• Τράπεζες

    Σε νέα έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρω προχωρά η Alpha Bank

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Εντολή για την έκδοση ομολόγου περίπου 300 εκατ. ευρώ έδωσε η Alpha Bank  σε Citi, ως βασική ανάδοχος, και οι Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan.

    Η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια.

    Η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου “Project Tomorrow” και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας το 2022. Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η Τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%. Η έκδοση για την οποία έδωσε σήμερα εντολή η Τράπεζα, αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2.

    Εις ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η Τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους Ευρώ 1 δισ. με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1). Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε Ευρώ 2,8 δισ., ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η  ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και επιτυγχάνεται διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει.

    Εν όψει της έκδοσης διοργανώνεται σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σταθερού εισοδήματος από σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ακολούθησε η Eurobank, η οποία άντλησε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ