• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr θα κρίνει και θα δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    6 Απριλίου 2020


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάρτιο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

    Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

    Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  

    Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση

    Σούπερ Μάρκετ, Λιανεμπόριο

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Χαμένοι

    Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

    Δημήτρης Μιχαλέλης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του OPEN

    Πρίγκιπας Κάρολος

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Πρωθυπουργός

    Πώς η Ελλάδα έφτασε να γίνει ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- παράδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και η Κριστιάν Άμανπουρ του CNN να θέλει να μάθει λεπτομέρειες για τις πολιτικές της χώρας;

    Αναμφίβολα χάρη στα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία χωρίς δισταγμούς ή καθυστερήσεις και ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών αποφάσισε να προχωρήσει κλιμακωτά σε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών με έναν και μόνο στόχο: την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    Αυτή την στιγμή -και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- η Ελλάδα έχει την τύχη να μην βλέπει  τις εφιαλτικές εικόνες που βιώνουν άλλες μεγάλες χώρες με ισχυρότερες οικονομίες και πιο προηγμένα εθνικά συστήματα υγείας. Κι αυτό χάρη στην τεράστια καμπάνια #μένουμε_σπίτι.

    Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν τα σωστά και ελήφθησαν στον σωστό χρόνο.

    Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κοινή γνώμη. Τα δημοσκοπικά ποσοστά τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκτοξευτεί, ενώ συντριπτικά είναι και τα ποσοστά αποδοχής των σκληρών μέτρων από τους πολίτες.

    Παράλληλα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε, επίσης έγκαιρα, σε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, που μπαίνει και πάλι σε ταραγμένα νερά, όπως συμβαίνει στο σύνολο των οικονομιών παγκοσμίως.

    Τα οικονομικά μέτρα, που στον πυρήνα τους έχουν την προστασία των θέσεων εργασίας, στήνουν ένα δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ παράλληλα δίνουν στήριξη στον εργαζόμενο για το επόμενο διάστημα.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικώντας μια κοινή γραμμή οικονομικής στήριξης όλων των χωρών μακριά από τις σκληρές πολιτικές της προηγούμενης δεκαετίας που στοίχισαν στην χώρα.

    Αν και το τέλος του τούνελ ακόμη δεν έχει φανεί, είναι επιτυχία ότι η χώρα δεν σπαράσσεται από τον κορονοϊό. Είναι επιτυχία ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε εκατόμβες νεκρών. Και αυτή η επιτυχία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    —N.Σ.

    Σωτήρης Τσιόδρας

    Καθηγητής Παθολογίας –Λοιμώξεων, Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού

    Εκ του (μέχρι στιγμής) αποτελέσματος είναι αποτελεσματικός κι αυτό από μόνο του τον καθιστά winner.

    Ως επικεφαλής επιστήμονας στη μάχη με το νέο κορονοϊό έχει συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε η χώρα μας να βρεθεί σε μία θέση που δεν την συνηθίζει. Να καταταχθεί ανάμεσα στις «καλύτερες» της Ευρώπης, ως προς τη διαχείριση μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που σαρώνει στο πέρασμά της. Και δεν πρόκειται για ένα θέμα γοήτρου ή εθνικισμού, αλλά κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

    Ο ίδιος τοποθετεί την ανθρώπινη ζωή στη θέση που της αξίζει, πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και υψηλά κόστη. Δεν βλέπει τους θανάτους σαν νούμερα, αλλά ως ζωές που τελειώνουν, αφήνοντας πίσω τους πόνο και θλίψη. Μια θλίψη που αντιμετωπίζει με ενσυναίσθηση. Μια ενσυναίσθηση που έγινε δημοσίως διακριτή τη στιγμή που «λύγισε» ενώ βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα.

    Άριστος των αρίστων ως επιστήμονας, μάχιμος γιατρός, γνήσιος Χριστιανός, πολύτεκνος πατέρας, σεμνός και ηθικός άνθρωπος. Ιδιότητες που δεν ελκύουν επικοινωνιακά, ιδίως όταν συνδυάζονται με ένα συμβατικό φιζίκ, όμως εκείνος κατάφερε να ξεχωρίσει.

    Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών έγινε viral χωρίς καν να το καταλάβει (πόσο μάλλον να το επιδιώξει). Το πρόσωπο του έγινε το σύμβολο των ημερών και τα λόγια του «σημαία» στα κοινωνικά δίκτυα.  Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εξυμνείται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων.

    Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, έχει ήδη περάσει με άριστα τις εξετάσεις.

    Είναι αυτός που κατευνάζει τους φόβους μας και με ψυχραιμία μας δείχνει το δρόμο. Που μας πειθαρχεί, χωρίς να μας τρομάζει. Που επιτρέπει στον εαυτό του να αισιοδοξεί, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Που δεν οικειοποιείται τις μικρές νίκες απέναντι στον εχθρό. Που δίνει τη μάχη του χωρίς κομπασμούς και βεντετιλίκια.

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας μπήκε στα σπίτια μας υπό συνθήκες πρωτόγνωρες και σκληρές και με έναν ρόλο που θα μπορούσε αβίαστα να τον έχει στήσει στον τοίχο. Όμως, τελικά, έγινε ο «άνθρωπός μας».

    Γιατί τέτοια πρότυπα χρειαζόμαστε. Γιατί κατάφερε να μας πείσει. Γιατί τιθάσευσε το ατίθασο ελληνικό πνεύμα, που δεν (αντ)έχει όρια και περιορισμούς, με λιτές και απλές εξηγήσεις. Γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη μας και γιατί η μέχρι τώρα πορεία τουλάχιστον δείχνει ότι την αξίζει.

    —Ε.Τ.

    Νίκος Χαρδαλιάς

    Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

    Αν και η θητεία του στα κοινά είναι πολυετής, ως υφυπουργός βρέθηκε να κολυμπάει κατευθείαν στα βαθιά εν ώρα τρικυμίας. Ήρθε αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση, η οποία φαίνεται προς το παρόν ότι λειτουργεί υπέρ του.

    Οι επιτακτικές ανάγκες της πανδημίας φέρνουν στην επιφάνεια τις ικανότητές του στο crisis management, δικαιώνοντας την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Οργανωτικός, οξυδερκής και μεθοδικός, ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχει καταφέρει να πορεύεται, αν όχι μπροστά, παράλληλα με τις εξελίξεις. Οι περιπτώσεις των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν από την Ισπανία, του επιβατηγού «Ελευθέριος Βενιζέλος», της δομής φιλοξενίας στη Ριτσώνα,  είναι μερικά μόνο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την αεικινησία και την αποτελεσματικότητά του.

    Η αναγκαία επιβολή σκληρών μέτρων, που περιορίζουν την ελεύθερη βούληση και θίγουν «συμφέροντα», έχει δημιουργήσει θιασώτες και πολεμίους στο πρόσωπό του. Όμως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός,  «έχουμε πόλεμο» και οι παράπλευρες απώλειες είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα ενός πολέμου.

    Ως ένας εκ των τριών που έχουν αναλάβει το έργο της ενημέρωσης για την επιδημία στη χώρα μας, δείχνει ότι -αν μη τι άλλο- κατέχει το αντικείμενό του.

    Με συναίσθημα ελεγχόμενο και εμφανή νηφαλιότητα, ο λόγος του είναι τόσο ευθύς και σαφής, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, εικασίες και υποθέσεις. Ακούγοντας το Νίκο Χαρδαλιά να μιλάει είναι δύσκολο να μην καταλάβεις. Και η κατανόηση της πληροφορίας σήμερα είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας.

    Η –από πολλούς σχολιασμένη- αυστηρότητα στο ύφος του από μια άλλη οπτική γωνία φαίνεται ως η πυγμή που η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει. Δεν είναι η ώρα για συμπόνια και παρηγοριά. Είναι μια ώρα ευθύνης που απαιτεί αποτέλεσμα.

    Η υψηλή εξειδίκευσή του καθώς και η πολυετής εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην Πολιτική Προστασία, αποτελούν εφόδια ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του δεν φαίνεται να παρουσιάζει κενά, δεδομένων πάντα των διαθέσιμων πόρων.

    Με τις μέχρι τώρα συντονισμένες κινήσεις του, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του στην ικανοποιητική πορεία της επιδημίας στη χώρα. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα έχει στήσει ένα οχυρό γύρω από το -κατά γενική ομολογία- ασθενές εθνικό σύστημα υγείας και έχει συμβάλλει καταλυτικά στην αποφυγή της τραγωδίας που βιώνουν πολλές «ισχυρές» χώρες.

    Είτε είναι αυστηρός, είτε απλά εξ ανάγκης επιβλητικός, κατά τις 20 ημέρες που διατελεί υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ήδη δείξει τις ικανότητές του στο… κολύμπι.

    —Ε.Τ.

    Αντώνης Παπαδημητρίου

    «Για εμάς, όλα είναι ζήτημα Πολιτισμού, ειδικά ο τομέας της Υγείας» έχει πει ο κ. Παπαδημητρίου και στη δύσκολη αυτή συγκυρία για το Σύστημα Υγείας το Ιδρυμα Ωνάση ξεχώρισε με τη σημαντική δωρεά του.

    Παρουσία του πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκε η παραλαβή 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα που προορίζονται να προστατέψουν  αυτούς  που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης: Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε αυτόν τον «πόλεμο» με τα απαραίτητα «πολεμοφόδια».

    Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, που έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως την αγάπη του για τον πολιτισμό, δημιουργώντας, μέσω του Ιδρύματος Ωνάση, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έναν χώρο για όλες τις μορφές της τέχνης, κυρίως της σύγχρονης δημιουργίας, ελληνικής και ξένης, έδωσε το «παρών» και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

    Η  συγκινητική και γενναιόδωρη πρωτοβουλία  του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί μια ενέργεια ανάμεσα σε πολλές άλλες και στο χώρο της υγείας.

    Η προσφορά του Ιδρύματος στην υγεία είχε  αφετηρία τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που είχε δωρηθεί στο ελληνικό δημόσιο το 1992. Σήμερα συνεχίζεται  με   την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου που ανακοινώθηκε το 2018 και θα κατασκευαστεί δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία και Παιδοκαρδιοχειρουργική. Ένα Κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή, ένα νοσοκομείο για όλους.

    Με όραμα μια Ελλάδα που αναπτύσσεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, «το Ίδρυμα Ωνάση στέκεται δίπλας την Πολιτεία, την συμπληρώνει και την στηρίζει για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να οραματίζονται, να ανοίγουν τα φτερά τους και να πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από αυτό που ίσως να καθόριζε η οικονομική και κοινωνική τους αφετηρία». Με αυτά τα λόγια μιλά για το σκοπό του Ιδρύματος ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ψυχή του Ιδρύματος Ωνάση και Πρόεδρός του  από  το 2005.

    Ο Αντώνης Παπαδημητρίου το  2008 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Middle Temple του Λονδίνου (Honorary Master of the Bench of the Middle Temple). Tο 2006 του απονεμήθηκε το Χρυσό Παρασήμο της 1ης Τάξεως του Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το 2010 του ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion dHonneur) από τη Γαλλική Κυβέρνηση.

    —Μ.Π.

    Σούπερ Μάρκετ, Λιανεμπόριο

    Ήρωες στα δύσκολα

    Είναι με διαφορά οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στην εποχή του κορονοϊού. Μαζεύουν «όλο το χρήμα» στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου μένει… σπίτι. Ανταποκρίθηκαν επιτυχώς τις πρώτες δύσκολες μέρες από το ξέσπασμα της επιδημίας, όπου εκατομμύρια καταναλωτές έσπευσαν μαζικά να στοκάρουν τρόφιμα και απολυμαντικά.

    Μάλιστα, την μέρα που ανακοινώθηκε η πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής από τον φονικό ιό στην χώρα μας, η προσέλευση του κόσμου στα καταστήματά τους ήταν πρωτοφανής. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πολιτείας, με την λήψη περιοριστικών μέτρων για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί συνωστισμός που παρατηρήθηκε το πρώτο διάστημα.

    «Ούτε στα capital controls δεν σημειώθηκε τέτοια φρενίτιδα», λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς.

    Φρόντισαν πάντως να επιβραβεύσουν το προσωπικό τους, το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό.

    Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Lidl Hellas έβαλαν «το χέρι στην τσέπη» και μοίρασαν έκτακτα bonus αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στους χιλιάδες υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή! «Τους δικούς τους ήρωες», όπως εύστοχα τους ονομάζουν. Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση της Μασούτης να διανείμει το 30% των ετήσιων καθαρών κερδών της.

    Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί, αφού προχώρησαν και σε «γενναίες δωρεές» προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, συμβάλλοντας στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Ενδεικτικά, η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφερε προς το Υπουργείο Υγείας εξοπλισμό που μπορεί να υποστηρίξει ολιστικά πάνω από 30 κλίνες ΜΕΘ. Το συνολικό κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος ενσωματώνει τεχνολογίες Artificial Intelligence, ανέρχεται σε 494.000 ευρώ.

    —Γ.Μ.

    Μιχάλης Τσαμάζ

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας ως μέσου για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από το 2016, έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Από τη θέση του ως Επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και ως μέλος του Athens Digital Council, επικεντρώνεται στη δημιουργία προτάσεων και τη χάραξη πολιτικών που θα συμβάλλουν στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας για τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής.

    Η θητεία του κ. Τσαμάζ ως επικεφαλής του ΟΤΕ ανανεώθηκε έως τον Ιούνιο του 2023 και έχει ήδη διανύσει στη θέση αυτή μια δεκαετία. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα της σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

    Με τις αποφάσεις που έλαβε το 2019, η κοινωνική συνεισφορά του ΟΤΕ ανήλθε σε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ. Επίκεντρο των δράσεών του ήταν η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ανθρώπων όλων των ηλικιών, αλλά και η κάλυψη καίριων αναγκών της κοινωνίας, στηρίζοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Ο ΟΤΕ δεν λείπει και από την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Πρόσφατα ανακοίνωσε δωρεά 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων με αναπνευστήρες, κλίνες κατάλληλες για ΜΕΘ και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, βάσει των αναγκών που καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

    «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είμαστε όλοι μαζί. Με τη σύμπραξη όλων μας, η χώρα μας θα βγει νικήτρια» ήταν το σχετικό μήνυμα του κ. Τσαμάζ.

    —Τ.Ηγ.

    Μάκης Μπαλαούρας

    Πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

    Είναι απορίας άξιο τι μπορεί να σκεφτόταν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, όταν ανέβαζε στο προσωπικό του site φωτογραφία του με τον ετοιμοθάνατο Μανώλη Γλέζο στο κρεβάτι του νοσοκομείου…

    Ό,τι και να είχε στο μυαλό του την ώρα που αποφάσιζε να δημοσιοποιήσει την φωτογραφία και να  μην την κρατήσει για το προσωπικό του αρχείο, δεν υπάρχουν λόγια για να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση, που στερεί από έναν βαριά άρρωστο το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

    Πώς θα αισθανόταν άραγε ο κ. Μπαλαούρας αν έκανε τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφία δικού του συγγενικού προσώπου σε κατάσταση μεγάλης αδυναμίας;  Από ένα κρεβάτι νοσοκομείου;

    Μάλλον δεν θα ήταν και πολύ ευτυχής, αν του συνέβαινε κάτι τέτοιο… Όπως κανείς δεν θα ήταν ευτυχής.

    Από ό,τι φάνηκε, ο κ. Μπαλαούρας αδυνατεί να ξεχωρίσει την ιδιωτική από την δημόσια σφαίρα στην ζωή ενός ανθρώπου, ακόμη και σε μια τέτοια στιγμή. Και το ατόπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν ο εκλιπών πια Μανώλης Γλέζος είναι σε προφανή αδυναμία να αρθρώσει οποιαδήποτε ένσταση…

    Ο πρώην βουλευτής Ηλείας προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ουσιαστικά ότι παρασύρθηκε από την καθαρότητα του πνεύματος και την ζωηράδα του Μανώλη Γλέζου εκείνες τις στιγμές, αλλά…

    Και όπως ήταν φυσικό η πράξη του Μάκη Μπαλαούρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

    Ο ίδιος κατέβασε την φωτογραφία και ζήτησε συγγνώμη γράφοντας στο Twitter: «Ζητώ, ειλικρινά ταπεινά συγνώμη. Αναλαμβάνω απόλυτα ευθύνη. Έκανα τραγικό λάθος. Ήταν η τελευταία συζήτηση με Μανώλη, ήθελα να πιστοποιήσω τα λεγόμενα του. Είμαι συντετριμμένος..».

    Δημήτρης Μιχαλέλης

    Γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενηµέρωσης του OPEN

    Αστοχία; Σκόπιμη παραπλάνηση; Fake news; Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς επαρκώς αυτό που είδαμε να συμβαίνει μέσα από την τηλεόραση του Open.

    Ένα… λανθασμένο ρεπορτάζ  ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει -δικαίως- θύελλα αντιδράσεων, με το θέμα να φτάνει έως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

    Το δελτίο ειδήσεων της περασμένης Δευτέρας, συγκεκριμένα, έδειξε «αποκαλυπτικά» πλάνα από την παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου ορδές κόσμου έκαναν την βόλτα τους, αγνοώντας επιδεικτικά, όπως τόνισε το ρεπορτάζ, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Οι συνέπειες ήταν άμεσες και πολλαπλές. Οι «ασυνείδητοι» κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δέχτηκαν την κατακραυγή ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους, αποφάσισαν το ολοκληρωτικό κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοιες εικόνες το επόμενο διάστημα.

    Ακόμη και σπίτια κόντεψαν να κλείσουν από αυτό το ρεπορτάζ, καθώς χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη ενός πατέρα ότι τα ενήλικα παιδιά του τον έβριζαν που τους ντρόπιασε.

    Όλα αυτά, όμως, όπως αποδείχθηκε δεν ήταν παρά μία μεγάλη ειδησεογραφική φούσκα, καθώς γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο περί fake news.

    Αυτό που ακολούθησε ήταν κυριολεκτικά ένας «πόλεμος» αντιδράσεων. Οι περισσότεροι, ευτυχώς για το κανάλι, αντιμετώπισαν το εν λόγω ζήτημα χιουμοριστικά, αδειάζοντας όλη τους την ευρηματικότητα σε βίντεο που έδειχναν ψηφιακούς ανθρώπους να περπατάνε στον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης, κρουαζιερόπλοια να ακουμπούν το Λευκό Πύργο, ακόμη και τίγρεις να περπατούν δίπλα στους ανθρώπους, σε μία ένδειξη μεγάλης δυσαρέσκειας εκ μέρους των πολιτών για την ενημέρωση που λαμβάνουν.

    Η χιουμοριστική αντιμετώπιση του γεγονότος δεν σημαίνει βέβαια ότι το κανάλι δεν εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από την..αστοχία του, καθώς αλύπητες ήταν και οι οργισμένες αντιδράσεις πολλών.

    Η σοβαρότητα στην ενημέρωση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που κάθε μέσο οφείλει να έχει γενικότερα και ειδικά τώρα που ο πλανήτης βιώνει αυτή την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Το λιγότερο που ζητά και δικαιούται ο πολίτης αυτές τις ώρες είναι σοβαρή ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα που απειλεί τη ζωή και την υγεία του, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει άρδην την καθημερινότητά του.

    Σε αυτό το απαιτούμενο και στοιχειώδες χαρακτηριστικό της ενημέρωσης, η τηλεόραση του Open απέτυχε την πιο κρίσιμη στιγμή. Και η κίνησή της να απευθυνθεί μόνη της στο ΕΣΡ, κίνηση καθαρά εντυπωσιασμού, μόνο μπούμερανγκ μπορεί να της γυρίσει.

    Καλά θα κάνουν, λοιπόν, εκεί στο Open, να ασχοληθούν με την περαιτέρω εξακρίβωση όσων μεταδίδουν και να αφήσουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις και ενέργειες.

    Πρίγκιπας Κάρολος

    71 χρόνια περίμενε τη στιγμή που θα φορέσει την κορώνα και τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να φορέσει… κορωνοϊό!

    Ο λόγος για τον πρίγκιπα Κάρολο, φυσικά, που, όπως έγινε γνωστό ανήμερα της 25ης Μαρτίου, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να απομονωθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Μάλιστα, για έναν περίεργο, αντικειμενικά, λόγο, αλλά ίσως όχι τόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για τους Βρετανούς, ο πρίγκιπας Κάρολος, που λόγω ηλικίας είναι κάπως ευαίσθητος στον ιό, όχι απλώς έμεινε σε απομόνωση μαζί με την σύζυγό του, Δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης, η οποία βγήκε αρνητική στο τεστ, αλλά ολοκλήρωσε την απομόνωσή του μόλις στις 7 ημέρες, όταν σε όλους τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη ζητείται να παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Διάστημα, δηλαδή, διπλάσιο από αυτό που άντεξε ο διάδοχος του θρόνου να περάσει το χρόνο του εντός του όχι και τόσο ταπεινού σπιτικού του.

    Κι έτσι, ενώ η διάδοση του ιού στην Βρετανία γέννησε φόβους ότι μπορεί να κινδυνεύσει η τόσο αγαπητή στον λαό της βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία μάλιστα είχε έρθει, προ ημερών, σε επαφή με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό, οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχεδόν κωμικές.

    Όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν μπορεί να κουνήσει την πανίσχυρη, υπέργηρη βασίλισσα από τον θρόνο της, ούτε ο κορονοϊός και ο διάδοχός της, Κάρολος, καλά θα κάνει να αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι ίσως και να μην φορέσει ποτέ την πολυπόθητη κορώνα. Γιατί, όπως αποδείχτηκε, όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νέο ιό που «σαρώνει» τον πλανήτη. Μικροί, μεγάλοι, πολίτες, πρωθυπουργοί, κοινοί θνητοί, αλλά και βασιλείς. Όλοι εκτός από εκείνη που κατέχει την πολυπόθητη θέση στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Έτσι, ο πρίγκιπας Κάρολος, κατάφερε, άθελά του, μέσα από την περιπέτειά του, να χαρίσει γέλιο σε όλους όσους παρατήρησαν την ατυχία του να αποκτήσει την λάθος κορώνα. Ο διάδοχος του θρόνου έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο αστεϊσμού, καθώς η μητέρα του δείχνει να είναι… γερό σκαρί και κρατεί καλά στον θρόνο, καθυστερώντας ανησυχητικά, για τον ίδιο, τη διαδοχή.

    Τόσο, που δεν αποκλείεται ο πρίγκιπας Κάρολος να μην βιώσει ποτέ αυτή την διαδοχή και το στέμμα να πάει απευθείας στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

    Τι κέρδισε ο ίδιος απ’ όλα αυτά; Εκτός, φυσικά, από το να βγει αλώβητος από την περιπέτεια της υγείας του και μάλιστα σχετικά εύκολα, αφού παρουσίασε μόνον ήπια συμπτώματα, κατάφερε να στρέψει για λίγο την δημοσιότητα στο πρόσωπό του, «κλέβοντας» έστω αυτό το προνόμιο από την μητέρα του.

    Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, μάλιστα, έσπευσε να μιλήσει δημόσια για την περιπέτεια της υγείας του, με στόχο να προσφέρει, με αυτό τον τρόπο, γνώση και υποστήριξη σε όσους περνούν την ίδια περιπέτεια, να ευχαριστήσει όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης», αλλά και να αποστείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

    Εκείνο, πάντως, που σίγουρα κατανόησε από την περιπέτειά του ο 71χρονος πρίγκιπας είναι ένα: Ο κορωνοϊός μπορεί να τον θέλει, η κορώνα ποτέ!

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.