• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    7 Οκτωβρίου 2020


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Σεπτέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός

    Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, CEO, Εθνική Τράπεζα

    Μιχάλης Στασινόπουλος, Εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ομίλου Viohalco

    Πάνος Γερμανός, επιχειρηματίας

    Χαμένοι

    Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας

    Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρώην CEO Folli Follie

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Τελικά από τι στόφα ηγέτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δύο πρόσφατα παραδείγματα. Το καλοκαίρι ενώ ο στόλος έβγαινε στο Αιγαίο, στα  social media γινόταν αλαλαγμός ότι η χώρα δεν έχει συμμαχίες, ότι ακόμα και οι Γάλλοι μάς γύρισαν την πλάτη, επειδή ακυρώθηκε η παραγγελία για τις κορβέτες, ότι ο Μακρόν ήταν θιγμένος από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Στις αρχές της εβδομάδας, πάλι, η ελληνική κοινή γνώμη έμεινε ενεή από την είδηση ότι η Microsoft πραγματοποιεί μεγαλειώδη επένδυση στη χώρα. Γνώριζε κανείς τίποτα πριν; Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να βλέπαμε τον πρωθυπουργό σε διάφορες συναντήσεις, σε διάφορες επαφές και εκδηλώσεις, αλλά η δουλειά γινόταν. Η οικειότητα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, η υιοθέτηση της ελληνικής ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής -ότι με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα-, δείχνουν αθόρυβη και αποτελεσματική εργασία. Ούτε νταούλια, ούτε «γκουντμπάι Μαντάμ Μέρκελ».

    Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είδε για τελευταία φορά τέτοιο αποτέλεσμα υψηλής πολιτικής, που προάγει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, ψυχρής αντιμετώπισης της πραγματικότητας, υπό αντίξοες συνθήκες, ενεργητικής διεκδίκησης του αυτονόητου, σε ένα κόσμο που αλλάζει, σε μία περιοχή εύφλεκτη.

    Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει αυτό που δικαιούται στη διεθνή σκακιέρα με πρόταγμα την ευημερία των πολιτών της. Εμπιστεύονται την Ελλάδα πολυεθνικές και ηγέτες. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο…

    —Στ. Κ. Χ.

    Βασίλης Ψάλτης

    Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    «Η μεταφορά στην Cepal του Προσωπικού της Τράπεζας, που εντάσσεται στη Δραστηριότητα Διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τράπεζας. Και είναι αλήθεια ότι για τον  CEO  της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, η «ομαλή» μεταφορά των 800 εργαζομένων στη νέα εταιρεία ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, που θα ενίσχυε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους της τράπεζας. Συμφωνία που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Alpha Bank.

    Η διαδικασία μεταβίβασης (carve-out) της  διαχείρισης των NPEs της Alpha Bank προς την Cepal πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο και  αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την τράπεζα για τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι υπερδεκαετής.

    Να σημειωθεί ότι οι 800 εργαζόμενοι της Alpha Bank που θα μεταφερθούν στη Cepal  θα λάβουν χρηματική παροχή 10 μικτών μηνιαίων αποδοχών με κατώτατο πλαφόν τα 25.000 ευρώ, ενώ διατηρούν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν ως τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς και τις έξτρα παροχές που τους είχε εξασφαλίσει παρείχε η τράπεζα

    Σύμφωνα με την τράπεζα, η μεταβίβαση των καθυστερούμενων οφειλών στη Cepal,  θα «συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Cepal, του πρώτου servicer που αδειοδοτήθηκε στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354, και στην ανάδειξή της ως την ισχυρότερη εταιρεία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστριών στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Η συμφωνία μεταφοράς των εργαζομένων ήρθε να αποδείξει στην πράξη «τη διαχρονική στήριξη προς τους εργαζομένους στον Όμιλο και την αποφασιστικότητά της Διοίκησης για την υλοποίηση του Project Galaxy με όρους ασφάλειας και προοπτικής για το Προσωπικό που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Cepal».

    —Ε. Κ.

    Παύλος Μυλωνάς

    Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο –στο οποίο επένδυσε και η EBRD– εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα.

    Πρόκειται για ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και η Εθνική άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, καθώς η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον 80  θεσμικών επενδυτών, που ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι.

    Στόχος του CEO της Εθνικής, κ. Παύλου Μυλωνά, και της διοίκησης του είναι η «στήριξη της πράσινης οικονομίας», ενώ στρατηγικός σχεδιασμός είναι να χαρακτηριστεί η Εθνική ως  Τράπεζα Ενέργειας. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μυλωνάς, η Εθνική στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στον στον τομέα της ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια.

    Να σημειωθεί ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις αρχές της ICMA για τα πράσινα ομόλογα. Η Εθνική Τράπεζα, λοιπόν, δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Όπως είναι γνωστό η ΕΤΕ έχει ήδη μερίδιο αγοράς 40% στη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του.

    Στην έκδοση συμμετείχε με ποσό 50 εκατ. ευρώ η EBRD, επένδυση που θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων, όπως είναι τα project  αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

    Σύμφωνα με την Εθνική, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα θωρακίσουν τις «αντοχές» της τράπεζας μέσα σε ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ θα ενισχύσουν κάθε προσπάθεια διαφοροποίησης των χρηματοδοτικών πηγών της ΕΤΕ.

    Τέλος αναφέρουμε ότι το ομόλογο είναι 6ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.

    —Ε. Κ.

    Μιχάλης Στασινόπουλος

    Εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ομίλου Viohalco

    Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας κέρδισε το στοίχημα της πανδημίας και κατάφερε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, να αυξήσει μερίδια στις αγορές εξωτερικού και να αναλάβει τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο.

    Σήμερα δρέπει τους καρπούς μιας στρατηγικής που αποδίδει μακροπρόθεσμα. Μιας στρατηγικής που δεν είναι άλλη από την έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του, μέσω συνεχών επενδύσεων, ώστε να προσφέρει στους πελάτες του τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο.

    Η Cenergy, τον μήνα που πέρασε, ανέλαβε το μεγαλύτερο έργο στον κόσμο για την παραγωγή καλωδίων για το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο. Τα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας καλώδια παράγονται από τον Όμιλο Cablel®  Ελληνικά Καλώδια στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής εταιρίας Fulgor στην Κόρινθο, εταιρεία την οποία ο όμιλος εξαγόρασε το 2011, βλέποντας μπροστά. Εκεί, ο όμιλος έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ και έτσι η Fulgor διαθέτει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή των εξειδικευμένων αυτών προϊόντων.

    Όπως αποκάλυψε η πορεία του συνόλου σχεδόν των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τη Viohalco στο εξάμηνο, κέρδισαν το στοίχημα της πανδημίας και κατάφεραν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στις απαιτητικές διεθνείς αγορές.

    Ο όμιλος με στόχο τη διαρκή του ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, με ευελιξία αλλά και με το βλέμμα στην μετά την πανδημία εποχή, δεν ανακόπτει την επενδυτική του ορμή. Τόσο στους βιομηχανικούς κλάδους όσο και στο real estate, στρατηγική του ομίλου είναι η συνεχής ανάπτυξη με νέες επενδύσεις και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του στις διεθνείς αγορές.

    —Μ. Πρ.

    Πάνος Γερμανός

    Επιχειρηματίας

    Ακόμη μια πετυχημένη επένδυση ήρθε η ώρα να δώσει την απόδοσή της στον Πάνο Γερμανό, που ήταν ίσως ο επιχειρηματίας που αποκόμισε το μεγαλύτερο τίμημα από τις επενδύσεις του τον μήνα που πέρασε.

    Ο άνθρωπος με τις πιο πολυάριθμες και διαφορετικές επιχειρηματικές επιτυχίες, που πάντα καταφέρνει να εξασφαλίζει αποδόσεις όπου επενδύει, να αποφεύγει κακοτοπιές, να γλιτώνει τις κρίσεις, να γίνεται διεθνώς ανταγωνιστικός, να κερδίζει τις μάχες, ξέρει και να αποεπενδύει τη σωστή στιγμή (όπως από την Γερμανός, τα ΚΑΕ, την Play) ώστε να αποκομίζει μεγάλα κέρδη.

    Το mega deal πώλησης της πολωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Play στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ, έφερε 440 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ομίλου Olympia, αφού το 20% ανήκε στον Πάνο Γερμανό.

    Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολό τους στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Olympia ή και στην εξαγορά εταιρείας σε κάποιο νέο κλάδο.

    Σημειώνεται ότι η βιομηχανία μπαταριών  Sunlight επεκτείνεται με νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ ενώ σε εξέλιξη είναι και ο μετασχηματισμός των Public-Media Markt.

    Λάτρης της τεχνολογίας, με δραστηριότητα στις μπαταρίες και τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία αλλά και τη λιανική, ο Πάνος Γερμανός διακρίνεται για τη διορατικότητα και την ικανότητά του να διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες και με τις κινήσεις που κάνει καταφέρνει… να του βγαίνουν.

    Πλέον εξήλθε της πολωνικής αγοράς, σχεδιάζει νέες κινήσεις και οι μεγάλες του συμμετοχές αφορούν την ελληνική και την κυπριακή αγορά.

    Μέσω του ομίλου OLYMPIA έχει εξάλλου ευρύτατη δραστηριότητα: Την αλυσίδα Public, με 55 καταστήματα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες με πρωτιές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και παρουσία σε πέντε χώρες και τη WESTNET, κορυφαία εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας με παρουσία σε δύο χώρες.

    Συμμετέχει στη SoftOne, η οποία δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού, και στη Lamda Development, η οποία αποτελεί τον ηγέτη στην ελληνική αγορά του Real Estate.

    —Μ. Πρ.

    Νίκη Κεραμέως

    Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Το τελευταίο διάστημα βλέπει την δημοτικότητά της να πέφτει κι ο λόγος δεν είναι άλλος από το αλαλούμ στα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας.

    Τα προβλήματα που προέκυψαν με την επιστροφή στα θρανία ήταν πολλά, όχι μόνο ένα.

    Κατ’ αρχάς, στα τέλη Αυγούστου η ημερομηνία του αγιασμού άλλαζε από μέρα σε μέρα. Πότε ήταν 7 Σεπτεμβρίου, πότε 14, υπήρχαν και πληροφορίες για Οκτώβριο. Και οι γονείς για κάποιο διάστημα άκρη δεν έβγαζαν.

    Ακολούθησε το φιάσκο με τις… oversize μάσκες, τις οποίες το υπουργείο, μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, είχε διαφημίσει ως ένα μέτρο για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού χωρίς να βάλουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.

    Τελικά, την ημέρα του αγιασμού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από  φωτογραφίες μαθητών με μάσκες που τους έφταναν από το μέτωπο μέχρι τον λαιμό προκαλώντας ένα άνευ προηγούμενου σούσουρο και πλήθος ειρωνικών σχολείων.

    Ακολούθησε στα κανάλια σουρεαλιστική συζήτηση για το ποιος έφταιξε για τις διαστάσεις, ενώ η υπουργός Παιδείας φρόντισε να βγάλει τον εαυτό της από το κάδρο των ευθυνών «καρφώνοντας» τον συνάδελφό της, Τάκη Θεοδωρικάκο.

    Η τακτική αυτή ενόχλησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος μαζεύοντας κι άλλα τέτοια «διαμάντια» έφτασε να βγάλει κίτρινη κάρτα σε υπουργούς, λέγοντας ότι η ευθύνη είναι συλλογική τόσο για την επιτυχία όσο και για την αποτυχία.

    Αισίως έχουμε μπει στον Οκτώβριο και οι μάσκες ακόμη δεν έχουν πάει στα σχολεία.

    Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα των καταλήψεων για το οποίο η υπουργός έδειξε σιδερένια πυγμή, κάνοντας πως δεν ακούει το αίτημα για λιγότερα παιδιά ανά σχολική τάξη σε καιρό πανδημίας.

    Κώστας Τασούλας

    Πρόεδρος της Βουλής

    Φάουλ και για τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αυτόν τον μήνα. Ακολουθώντας διάταξη του κανονισμού της λειτουργίας του κοινοβουλίου αποφάσισε τον διορισμό της πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, στο γραφείο που διατηρεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η απόφαση για τον διορισμό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε και την χρονική συγκυρία του διορισμού που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η πολυαναμενόμενη δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

    Από την πλευρά του προεδρείου της Βουλής, πηγές εξηγούσαν ότι ο διορισμός έγινε βάσει των παραπάνω διατάξεων και τόνιζαν πως εάν η Χρυσή Αυγή καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση η απόφαση διορισμού θα ακυρωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Ζαρούλια δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

    Ο ίδιος ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.  Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Folli Follie

    Πολύ σκληρές για να… μείνει αποδείχθηκαν όχι μόνον οι φυλακές Τρικάλων, αλλά γενικά οι φυλακές για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Τι κι αν καταδικάστηκε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας, ένα σκάνδαλο που κλόνισε συθέμελα την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της; Αμετανόητος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ή, έστω, να δεχθεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

    Ούτε 48 ώρες δεν συμπληρώθηκαν από τη μεταφορά του στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αρχίσει ήδη να ετοιμάζει τη μεταγωγή της επιστροφής του στην Αττική. Και τρεις εβδομάδες μετά τον εγκλεισμό του, ο γιος του ιδρυτή της Folli Follie διεκδικεί την αποφυλάκιση του, προσβάλλοντας το ένταλμα της ανακρίτριας με το οποίο διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

    Απολογούμενος, ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Υποστήριξε ότι ασχολείτο αποκλειστικά με τα εν Ελλάδι εταιρικά θέματα και ουδεμία γνώση και σχέση είχε με ό,τι γινόταν στον ασιατικό όμιλο.

    Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης από τον πατέρα του για τις εικονικές εταιρείες στην Ασία και τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie μπορεί να μην γλίτωσε από την προφυλάκιση τον υιό Κουτσολιούτσο, φαίνεται ωστόσο ότι τον κάνει να ελπίζει ότι είναι ένα καλό «χαρτί» για να προσπαθήσει να ξεκλειδώσει το κελί του.

    «Θλίβομαι για τους ανθρώπους που αγαπώ και τους συνεργάτες μου που τους δημιούργησα προβλήματα», είχε υποστηρίξει απολογούμενος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναλαμβάνοντας «όλες τις ευθύνες που του αναλογούν». Η γυναίκα του και ο γιος του, είπε, δεν ήξεραν τίποτα για τις δικές του παράνομες πράξεις.

    «Αυτενεργούσαν, χωρίς να έχουν τη δική μου γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους», ανέφερε στο απολογητικό υπόμνημα.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής του κράτησης εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τους λόγους που κρίθηκε επιβεβλημένη η προσωρινή κράτηση του. Εάν παραμείνει ελεύθερος, υποστηρίζει, δεν θα διαπράξει νέα αδικήματα όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς πλέον έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ενώ έχει αποχωρήσει και από τη Folli Follie που πλέον διοικείται από διορισμένη διοίκηση.

    Η προσφυγή του, μαζί με ολόκληρη τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, έχουν διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αναμένεται πλέον να εκδώσει βούλευμα για την αποφυλάκιση ή τη συνέχιση της προσωρινής του κράτησης.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.