• Τράπεζες

    Viva: Πρώτη συμφωνία Καρώνη με Ντέιμον – Ποιες διαφωνίες υπήρξαν στη Γενική Συνέλευση

    Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε την πρώτη αγωγή κατά της Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet) – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Καμία απόφαση δεν έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση της Viva που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τη Viva και την JP Morgan.

    Αποφάσεις δεν λήφθηκαν καθώς οι δύο πλευρές είναι στα δικαστήρια –έχουν καταθέσει αμφότερες αγωγές από τις 14 Φεβρουαρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου– και δεν υπήρχε περίπτωση η JP Morgan, να εγκρίνει το πλάνο του Χάρη Καρώνη.

    Εκπρόσωπος της JP Morgan έδωσε το «παρών» στη συνέλευση και απέρριψε τις προτάσεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επενδυτικό πλάνο και λήψη δανείου.

    Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάθεση συνεννόησης, αρχής γενομένης από την τοποθέτηση μελών στο ΔΣ της Viva.

    Όπως φαίνεται η πλευρά των Αμερικανών αποδέχεται τον κ. Δημήτρη Αφεντούλη στο ΔΣ της εταιρείας και η πλευρά Καρώνη τους δύο ξένους που πρότεινε η αμερικανική τράπεζα.

    Ο Δημήτρης Αφεντούλης είναι εδώ και πολλά χρόνια επιτυχημένο στέλεχος των επιχειρήσεων Λάτση και είναι αυτός που «τρέχει» το family office της κ. Μαριάννας Λάτση, ως διευθύνων σύμβουλος του Latsco Family Office.

    Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023, είχαν παραιτηθεί δύο μέλη του ΔΣ –η Jessica Marlborough και ο James Crotty– που εκπροσωπούσαν την πλευρά της JP Morgan.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στο ΔΣ ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, όπως και Elliott James (τον οποίο ο Καρώνης ήθελε να απομακρύνει).

    Τα επόμενα βήματα

    Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία επιτάχυνση στη διαδικασία που αφορά το δικαστικό σκέλος και ενδεχομένως στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε κάποια κατάληξη, μία συμφωνία δηλαδή αν η Viva θα περάσει εξολοκλήρου στους Αμερικανούς ή αν μέσα από κάποια φόρμουλα θα «τα βρουν» και την αποκτήσει και πάλι ο Χάρης Καρώνης, ενδεχόμενο που έχει μικρές πιθανότητες ευόδωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι βασικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση της Viva Wallet στα 3 δισ. ευρώ –όσο δηλαδή την εκτίμησε η EY Γερμανίας που προχώρησε στην αποτίμησή της για λογαριασμό της εταιρείας WeRealise, συμφερόντων του Χάρη Καρώνη.

    Το ποσό της αύξησης θα κατευθυνόταν για να χρηματοδοτηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις της Viva, που σύμφωνα με τον Χάρη Καρώνη, ο οποίος μαζί με τον Μάκη Αντύπα ελέγχουν το 51,5% της εταιρείας– παρεμποδίζονται από την JP Morgan.

    Μάλιστα, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη του στο mononews.gr ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση απάντησε πως: «Είναι επιχειρηματικό θέμα, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Βέβαια, η θέση μας είναι ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται στα δικαστήρια, αλλά με win-win διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι έτσι θα καταλήξει. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα δικαστήρια και η σύμβαση θα δώσουν τη λύση.

    Η Viva είναι καινοτόμος και θέλουμε να προχωρήσει όπως ξεκίνησε. Θέλουμε να μεσολαβήσουμε τηρώντας όμως ουδετερότητα, να τους φέρουμε δηλαδή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και σημειώνω πως δεν υπάρχουν εποπτικά ζητήματα, είναι καθαρά μία επιχειρηματική διαφορά που βεβαίως αντανακλά και στη χώρα, άρα έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να λυθεί ειρηνικά».

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα δώσει μία εικόνα για το τι θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι φέτος –καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal είναι ο Ιούνιος του 2025.

    Η μεγάλη επένδυση της JP Morgan

    Η JP Morgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 και απέκτησε το 48,5% της εταιρείας, στο πλαίσιο της επέκτασής της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

    Βάσει της συμφωνίας αυτής η αμερικανική τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

    Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία του Χάρη Καρώνη, WeRealize.com Ltd., αμφισβήτησε τους όρους της συμφωνίας της JP Morgan για την εξαγορά της Viva, υποστηρίζοντας, ότι οι Αμερικανοί «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα», και προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της fintech, ώστε να πάρουν την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος. Και ότι η JP Morgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.

    Η JP Morgan έχει στραφεί κατά της WeRealize.com Ltd. –εταιρεία του Χάρη Καρώνη– υποστηρίζοντας ότι προβαίνει «σε ενέργειες για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουμε ως επενδυτές στη Viva».

    Να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, αποτίμησε για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ.

    Αντίθετα ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva: Προτροπές τραπεζιτών προς τον Χάρη Καρώνη: «Πούλα τώρα, είναι ιδανικό το timing»

    Καρώνης VS Dimon: Ο brilliant… καουμπόι της Viva ενάντια στον κορυφαίο τραπεζίτη της JP Morgan

    Ηχηρό μήνυμα ΤτΕ σε Καρώνη και Dimon: «Βρείτε τα τώρα, όχι στα δικαστήρια»



    ΣΧΟΛΙΑ