Τράπεζες

Ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της Alpha Bank

  • NewsRoom
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


Update 

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε  η έκδοση του νέου ομολόγου της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έναντι αρχικού στόχου άντλησης 300 εκατ. ευρώ ήδη  το βιβλίο των προσφορών έκλεισε στα 1,75 δισ.ευρω με αποτέλεσμα η Τράπεζα να απορροφήσει τελιώς 400 εκατ.ευρω   Από αυτά τα περίπου 200 εκατ. ευρω προήλθαν από διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές. 

Οι προσφορές αυτές συγκεντρώθηκαν σε μία μόλις ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου.  Aποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης ήταν το επιτόκιο να διαμορφωθεί τελικά σε επίπεδο χαμηλότερο και συγκεκριμένα 11,75% , έναντι της αρχικής εκτίμησης 12,25% – 12,50%.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ομόλογο συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET1 . Επομένως το επιτόκιο του δεν είναι συγκρίσιμο με τις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων  MREL που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι συστημικές τράπεζες .

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ είναι perpetual  έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια. Η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου “Project Tomorrow” και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας το 2022.

Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η Τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%.

Η έκδοση αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια της Τράπεζας και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ