• Business

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Το πράσινο φως για τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίο της ΕΥΔΑΠ έδωσαν οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

    Πιο συγκεκρίμενα, η πλειοψηφία των μετόχων ψήφισε υπέρ κατά 99,6% για την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ της εισηγμένης, της ΕΥΔΑΠ Παγίων και του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με το τίμημα του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020 καθώς και για τη νέα σύμβαση με ισχύ είκοσι ετών.

    Επιπλέον, επικυρώθηκε και η παράταση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών και τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος πρωτευούσης κατά μία τριετία, ενώ δόθηκε εξουσιοδότηση στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, για τη διαπραγμάτευση με εταιρείες και Ομίλους με στόχο την απο κοινού συμμετοχή σε διαγωνισμούς για ΣΔΙΤ.

    Η συμφωνία για το αδιύλιστο νερό

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews η σύμβαση για τη χρήση του αδιύλιστου νερού ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο χρειάστηκαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί η επιθυμητή λύση. Υπενθυμίζεται πως το αρχικό ποσό που έπρεπε να αποδώσει η ΕΥΔΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν στα 300 εκατ. ευρώ.

    Ύστερα από τις κινήσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας, το ποσό μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ τα χρήματα θα λειτουργήσουν ως ένας «κουμπαράς» για τα μελλοντικά έργα της ΕΥΔΑΠ, καθώς η εισηγμένη θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα εν λόγω κεφάλαια για τη χρηματοδότηση σημαντικών project με ορίζοντα εικοσαετίας.

    Ο Χάρης Σαχίνης επισήμανε πως πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από αρκετούς διαλόγους με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και άλλα τρία Υπουργεία, ενώ κομβικό ρόλο διαδραμάτισε το Υπερταμείο με διευθύνοντα σύμβουλο το Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Με τη νέα αυτή συμφωνία η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει εκ νέου την εν λόγω σύμβαση μέχρι και το 2040 δινοντας μεγάλη έκπτωση στην τιμή επεξεργασίας του αδιύλιστου νερού, η οποία σε σύγκριση με την τιμή της αρχικής σύμβασης (2004-2013) διαμορφώνεται μειωμένη κατά 41% επιτρέποντας έτσι τη συγκράτηση των τιμολογίων από τους καταναλωτές.

    Πλέον το μόνο που απομένει είναι η λήψη της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ). Πηγές της ΕΥΔΑΠ επισημαίνουν πως το παραπάνω ποσό μπορεί να έχει καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο ακόμα και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Είσοδος στα ΣΔΙΤ

    Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ειδικά οι συμβάσεις που αφορούν σε projects ύδρευσης και άρδευσης συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ αποτελούν κύρια προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι σε θέση να παρέχει την εμπειρία της όσον αφορά τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

    Με τη δεύτερη απόφαση, ο Χάρης Σαχίνης θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με κατασκευαστικές εταιρείες και Ομίλους, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές κοινοπραξίες για τη διεκδίκηση των ΣΔΙΤ.

    Το επόμενο βήμα για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει στους διαγωνισμούς είναι να προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της εταιρείας.

    Πρόκειται για το ΣΔΙΤ που αφορά το εξωτερικό υδροδορικό σύστημα (ΕΥΣ) Αττικής, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, καθώς και τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυηξης και Αγροτικών Τροφίμων.

    Η εταιρεία εκτιμά πως θα είναι σε θέση να παράσχει δάνεια εμπειρία σε εγχώριους αλλά και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους που διεκδικούν μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας.

    Κύρια επιδίωξή της είναι πετύχει τον κατάλληλο «γάμο» μεταξύ της εμπειρίας της στη συντήρηση και τη λειτουργία υδροδοτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και των κατασκευαστικών γνώσεων των υπόλοιπων εταιριών που διεκδικούν τα ΣΔΙΤ.

    Όσον αφορά τη χώρα μας πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ (μέσω της Άκτωρ) και Intrakat, ενώ αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών και κατασκευαστικών γαλλικών ομίλων (Suez, Veolia, Vinci και Egis).

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΔΑΠ: Είσοδος στα ΣΔΙΤ και «κλείσιμο» παλιών λογαριασμών τα θέματα της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος – Επενδύσεις 1,1 δισ. την επόμενη δεκαετία

    ΕΥΔΑΠ: Πώς ο Χάρης Σαχίνης βρήκε τη χρυσή τομή στη διαφωνία με το Δημόσιο για το αδιϋλιστο νερό



    ΣΧΟΛΙΑ