• Business

    Cenergy: Τι σηματοδοτεί η ανάληψη του μεγαλύτερου έργου σε παγκόσμιο επίπεδο

    Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor

    Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor


    Η είδηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ανάληψη από την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θυγατρική της Cenergy Holdings του μεγαλύτερου έργου καλωδίων στον κόσμο, για το αιολικό πάρκο Dogger Bank  στη Βόρεια Θάλασσα, στην Αγγλία. Η ελληνική εταιρεία χάρη στην εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και τη φήμη της επελέγη για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα που θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

    Αν και η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του έργου, αφορά κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού πρόκειται για  650 χλμ καλωδίων, όταν η διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης που αφορούσε 135 χλμ. ήταν προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

    Η αντίδραση της αγοράς στην είδηση ήταν άμεση και μέσα σε λίγες ημέρες η μετοχής της εταιρείας έφτασε από το 1 ευρώ στο 1,33 ευρώ σημειώνοντας συνεχή άνοδο. Και αυτή η άνοδος αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην εταιρεία που έχει εξασφαλισμένη πορεία εργασιών για την επόμενη διετία, αλλά κυρίως την κατάταξή της στις αμυντικές επενδυτικές επιλογές εν μέσω οποιασδήποτε κρίσης, αφού η αγορά των ενεργειακών έργων και των διασυνδέσεων δεν επηρεάζεται από την πανδημία όπως οι υπόλοιποι βιομηχανικοί κλάδοι.

    Τι σηματοδοτεί η ανάληψη του μεγάλου έργου

    Η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που είναι προ των πυλών, δημιουργεί μια νέα τεράστια αγορά αυτή των διασυνδέσεων. Σημειώνεται, ότι αναμένεται στα τέλη του έτους, να ανακοινωθεί η ευρωπαϊκή  στρατηγική  για τα υπεράκτια αιολικά, όπως και η μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης τους. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για τη Μεσόγειο και θα παρουσιαστεί σύντομα από την DG Energy θα παραθέσει Capex, opex, losses για διάφορα σενάρια και grid options, και για την περιοχή του Αιγαίου.
    Η τοποθέτησή της Cenergy στην αγορά, ειδικά μετά την ανάληψη του εμβληματικού έργου στη Βόρεια Θάλασσα, η ειδίκευσή της και η ποιότητα των προϊόντων της  στην κατηγορία καλώδια υψηλής τάσης, της εξασφαλίζουν συνεχή αύξηση μεγεθών. Για αυτό και η ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων και η ανάπτυξη των διασυνδέσεων, εκτοξεύει όχι μόνο τη  ζήτηση καλωδίων υψηλής τάσης αλλά και  τη  μετοχής της.

    Σημειώνεται ότι η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, ενίσχυσε την Cenergy, στο πρώτο εξάμηνο του 2020  κατά το οποίο παρουσίασε αύξηση κερδών , το ίδιο φαίνεται πως θα συνεχιστεί… για πολλά επόμενα εξάμηνα.

    Και καθώς  ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων, το έργο αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεχούς ζήτησης για τα προϊόντα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι στα πράσινα ενεργειακά έργα και τις διασυνδέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν, οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες και συνεχείς και αποτελούν έργα που δεν επηρεάζονται από την πανδημία.

    Τι αφορά η σύμβαση

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

    Τα καλώδια 

    Η παραγωγή των καλωδίων για τα Dogger Bank A & B θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου.

    Η κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηµατοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ