• Τράπεζες

    Το δέλεαρ της Πειραιώς, τα πρώτα κέρδη για το ΤΧΣ, ο Πόλσον και γιατί τα funds θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς - Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς


    Περνάει μάλλον απαρατήρητο, αλλά έχει εξέχουσα σημασία. Καθώς είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της επενδυτικής γοητείας που ασκεί η Ελλάδα, για τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια. Γεγονός το οποίο αδυνατεί να το ενσωματώσει στις αποτιμήσεις του, το αφυδατωμένο συναλλακτικά και όχι μόνο, χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Για πρώτη φορά στη σχεδόν 12χρονη ιστορία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμμετοχή του σε μια τραπεζική αύξηση κεφαλαίου, είναι σε θέση να αποφέρει υπεραξίες. Κάτι τέτοιο ήταν έως τώρα στη σφαίρα του αδιανόητου.

    Το έναυσμα δίνεται από την τράπεζα Πειραιώς ,η οποία ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2021 την κεφαλαιακή αύξηση των 1,38 δισ. ευρώ. Αναπτυξιακή αυτή τη φορά αύξηση κεφαλαίου και όχι ανακεφαλαιοποιητική, όπως ήταν οι τρείς προηγούμενες για τις τράπεζες.

    Στην προκειμένη περίπτωση το ΤΧΣ  εισέφερε 352,7 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 306.703.672 νέες μετοχές, που διατέθηκαν έναντι 1,15 ευρώ η μία. Στην ηττοπαθή χρηματιστηριακή αγορά των υποτιμημένων αξιών (σε πληθώρα περιπτώσεων) η μεσοσταθμική τιμή της μετοχής στο τελευταίο εξάμηνο είναι στα 1,038 ευρώ. Ενώ χθες έκλεισε στα 1,234 ευρώ.

    Πρίν από περίπου δύο εβδομάδες το ιταλικών συμφερόντων ΙΟΝ Group γνωστοποίησε στο ΤΧΣ, όπως αποκάλυψε το mononews, να εξαγοράσει όλη τη μετοχική θέση του Ταμείου στην Πειραιώς με τίμημα στα 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 16,5% πιο πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στην τελευταία ΑΜΚ.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ μπορεί να εξαργυρώσει τη συμμετοχή του στην κεφαλαιακή αύξηση, καταγράφοντας κέρδος περίπου 58,3 εκατ. ευρώ.

    Ανεξάρτητα από τι τελικά θα πράξει, το ουσιώδες είναι ότι μια σειρά από διεθνείς «παίκτες» ενδιαφέρονται για deal στην Ελλάδα και μάλιστα σε αποτιμήσεις ψηλότερες από εκείνες που πιστεύει η αγορά. Σε ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων και όχι μόνο για τις τράπεζες.

    Τα μηνύματα από τα διεθνή επενδυτικά «στρατηγεία»

    Όσοι έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τα «στρατηγεία» των μεγάλων funds, αναφέρουν πως οι διαχειριστές ακούν αμέσως με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις για την Ελλάδα. Θεωρούν ότι η χώρα αποτελεί το επενδυτικό αντίβαρο, απέναντι σε μια Ευρώπη, που όπως εκτιμούν θα υποφέρει και θα δοκιμαστεί σκληρά.

    Τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια έχουν την πιο αρνητική προσέγγιση για την Ευρώπη και ειδικότερα για τη γερμανική οικονομία, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι οι μηχανισμοί της Ε.Ε δεν έχουν την απαιτούμενη γρηγοράδα για τη λήψη αποφάσεων. Τόσο στο ανοικτό μέτωπο των επιτοκίων, όσο και στο καυτό ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

    Οι ίδιοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων λένε ότι η Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά στην οικονομική ανάπτυξη, εμπιστευόμενοι τα πολλαπλά, θετικά δείγματα γραφής, που έχει δώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτιμούν μάλιστα ότι το πολιτικό σκηνικό δεν θα αλλάξει στις επικείμενες εκλογές και η φιλοεπενδυτική πολιτική Μητσοτάκη θα συνεχίσει να ανεβάζει «στροφές».

    Η κλιμακούμενη ένταση  στα ελληνοτουρκικά εξ αιτίας της επιθετικής ρητορικής Ερντογάν, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως τα αμερικανικά funds, καθώς δεν βλέπουν να οδηγείται στα άκρα και σε κάθε περίπτωση, εκτός ορίων. Επί του παρόντος τουλάχιστον. Ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουν να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της νέας χρονιάς. Για τις ΗΠΑ προβλέπουν ότι ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων και του ακριβού χρήματος θα ολοκληρωθεί ταχύτερα σε σχέση με την Ευρώπη. Ενώ οι αμερικανικές μετοχές θα παραμείνουν μεν σε ανισορροπία, αλλά μπορούν να ξαναμπούν σε έναν «ενάρετο κύκλο» από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Ειδικά σε ότι αφορά την τρέχουσα επενδυτική πραγματικότητα για την Ελλάδα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις λένε ότι συζητούνται αρκετά και σημαντικά deals,ορισμένα από τα οποία αναμένεται να κλείσουν μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς. Ενδεχομένως και με εκπλήξεις από πλευράς Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Η αυξημένη κινητικότητα και τι περιμένει το ΤΧΣ

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κινητικότητα αυξάνει και για τις τράπεζες, όπου εκτός από την Πειραιώς, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για την Εθνική.

     Την ίδια στιγμή το Τ.Χ.Σ από τη δική του πλευρά αναμένει την Rothschild να διαμορφώσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τον «οδικό χάρτη» για την ενδεδειγμένη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Σχέδιο το οποίο απαιτείται να εναρμονιστεί και με τις κυβερνητικές προθέσεις, μέσω της έγκρισής του από τον υπουργό Οικονομικών. Εκκινώντας έτσι την διαδικασία για την αποχώρηση του Ταμείου από τις τράπεζες, αρχής γενομένης όπως όλα δείχνουν από την Πειραιώς και την Εθνική.

    Πρίν από τη συμμετοχή του στην τελευταία ΑΜΚ, το Τ.Χ.Σ είχε στην τράπεζα Πειραιώς 30.895.478 μετοχές το συνολικό κόστος κτήσης των οποίων ήταν 9,165 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα …296,6 ευρώ ανά μετοχή. Γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο εξόδου, με ανάκτηση όλων των κεφαλαίων.

    Αυτό είναι κοινός τόπος και για τις υπόλοιπες συμμετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις άλλες τρείς συστημικές τράπεζες. Καθώς στην Εθνική, όπου τώρα κατέχει το 40,39% έχει διαθέσει 9,354 δισ. ευρώ, στην Eurobank (με ποσοστό συμμετοχής στο 1,4%) έχει εισφέρει 5,889 δις, ενώ στην Alpha Bank, όπου η μετοχική του θέση είναι στο 9%, έχει τοποθετήσει 4,063 δις. Μαζί με αυτά της συμμετοχής στην περσινή, επίσης αναπτυξιακή ΑΜΚ, για την οποία διέθεσε 41,96 εκατ. ευρώ.

    Ειδικά σε ότι αφορά την Πειραιώς, τα νέα κεφάλαια που διέθεσε το Τ.Χ.Σ ( έχοντας πλέον το 27% της τράπεζας) ρίχνουν το μέσο κόστος κτήσης της συνολικής θέσης στα 28,2 ευρώ ανά μετοχή. Που και πάλι εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να ισοφαριστεί.

    ‘Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι το Ταμείο μπήκε στην ΑΜΚ όχι για να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή ευστάθεια, αλλά με στόχο να προσποριστεί υπεραξίες από την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας. Αυτή άλλωστε ήταν και η θεώρηση των εξελίξεων από την πλευρά της κυβέρνησης, που εν τοις πράγμασι δικαιώνεται. Καθώς ένας ισχυρός ξένος «παίκτης» όπως είναι το ION Group κάνει πρόταση εξαγοράς ύψους 452,4 εκατ. ευρώ για το συνολικό «πακέτο» του 27% που έχει το Τ.Χ.Σ στην Πειραιώς.

    Διόλου απίθανο να προκύψουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, από τη στιγμή και επίσημα το έναυσμα των διαδικασιών αποεπένδυσης του Ταμείου, με συγκεκριμένες πλέον προδιαγραφές. Η κυβέρνηση θα ήθελε οι κινήσεις αυτές να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, πλην όμως η προεκλογική ατμόσφαιρα μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις.

    Στο μυαλό του… Τζον Πόλσον

    Τα δρώμενα με φόντο την Πειραιώς παρακολουθεί στενά και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζόν Πόλσον. Το family office του οποίου κατέχει το 18,62% της τράπεζας, έχοντας δαπανήσει κεφάλαια 685 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 265 εκατ. ευρώ μπήκαν στην περσινή ΑΜΚ, ρίχνοντας το μέσο κόστος κτήσης στα 2,94 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο Πόλσον παραμένει σταθερός στη μετοχική θέση του και δεν σκοπεύει να την αποχωριστεί, καθώς πιστεύει βάσιμα στις προοπτικές της τράπεζας. Σε ορισμένους μάλιστα από τους κατά καιρούς συνομιλητές του λέει ότι θα έρθει η ώρα, που το «πακέτο» της συμμετοχής του θα αποτιμάται πάνω από το κόστος κτήσης… Ο ίδιος θεωρεί την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ώς καταλυτική παράμετρο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο και μετά από τις εκλογές.

    Πέρα από όλα αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ραγδαία αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για επιχειρηματικές συμφωνίες σε πολλαπλά επίπεδα. Καταδεικνύοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι σειρά από διεθνή funds θεωρούν την Ελλάδα ως εξέχουσα «νησίδα»  για επενδύσεις. Αν και μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας πολλά είχαν μείνει πίσω, εν τούτοις διαπιστώνεται μια νέα δυναμική, για μια νέα αρχή…

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόταση για εξαγορά του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΙΟΝ GROUP- Όλες οι λεπτομέρειες

    Andrea Pignataro: Ο Ιταλός tycoon του ΙΟΝ Group, το deal με Τράπεζα Πειραιώς και οι επενδύσεις στην Καραϊβική

    Εθνική, Πειραιώς, Alpha: Τα deals για τις τρεις τράπεζες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Οι λεπτομέρειες με το ΙΟΝ GROUP



    ΣΧΟΛΙΑ