• What's happening

    Deutsche Bank: Συντριβή των αγορών εάν βγει ο Τραμπ

    Στερλίνα


    Λίγες ώρες πριν την έναρξη των Προεδρικών Εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες η Deutsche Bank αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση στη μεγαλύτερη αγωνία των Ευρωπαίων επενδυτών: Τι επίπτωση θα έχει στις αγορές της Ευρώπης μια νίκη της Χίλαρι Κλίντον και τι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ;

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις των Γερμανών, εάν η Τετάρτη βρει την Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, οι μετοχές στην Ευρώπη θα… το γιορτάσουν, με ένα άλμα που μπορεί να φτάσει έως το 5%.

    Στην περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απειλούνται με μια μεγαλειώδη βουτιά που μπορεί να φτάσει από 5% έως και 10%

    «Οι πολιτικές της Κλίντον», τονίζει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Γερμανίας, «είναι λιγότερο ριζοσπαστικές από ο,τι του Τραμπ, και το premium της αβεβαιότητας θα απομακρυνθεί από τις αγορές σε περίπτωση νίκης της. Η αντιστροφή της αύξησης της αβεβαιότητας που βλέπει σήμερα η αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας με βάση τους δείκτες p/e, θα ωθήσει τον δείκτη Stoxx 600 κατά περίπου 5% υψηλότερα”

    Από την άλλη, μια νίκη του Τραμπ δεν θα προκαλέσει απλά μια άμεση αρνητική αντίδραση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα γενικευμένο αίσθημα «κατάθλιψης» στις αγορές, με μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οι πολιτικές του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς.

    Σε επίπεδο κλάδων, η Τράπεζα σημειώνει ότι οι κλάδοι υγειονομικής περίθαλψης, των τροφίμων και ποτών και των τηλεπικοινωνιών είναι πιθανό να ωφεληθούν σε περίπτωση νίκης Τραμπ, δεδομένου ότι ιστορικά έχουν την τάση να υπεραποδίδουν στις περιόδους που αυξάνεται η μακροοικονομική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

    Αντίθετα, κλάδοι όπως αυτός της ενέργειας θα βρεθεί υπό πίεση ως αποτέλεσμα των σχεδίων του Τραμπ να ενισχύσει την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, όπως επίσης και ο κλάδος της εξόρυξης. Παρόμοια προβλήματα θα αντιμετώπιζαν, σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικάνων και οι κλάδοι των ασφαλιστικών εταιρειών, των τραπεζών και γενικότερα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Από την άλλη, μια νίκη Κλίντον θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμο ράλι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκινάει η πιο δύσκολη εβδομάδα για το χρηματιστήριο (εξαιτίας των εκλογών στις ΗΠΑ)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκδηλη ανησυχία στις χρηματαγορές από το αποτέλεσμα της Αμερικανικής κάλπης 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χίλαρι Κλίντον: Σε ασταθή άνθρωπο, όπως ο Τράμπ, δεν εμπιστεύεσαι τα πυρηνικά σου όπλα!



    ΣΧΟΛΙΑ