ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικές επενδυτικές επιδόσεις βλέπει να διαδραματίζονται στην Ελλάδα(!) τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα η αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs η οποία σε νέα έκθεσή της, διαπιστώνει ότι πολλές μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται ότι βιώνουν αυτή τη στιγμή μία σημαντική, έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία και ακολουθούν Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβενία και Φινλανδία.

Σύμφωνα με την ανάλυση “European Economics Daily: Euro area investment – Taking stock of recent flows” (Επενδύσεις στην Ευρωζώνη – Αξιοποίηση των πρόσφατων ροών) οι χώρες αυτές βιώνουν το τελευταίο διάστημα σημαντικές επενδύσεις, υπερπολλαπλάσιες σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σύμφωνα με την Goldman Sach στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν αυτές οι χώρες την τελευταία 10ετία και που είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της παραγωγής η οποία τώρα ανακάμπτει.
Ομως ο συγκεκριμένος συνδυασμός χωρών δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων μάλλον οφείλεται στην ανάκαμψη και τη χαμηλή βάση της οικονομίας, παρά σε μια θεμελιώδη σύγκλιση.
Η Φινλανδία είχε μείνει πίσω σε σχέση με την ανάκαμψη που σημείωσε η ευρωζώνη και έχει μια οικονομία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον μεγάλο αριθμό τοπικών βιομηχανιών. Η Πορτογαλία και η Σλοβενία είχαν επίσης μείνει πίσω στην πρόσφατη ανάκαμψη της περιοχής.
Η Ελλάδα είχε βιώσει μια σοβαρή ύφεση και ουσιαστική διάβρωση των επιπέδων του ΑΕΠ.
Γενικά, καταλήγει η αμερικανική τράπεζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η υψηλή ανάπτυξη σε αυτές τις μικρότερες οικονομίες είναι ενδεικτικό της μετατόπισης σε όλη την έκταση της ανάκαμψης που κατευθύνεται από τις επενδύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΧΑ: Ποιο Fund πουλάει σήμερα μετοχές και βυθίζει τις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγάλες αυταπάτες του Τσίπρα. Νομίζει ότι θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά φέρνει μνημόνια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει με τους managers που θα αναλάβουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Αμετανόητος για το χυδαίο βίντεο με τους Ομπάμα – «Δεν έκανα λάθος»
- Chris Bonett: H ναυτιλία πρέπει να εκφράζεται ακόμη πιο δυναμικά
- Δημήτρης Πολιτόπουλος (Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης): Η «Βεργίνα» είναι έτοιμη για το επόμενο άλμα
- Η Μαρία της σιωπής, ο πλασιέ Τσίπρας, το δίδυμο των συνταξιούχων, οι μπαρουτιές του καναπέ και κάτι ψωροεκατομμύρια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.