• Κοινωνία

    Απόφαση Χρυσής Αυγής: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει, η Ιστορία γράφει…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ώρα 11 σήμερα το πρωί.  7 του Οκτώβρη, ακριβώς 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της βίας και της εγκληματικότητας… Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Αρεοπαγίτισσα πλέον Μαρία Λεπενιώτη θα εκφωνήσει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και η Ιστορία θα γράψει…

    Αθώοι ή ένοχοι οι 68 κατηγορούμενοι; Είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή που έδρασε κάτω από το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος; Διηύθυναν, ενέκριναν και έδιναν εντολές για δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, βιαιοπραγίες και τραμπουκισμούς  ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα εκείνης της περιόδου και οι δύο πυρηνάρχες σε Νίκαια και Πέραμα;

    Με εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συγκεντρωμένους (εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού) έξω από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, την Αστυνομία να έχει προαναγγείλει ότι θα είναι κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας ώρες πριν από την απόφαση και ισχυρότατη αστυνομική δύναμη να προσπαθεί να διαφυλάξει την τήρηση της τάξης,  η αυλαία στην πολύκροτη δίκη αρχίζει από σήμερα να πέφτει με την εκφώνηση του πρώτου (και σημαντικότερου) σκέλους της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: την ενοχή ή την αθώωση των κατηγορουμένων.

    Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις και η απόφαση για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών σε όσους κριθούν ένοχοι, οι τελικές ποινές και η χορήγηση ή όχι αναστολής μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, σε όσους καταδικαστούν με ποινές κάθειρξης.

    Το πόσες ημέρες θα χρειαστούν για την έκδοση και της τελευταίας απόφασης του δικαστηρίου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμπλεκομένων που τελικά θα καταδικαστεί.

     Η δίκη με αριθμούς

    Στις 20 Απριλίου του 2015 άρχισε η δίκη των αρχικά 69 κατηγορουμένων (ένας εκ αυτών απεβίωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης). Αυτά τα 5,5 χρόνια το δικαστήριο συνεδρίασε 453 φορές τόσο στις φυλακές Κορυδαλλού όσο και στο Εφετείο Αθηνών.

    Συνολικά στο δικαστήριο εξετάστηκαν 153 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 60 μάρτυρες υπεράσπισης.

    Ανάμεσα στους 68 κατηγορουμένους και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής την επίμαχη περίοδο με φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

    Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατηγορούνται 18 πρόσωπα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει το φόνο αλλά υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    Ως άμεσος συνεργός του στη δολοφονία κατηγορείται ο Γιάννης Καζαντζόγλου. Οι υπόλοιποι 16 κατηγορούνται για απλή συνέργεια στη δολοφονία.

    Συνολικά 9 επιθέσεις που χρεώνονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής δικάστηκαν σε αυτό το δικαστήριο.

    Το αδίκημα της διεύθυνσης ή της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι αυτό που συνδέει σχεδόν όλους τους κατηγορουμένους.

    65 κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από αυτούς οι 20 κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους 18 πρώην βουλευτές και 2 πυρηνάρχες σε Πέραμα και Νίκαια.

    Οι απόπειρες ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων και μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα βρίσκονται ανάμεσα στις υποθέσεις που  εκδικάστηκαν.

    Η εισαγγελική πρόταση

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Ηλία Κασιδιάρη, του Γιάννη Λαγού, του Χρήστου Παππά, του Ηλία Παναγιώταρου και όλων των χρυσαυγιτών πρώην  βουλευτών από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Ομοίως πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

    Κατά την εισαγγελέα δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου ή κάποιου βουλευτή για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

    Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η εισαγγελέας είπε ότι δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα. Για  τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

    Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την καταδίκη μόνο του Γιώργου Ρουπακιά και την αθώωση των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων.

    Κατά την εισαγγελέα,ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργούς και χωρίς  η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να δώσει  εντολή για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού.

    «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα  και από κανένα στοιχείο της ακροαματικής διαδικασίας δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής», είπε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας: « Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. … Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα, γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποιο άλλο βράδυ, σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό».

    «Ξαναμαχαιρώσατε το παιδί μου», ήταν το ξέσπασμα της μητέρας του  Παύλου  Φύσσα, ακούγοντας την εισαγγελική πρόταση.

    Σήμερα η μαυροφορεμένη γυναίκα που σε αυτές τις 453 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, έλειψε μόνο σε 1 –στην απολογία του Γιώργου Ρουπακιά- περιμένει να ακούσει μία απόφαση που θα δικαιώσει τη μνήμη του παιδιού της…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ