• Τράπεζες

    Τράπεζες: Πτώση στα αιτήματα για νέα στεγαστικά, άνοδος για μικρά επιχειρηματικά

    Χρήστος Μεγάλου - Παύλος Μυλωνάς - Βασίλης Ψάλτης - Φωκίων Καραβίας

    Χρήστος Μεγάλου – Παύλος Μυλωνάς – Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας


    Φρένο πάτησαν τα αιτήματα για νέα στεγαστικά δάνεια τον Απρίλιο, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη κατά 27% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

    Τα νοικοκυριά κρατούν στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικά σε κάθε κίνηση που θα αυξήσει την έκθεση τους σε υποχρεώσεις, καθώς οι επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που μετακυλίεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

    Και οι τραπεζίτες θεωρούν πιθανό ότι η άνοδος της λιανικής –ειδικά στα στεγαστικά δάνεια-, στο σύνολο του έτους θα είναι μικρότερη από το 35% των αρχικών τους προβλέψεων.

    Εκτιμάται ότι κατά μέσο η κάθε συστημική τράπεζα δέχθηκε περί τα 1.000 αιτήματα για στεγαστικά δάνεια, ενώ τον ίδιο μήνα οι συνολικές εκταμιεύσεις –από αιτήματα προηγούμενων μηνών- προσέγγισαν τα 85 εκατ. ευρώ.

    Οι δανειολήπτες προτιμούν στην συντριπτική πλειονότητα δάνεια σταθερού επιτοκίου, τα οποία σήμερα –ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια αποπληρωμής- διαμορφώνονται πάνω από το 3,3% (από 2,8% που ήταν στο τέλος του 2021). Το μέσο ύψος του δανείου διαμορφώνεται κάτω από τις 100.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής έχει ανέβει στα 20 χρόνια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, στο σύνολο της αγοράς το πρώτο 4μηνο του έτους τα αιτήματα για νέα στεγαστικά παρουσιάζουν αύξηση 9% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2021, ενώ συγκριτικά με το 3ο τετράμηνο του 2021 παρατηρείται μια μείωση 6%.

    Ωστόσο σε επίπεδο μήνα, ο αριθμός των αιτήσεων τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζει μείωση 8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 και κατά 27% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022.

    Σε ότι αφορά την καταναλωτική πίστη η δυναμική της κάμφθηκε τον Απρίλιο, μήνα που τα νέα αιτήματα δανειοδότησης ήταν μόλις κατά 2% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022.

    Ειδικότερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο αιτήματα για καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ, που ωστόσο είναι άγνωστο αν τα νοικοκυριά θα τα χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν αγορές ή για να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα για νέα καταναλωτικά δάνεια το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2022 ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 82%, ενώ συγκριτικά με το τρίτο τετράμηνο του 2021 παρατηρείται αύξηση της τάξης του 12%.

    Φέτος τον Απρίλιο ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Μικρή αύξηση 2% παρατηρείται και τον Απρίλιο 2022 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2022.

    Τέλος ανοδικά κινούνται τα αιτήματα στο κομμάτι του small business καθώς οι μικρές επιχειρήσεις καταφεύγουν στον δανεισμό.

    Τα αιτήματα το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2022 ήταν αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2021, ενώ η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 25% σε σχέση το τελευταίο τετράμηνο του 2021. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2022 ο αριθμός αιτήσεων αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021. Οι αιτήσεις του Απριλίου είναι επίσης αυξημένες κατά 22% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιχειρηματικά δάνεια: Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν το 2022 στις χρηματοδοτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ