• Βασιλιάς Κάρολος: Η Στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος: Το Όρος των Ελαιών, η πριγκίπισσα Αλίκη και το λάδι του χρίσματος

    • NewsRoom


    Από το Όρος των Ελαιών, στην Ιουδαία, μια ορεινή ράχη που βρίσκεται ανατολικά και ακριβώς δίπλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, προέρχεται το λάδι που θα χρίσει βασιλιά τον Κάρολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί βρίσκονται οι ελαιώνες της Ρωσικής Ορθόδοξης Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Χριστού, μίας μονής με ιστορία 150 χρόνων.

    «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς», δήλωσε μάλιστα στους FT ο πατήρ Ρομάν Κρασόφσκι, επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, για να προσθέσει: «[Το Όρος των Ελαιών] είναι εκεί από όπου ο Ιησούς πήρε τον δρόμο του Σταυρού. Και τώρα ο βασιλιάς Κάρολος παίρνει τον δικό του σταυρό, τον οποίο ο Κύριος βάζει στους ώμους του ως βασιλιά».

    Η στιγμή του χρίσματος θα παραμείνει μυστηριακή, αφού δεν πρόκειται να μεταδοθεί στο ευρύ κοινό, κατόπιν απαίτησης του ίδιου του Καρόλου.

    Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου, Όρος των Ελαιών
    Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου, Όρος των Ελαιών

    Σε προηγούμενες στέψεις, κάποιοι από τους μονάρχες χρίζονταν με το λάδι που είχε χρησιμοποιηθεί και για τους προκατόχους τους. Αλλά, όπως η μητέρα του, ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα είναι ένας από αυτούς. Στην περίπτωση, βέβαια, της βασίλισσας Ελισάβετ, δεν υπήρχε εναλλακτική: το φιαλίδιο στο οποίο φυλασσόταν το λάδι που είχε χρησιμοποιηθεί στη στέψη του πατέρα της καταστράφηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής των Γερμανών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στην περίπτωση του Καρόλου, όπως επισημαίνει ο πατήρ Ρομάν, εκτός από τη θρησκευτική σημασία του Όρους των Ελαιών -από όπου οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς ανήλθε στους Ουρανούς-, υπάρχει μία ακόμη, πιο προσωπική, συνιστώσα: η γιαγιά του, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, είναι θαμμένη στο μοναστήρι της Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται χαμηλότερα στην πλαγιά και το οποίο έδωσε επίσης ελιές για το ιερό λάδι.

    Η Εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής όπου βρίσκεται ο τάφος της πριγκίπισσας Αλίκης (πηγή: By Sustructu – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4581481)

     

    Η Πριγκίπισσα Αλίκη με τον Πρίγκιπα Ανδρέα στην αρχή της σχέσης τους

     

    Η πριγκίπισσα Αλίκη καλόγρια, στην ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ

    Μετά τη συγκομιδή και την έκθλιψη των ελαιών, το λάδι για τη στέψη μεταφέρθηκε, μάλιστα, στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ για να καθαγιαστεί, προτού σταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στο Αββαείο τώρα, το λάδι θα χυθεί από ένα χρυσό δοχείο σε σχήμα αετού σε ένα κουτάλι που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Με το λάδι αυτό, θα σχηματιστεί το σημείο του σταυρού στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του βασιλιά Καρόλου.

    Διαβάστε επίσης

    Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ: Η απίστευτη ιστορία της μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου και πεθεράς της Ελισάβετ



    ΣΧΟΛΙΑ