• Τράπεζες

    Θ. Τζούρος: Η Τράπεζα Πειραιώς «βλέπει» μισό τρισ. ευρώ επενδύσεις τη δεκαετία 2023-2032

    Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking

    Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking


    Μισό τρισ. ευρώ επενδύσεις περιμένει η Τράπεζα Πειραιώς ότι θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τη δεκαετία 2023-2032, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του monomews.gr

    Που σημαίνει ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα προχωρούν σε επενδύσεις της τάξης άνω των 45 δισ. ευρώ κατ’ έτος, με την αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επενδύσεις που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας, σε τουρισμό, έργα υποδομών, ενέργεια, ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.

    Ταυτόχρονα παρατηρείται συνεχής άνοδος των εξαγωγών και μάλιστα με στροφή των εξαγωγών από χαμηλής τεχνολογίας προϊόντα -που στο παρελθόν ήταν κυρίως αγροτικά- σε ποιοτικά προϊόντα.

    Σε ό,τι αφορά τώρα την εξέλιξη στο μέτωπο των επιτοκίων ο κ. Tζούρος σημειώνει, ότι καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένει υψηλά, η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024.

    Χθες η τράπεζα διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση προκειμένου να ενημερώσει τους επιχειρηματίες πελάτες της για τις εξελίξεις στην οικονομία, για τις προκλήσεις και προοπτικές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και για εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να αναπτυχθούν.

    «Μην εφησυχάζετε και προχωρήστε σε επενδύσεις, αξιοποιείστε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που σας παρέχει ο τραπεζικός τομέας και οι ευρωπαϊκοί πόροι», κάλεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, τους επιχειρηματίες. Και συμπλήρωσε: «Στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουμε σχέδιο, τεχνογνωσία, κεφαλαιακή επάρκεια και είμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματία που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του».

    Μάλιστα σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ και έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 700 εκ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκ. ευρώ. Επίσης, μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, η Τράπεζα εξετάζει επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Τζούρος στην Τράπεζα Πειραιώς «διατηρείται η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων για το 2023 καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους άλλων πρώτων υλών με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη μείωση στα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης των εταιρειών και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας παραμένει βασικό σενάριο, λόγω των αυξημένων επενδύσεων στη χώρα μας, της ισχυρής πορείας του τουρισμού και της αναμενόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις είναι ότι στις υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν και μειώνουν το χρηματοδοτικό κόστος, όπως τα προϊόντα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, των διεθνών αναπτυξιακών φορέων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερελής, Senior Director, Head of Development, Sustainable Banking & Bank Relations της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε τα αναπτυξιακά προγράμματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία όσο αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, φθάνουν συνολικά σε κεφάλαια της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα περί τα 18,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ενώ στα 26 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικοί πόροι του ΕΣΠΑ με ορίζοντα έως το 2027 και 4,1 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων, ειδικές ενισχύσεις του Αν. Νόμου (φοροαπαλλαγή, επιδότηση εργασίας, leasing) και Vouchers.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Είμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματία που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του

    ΕΧΑΕ: Στα 11,7 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο α΄ τρίμηνο – Στα 5,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Ευρωπαίοι δικηγόροι επισημαίνουν τους κινδύνους – Τι ζητούν

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ