• LIFE&STYLE

    Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ: Η απίστευτη ιστορία της μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου και πεθεράς της Ελισάβετ

    H πριγκίπισσα Αλίκη


    Η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα σύνολο γαλαζοαίματων, συντονισμένων απόλυτα με τις σύγχρονες τάσεις της εποχής, που έχει καταφέρει να οδηγήσει τον θεσμό της βασιλείας στο σήμερα αποτελεσματικότατα, σχεδόν χωρίς καθόλου στοιχεία αναχρονιστικότητας.

    Τα νέα των μελών της βασιλικής οικογένειας, η προσωπική τους ζωή, οι επίσημες ενέργειές τους, τα ταξίδια τους, ακόμη και ο τρόπος που επιλέγουν να ντυθούν, αποτελούν συχνά θέμα συζήτησης. To μεγαλύτερο μέρος των αφιερωμάτων, ωστόσο, εξαντλείται στον στενό πυρήνα της σημερινής βασιλικής οικογένειας, που ξεκινά από την βασίλισσα Ελισάβετ και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, και καταλήγει στα δισέγγονα της βασίλισσας, τα παιδιά του Χάρι και του Ουίλιαμ.

    Ωστόσο, οι ενδιαφέρουσες ιστορίες των μελών της βασιλικής οικογένειας δεν εξαντλούνται εκεί, αφού υπάρχουν πρόσωπα που έχουν διαμορφώσει, έστω και με τρόπο έμμεσο, κάποιες εξελίξεις και η προσωπική ιστορία τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Μια τέτοια περίπτωση είναι η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, η Αλίκη, η οποία έζησε μια ζωή γεμάτη πάθη και έλαμψε δια της απουσίας στη ζωή του Φιλίππου, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, στη διαδρομή του, που κατέληξε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την ιδιότητα του συζύγου της βασίλισσας.

    Η πριγκίπισσα Αλίκη

    Η αφορμή να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και τη σχέση που είχε με τον γιο της, Φίλιππο, ήρθε με την προβολή του τρίτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς «The Crown», που αφηγείται τη ζωή και την πορεία των γαλαζοαίματων. Η νέα σεζόν, που αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους φαν της σειράς, καταπιάνεται με αυτήν την τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα της πριγκίπισσας Αλίκης, με τη σχέση που είχε με τον γιο της, αλλά και το πώς η σχέση αυτή επηρέασε τη δική του πορεία και την κατάληξή του στο πλευρό της βασίλισσας.

    Στα επεισόδια του νέου κύκλου της σειράς, οι σεναριογράφοι έχουν ρίξει άπλετο φως σε μερικά απόκρυφα σημεία της σκοτεινής ζωής της πριγκίπισσας, όπως, για παράδειγμα, τον εξορισμό της οικογένειάς της από την πατρίδα τους, την Ελλάδα.

    Ακολουθεί, λοιπόν, μια αφήγηση για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απίθανη ιστορία της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

    Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε στο κάστρο του Ουίνσδορ, στην Αγγλία, αναδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς που είχαν από παλιά η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ με αυτή του πρίγκιπα Φιλίππου. Η Αλίκη γεννήθηκε με το όνομα Βικτώρια Αλίκη Ελισάβετ Ιουλία Μαίρη, στις 25 Φεβρουαρίου 1885, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα οι The New York Times. Η Αλίκη ήταν εγγονή της ομωνύμου της, βασίλισσας Βικτώρια. Η σχέση αυτή αποκαλύπτει άλλο ένα στοιχείο για τους δεσμούς που συνδέουν την Ελισάβετ και τον Φίλιππο, καθώς σημαίνει ότι οι δυο τους είναι τρίτα ξαδέρφια.

    Η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν από τη γέννησή της κωφή, ενώ μπορούσε να διαβάσει σε πολλές γλώσσες. Παρά το γεγονός ότι ανατράφηκε ως Αγγλίδα πριγκίπισσα, όπως άλλωστε επέτασσε η καταγωγή της, πέρασε, ωστόσο, αρκετό χρόνο ως παιδί στην Γερμανία, αλλά και την Ελλάδα. Έμαθε, μάλιστα, να μιλά άψογα Γερμανικά.

    Το 1903, σε ηλικία 18 ετών, η πριγκίπισσα Αλίκη παντρεύτηκε τον Ανδρέα, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστή ως πριγκίπισσα Άντριου. Σύμφωνα με τους New York Times, ο γάμος τους έλαβε χώρα στην Γερμανία. Στη συνέχεια, το ζευγάρι ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα. Μαζί, έκαναν πέντε παιδιά. Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι το τελευταίο παιδί του ζευγαριού και ο μοναδικός γιος που απέκτησαν.

    Η πριγκίπισσα Αλίκη και ο πρίγκιπας Ανδρέας

    H σχέση της πριγκίπισσας με την Ελλάδα

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η σχέση που συνέδεσε την πριγκίπισσα Αλίκη με την Ελλάδα ήταν κάπως περίπλοκη, ιδιαίτερα μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, που διεξήχθη μεταξύ των ετών 1919 και 1922. Ο σύζυγος της πριγκίπισσας Αλίκης, πρίγκιπας Ανδρέας, που διοικούσε μια στρατιωτική δύναμη κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατηγορήθηκε ότι έφερε την ευθύνη για την ήττα της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η ζωή του εξασφαλίστηκε, εξαιτίας εξωτερικών, ξένων παρεμβάσεων. ωστόσο η οικογένεια εξορίστηκε από την Ελλάδα και αναγκάστηκε να ζήσει μακριά από τη χώρα για πολλά χρόνια. Αυτή ήταν και η αφορμή με την οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος εστάλη σε σχολείο στην Αγγλία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του The Psychologist, μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπου ο πρίγκιπας Ανδρέας παραλίγο να εκτελεστεί, η πριγκίπισσα Αλίκη χρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη. Όπως αναγράφεται σε σχετικές αναφορές, η Αλίκη «άρχισε να συμπεριφέρεται με πολύ ενοχλητικό τρόπο», γεγονός που οδήγησε στο να διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και να παραπεμφθεί για ψυχανάλυση.

    Η σχιζοφρένεια και ο Φρόιντ

    Την ψυχολογική της υποστήριξη, μάλιστα, ανέλαβε ο Σίγκμουντ Φρόιντ. Συγκεκριμένα, τη θεραπεία της ανέλαβαν δύο από τους προστατευόμενους του Φρόιντ, ένας εκ των οποίων ανέλαβε να εξασφαλίσει στην πριγκίπισσα το ελβετικό άσυλο, όπου η Αλίκη παρέμεινε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Φρόιντ πίστευε για την περίπτωση της πριγκίπισσας ότι «οι θρησκευτικές αυταπάτες της ήταν προϊόν της σεξουαλικής της απογοήτευσης» και ο ίδιος πρότεινε να αφαιρέσει τις ωοθήκες της, για να σκοτώσει τη λίμπιντό της.

    Όπως φαίνεται, τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα Αλίκη και το ερώτημα που παρέμεινε μετέωρο, αν τελικά χρειάστηκε πραγματικά αυτές τις θεραπείες ή όχι, άσκησαν σημαντική επίδραση στο μεγάλωμα και στην ψυχοσύνθεση του πρίγκιπα Φιλίππου, που φαίνεται πως κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ελάχιστη σχέση και επαφή είχε με τους γονείς του.

    Η έντονη κοινωνική δράση της Αλίκης: Οι Εβραίοι και οι ασθενείς

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, αξίζει να σημειωθεί ότι η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνέβαλε στη διάσωση πολλών Εβραίων από την Ελλάδα, όταν η ναζιστική κατοχή απειλούσε τη ζωή τους. Βοήθησε, επίσης, μέλη της οικογένειας Κοέν να κρυφτούν στο παλάτι της, ενώ χρησιμοποίησε την κώφωσή της για να πείσει τους αξιωματικούς της Γκεστάπο ότι δεν καταλαβαίνει τι της λένε, εμποδίζοντάς τους με αυτό τον τρόπο να εισέλθουν στην ιδιοκτησία της, όπως αναφέρει η Associated Press.

    Εξαιτίας της επιτυχημένης προσπάθειάς της, η οικογένεια Κοέν εξακολουθεί να ζει στην Γαλλία, τουλάχιστον έως και τον Ιούνιο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το πέρας του πολέμου, στην πριγκίπισσα Αλίκη απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαιοσύνη μεταξύ των Εθνών», ένας τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη τιμή που έδωσε το Ισραήλ σε μη Εβραίους που βοήθησαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του κτηνώδους παγκοσμίου πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

    Η πριγκίπισσα Αλίκη με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε νεαρή ηλικία

    Ο πόλεμος άσκησε σημαντική πίεση στο σύνολο της οικογένειας της πριγκίπισσας Αλίκης, ιδιαιτέρως επειδή ο γιος της, πρίγκιπας Φίλιππος υπηρετούσε, την εποχή εκείνη, στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό, την ίδια ώρα που όλες οι κόρες της παντρεύτηκαν με Γερμανούς αξιωματούχους που τάχθηκαν στο σώμα των Ναζί και πολέμησαν με αυτή την πλευρά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Φίλιππος να απομακρυνθεί από όλες τις αδελφές του, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι καμία από αυτές δεν προσκλήθηκε στο γάμο του με την Ελισάβετ, που έλαβε χώρα το 1947, καθώς, όπως αναφέρουν οι βιογραφικές αναφορές, οι «αναμνήσεις του πολέμου ήταν ακόμα νωπές».

    Τον Οκτώβριο του 1948, η Αλίκη ασπάστηκε αθόρυβα την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με τη βιογραφία της από τον Hugo Vickers. Ίδρυσε τη μοναστική κοινωνία της Μάρθα και της Μαρίας, γνωστή και ως χριστιανική αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας το 1949, που αποτελούνταν από μια σειρά μοναχών, οι οποίες αφιερώθηκαν στη φροντίδα των ασθενών.

    Διοίκησε την αδελφότητα με την επωνυμία Alice-Elizabeth και συγκέντρωσε κεφάλαια για να δημιουργήσει δύο σπίτια, το ένα για την θεραπεία των ασθενών και το άλλο για να εκπαιδεύσει τις μοναχές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αρκετές υποψήφιες για να καταρτιστούν στην αδελφότητα, οπότε, λίγο καιρό αργότερα, εγκατέλειψε το έργο.

    Η επιστροφή στην Αγγλία και η επανένωσή της με τον γιο της, Φίλιππο

    Ο πρίγκιπας Φίλιππος με την μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη

    Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν εκείνο που ανάγκασε την πριγκίπισσα Αλίκη να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μετακομίσει πίσω στην Αγγλία το 1967. Εκεί, η πριγκίπισσα έμεινε σε μια σουίτα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και αυτό γιατί, όπως γράφει το Encyclopedia.com, η κατάστασή της ήταν σοβαρή εξαιτίας του γήρατος, αλλά και της ολοένα και πιο επιβαρυμένης υγείας της.

    Η επιστροφή της στην Αγγλία ήταν το γεγονός εκείνο που επέτρεψε στον πρίγκιπα Φίλιππο να επανασυνδεθεί με τη μητέρα του. Η πριγκίπισσα Αλίκη πέθανε στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ στις 5 Δεκεμβρίου 1969 σε ηλικία 84 ετών. Σε πρώτη φάση, το σώμα της ετάφη στο Κάστρο του Ουίνσδορ, ωστόσο μετέπειτα ο τάφος της μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής.

    Η επιστροφή της στην Αγγλία επέτρεψε προφανώς στον Πρίγκιπα Φίλιπ να επανασυνδεθεί με τη μητέρα του.

    Πέθανε στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ στις 5 Δεκεμβρίου 1969 στην ηλικία των 84 ετών. Θάφτηκε αρχικά στο Κάστρο Windsor, αλλά τα λείψανά της μεταφέρθηκαν αργότερα στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ