• Τράπεζες

    Viva – JP Morgan: Η κρίσιμη ημερομηνία που θα κρίνει τη συμφωνία Καρώνη με Ντίμον

    Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε την πρώτη αγωγή κατά της Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet) – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Η 13η Μαΐου είναι η κρίσιμη μέρα που θα κρίνει την εξέλιξη του deal VivaJP Morgan, καθώς η απόφαση των δικαστών του Ανώτατου δικαστηρίου του Λονδίνου θα είναι καθοριστική για την πορεία της συμφωνίας μεταξύ του Χάρη Καρώνη και του Τζέιμι Ντιμόν.

    Τέσσερις μέρες μετά την εκδίκαση των αγωγών που έχουν καταθέσει αμφότεροι στο δικαστήριο Λονδίνου, δηλαδή στις 17 Μαΐου η Viva προγραμμάτισε την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

    Το ουσιαστικό θέμα αυτής της γενικής συνέλευσης είναι το υπ αριθμόν 7 που αφορά την «Έγκριση των επιλογών χρηματοδότησης της Εταιρείας».

    Αυτό σημαίνει ότι ο ιδρυτής  της Viva Χάρης Καρώνης που μαζί με τον Μάκη Αντύπα ελέγχουν το 51,5% της εταιρείας, θα επαναφέρει το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, που ήταν το θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του περασμένου Μαρτίου που ακυρώθηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Καρώνη φιλοδοξεί την επέκταση και ενδυνάμωση της Viva και «φωτογραφίζει» την JP Morgan ότι δεν επιθυμεί την αύξηση κεφαλαίου, και στον δανεισμό της εταιρείας.

    Αφήνει, δε, να εννοηθεί ότι η κόντρα μεταξύ των μετόχων έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά σχέδια της Viva.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να λήξουν οι αψιμαχίες.

    Αντίθετα θα προχωρήσει κανονικά η εκδίκαση των υποθέσεων.

    Όπως είναι γνωστό η Viva συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Μαρτίου για ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ, με στόχο την «ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας με την έγκριση από τους δύο μετόχους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (σε αποτίμηση 3 δισ. ευρώ) η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις».

    Καθώς και δάνειο 100 εκατ ευρώ για τους αναπτυξιακούς σκοπούς της εταιρείας.

    Η συνέλευση του Μαρτίου δεν έγινε καθώς οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει δικαστικά, προκειμένου να έχουν εικόνα για το ποια είναι η αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας.

    Πότε αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης έχει δρομολογηθεί με διαδικασία εξπρές και η απόφαση των δικαστών αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

    Η απόφαση τους θα καθορίσει ουσιαστικά και την εξέλιξη του deal μεταξύ Καρώνη-Ντιμόν, αφού θα φανεί υπέρ ποιας πλευράς θα γείρει η πλάστιγγα. Και έτσι ο «χαμένος» εκ των πραγμάτων θα κάνει ένα βήμα πίσω.

    Αυτό σημαίνει πως είτε η JP Morgan θα αποκτήσει την Viva ή η εταιρεία θα επανέλθει στα χέρια του Χάρη Καρώνη. Σε κάθε περίπτωση  η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal είναι ο Ιούνιος του 2025.

    Το deal

    Η JP Morgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 και απέκτησε το 48,5% της εταιρείας, στο πλαίσιο της επέκτασής της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

    Βάσει της συμφωνίας αυτής η αμερικανική τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

    Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία του Χάρη Καρώνη, WeRealize.com Ltd., αμφισβήτησε τους όρους της συμφωνίας της JP Morgan για την εξαγορά της Viva, υποστηρίζοντας, ότι οι Αμερικανοί «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα», και προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της fintech, ώστε να πάρουν την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος.

    Και ότι η JP Morgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.

    Η JP Morgan έχει στραφεί κατά της WeRealize.com Ltd. –εταιρεία του Χάρη Καρώνη– υποστηρίζοντας ότι προβαίνει «σε ενέργειες για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουμε ως επενδυτές στη Viva».

    Να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, αποτίμησε για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ.

    Αντίθετα ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva Wallet: Νέα γενική συνέλευση στις 13 Μαίου στη σκιά των διαφωνιών με την JP Morgan

    Viva: Πρώτη συμφωνία Καρώνη με Ντέιμον – Ποιες διαφωνίες υπήρξαν στη Γενική Συνέλευση

    Viva: Προτροπές τραπεζιτών προς τον Χάρη Καρώνη: «Πούλα τώρα, είναι ιδανικό το timing»



    ΣΧΟΛΙΑ