικαιρότητα χωρίς μέτρο βρέθηκε να γίνεται πρωταγωνιστής σε ροζ ιστορίες, ροζ καταγγελίες, ροζ βίντεο, ροζ φωτογραφίες, μαζί και σκηνοθέτης. Κάθε μέρα προκύπτει και μία νέα καταγγελία, μία είδηση που τον αφορά, στην εποχή του ελληνικού #metoo που φαίνεται να έχει μόλις ξεκινήσει.

    Ο Πρόεδρος του Ομίλου ANT1, Θοδωρής Κυριακού, την ίδια στιγμή που απαγορεύτηκε σε βασικό στέλεχος του καναλιού η έξοδος από την χώρα, με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο να πρέπει πλέον να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα, μετά την εγγύηση των 30.000 ευρώ και τη νέα δίωξη για κακούργημα, λάνσαρε τρέιλερ για το νέο, ανανεωμένο Ράδιο Αρβύλα για τον Ιανουάριο του 2022.

    Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη… Μένει να δούμε αν το βασικό μέλος της ομάδας είχε και οικονομικό όφελος από τις ροζ αναρτήσεις. Πόσες νεαρές κοπέλες και γυναίκες ακόμη θα μιλήσουν, και πόσοι στενοί συνεργάτες από το παρελθόν και το παρόν. Πόσο «ράδιο» τελικά ήταν η Αρβύλα του Στάθη. Και των οικείων του.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.