• Τράπεζες

    Τράπεζα Ελλάδος: Συνεχίζονται οι αποπληρωμές δανείων από τις επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Μείωση στα υπόλοιπα των δανείων, οριακή πτώση – κατά 15 εκατ. ευρώ – και στις καταθέσεις έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Απρίλιο.

    Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα παραμένουν προσανατολισμένες στην αποπληρωμή των δανείων τους για να μην επιβαρύνονται από τους αυξημένους τόκους δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Συμπεριφορά που «κτυπάει» στην καθαρή ροή των νέων χρηματοδοτήσεων, με το πρόσημο να είναι αρνητικό.

    Τα νοικοκυριά – όπως και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα – αύξησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους κατά 1,13 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο, μετά  την αύξηση των 738 εκατ. ευρώ που είχαν πετύχει τον Μάρτιο.

    Αντίθετα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,14 δισ. ευρώ (οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 1,58 δις ευρώ τον Μάρτιο).

    Σε ό,τι έχει να κάνει με τις χορηγήσεις η εικόνα έχει ως εξής:

    Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στα 29,19 δισ. ευρώ, από 29,31 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, και τα καταναλωτικά δάνεια στα 8,55 δισ. ευρώ, από 8,58 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων υποχώρησαν τον Απρίλιο  στα 70,75 δισ. ευρώ, από 71,28 τον Μάρτιο.

    Οι CEOs και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που πρόσφατα ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, παραδέχτηκαν πως υπήρξε «κύμα» στις αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα.

    Και έτσι η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αντισταθμίστηκε πλήρως από το υψηλό επίπεδο των αποπληρωμών.

    Η τάση ήταν έντονη το πρώτο τρίμηνο, και συνεχίζεται, με τους τραπεζίτες να προσδοκούν ότι θα επανέλθει το θετικό πρόσημο στην καθαρή ροή χρηματοδότησης το δεύτερο εξάμηνο, λόγω αυξημένων χορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ τον Απρίλιο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 3,9% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

    Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,216 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (δηλαδή νέες χορηγήσεις μείον τις αποπληρωμές) ήταν αρνητική κατά 582 εκατ. ευρώ, προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 51 εκατ. ευρώ, και προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ήταν επίσης αρνητική κατά 156 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Άγιον Όρος-Παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης και οι επενδύσεις των €53 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

    Θ. Τζούρος: Η Τράπεζα Πειραιώς «βλέπει» μισό τρισ. ευρώ επενδύσεις τη δεκαετία 2023-2032

    Τράπεζα Πειραιώς: Ζητά την έγκριση της ΓΣ για bonus σε στελέχη

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ