• Business

    Andrea Pignataro: Ο Ιταλός tycoon του ΙΟΝ Group, το deal με Τράπεζα Πειραιώς και οι επενδύσεις στην Καραϊβική

    • NewsRoom

    Andrea Pignataro, ION Group


    Ο 51χρονος Ιταλός μεγιστάνας Andrea Pignataro, που βρίσκεται στο τιμόνι του ΙΟΝ Group, ενός επιτυχημένου ιταλικού fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους κύκλους των μη εξειδικευμένων αγορών.

    Όπως αποκάλυψε το mononews.gr, το ION Group γνωστοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρόθεσή του να εξαγοράσει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, στο ποσό 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο χαμηλών τόνων μεγιστάνας

    Αν και βρίσκεται στην κορυφή στον χώρο της λεγόμενης χρηματοοικονομικής νοημοσύνης (FININT), είναι χαμηλών τόνων, αποφεύγει τους δημοσιογράφους και κυκλοφορούν ελάχιστες φωτογραφίες του.

    Ο Pignataro ζει μεταξύ Λονδίνου, Μιλάνου και Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται σε σειρά επενδύσεων.

    Πριν ιδρύσει την ΙΟΝ Group πριν από 23χρόνια, ήταν trader ομολόγων στην Solomon Brothers. Τα δημοσιεύματα τον περιγράφουν ως έναν άντρα αποφασιστικό, με κίνητρο και εργασιομανή.

    Γεννήθηκε στη Μπολόνια και έκανε το διδακτορικό του στα Μαθηματικά στο Imperial College του Λονδίνου. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην Solomon Brothers, εφηύρε ένα λογισμικό για μια πλατφόρμα συναλλαγών, χάρη στην οποία, στη συνέχεια, έχτισε μία αυτοκρατορία.

    Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται το 2017, όταν έγινε γνωστό ότι θα επενδύσει στην ανάπτυξη ακινήτων στο Canouan, ένα νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες.

    Το fund ΙΟΝ

    Το ΙON Investment Group ειδικεύεται σε υπηρεσίες λογισμικού και ανάλυση δεδομένων για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από το 1999 έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εξαγορές συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται τεχνολογικές πλατφόρμες για trading μετοχών, σταθερού εισοδήματος, παραγώγων και νομισμάτων. Διαθέτει επίσης παρόχους οικονομικών ειδήσεων και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των Acuris και Dealogic Ltd.

    H εταιρεία κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο πάροχο λογισμικού συναλλαγών και είναι μία από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη.

    Η αξία της ION που είναι ένας κολοσσός στον χώρο των οικονομικών δεδομένων έχει αξία σύμφωνα με τους Financial Times 7 δισ. ευρώ.

    Ο Pignataro, όπως ακριβώς και στην προσωπική του ζωή, επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ για τις δραστηριότητες της εταιρείας του. Όμως στην 20ετή πορεία της, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 20 εξαγορές.

    Ο πρώην trader έχει χτίσει μία αυτοκρατορία παροχής οικονομικών δεδομένων που ανταγωνίζεται εταιρείες όπως το Bloomberg, τη FIS και την Intercontinental Exchange, εκμεταλλευόμενος τη ψηφιακή μετάβαση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    H εξαγορά της Cerved

    Ο Όμιλος της ΙΟΝ δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά καθώς, πριν από περίπου ένα χρόνο, κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής Cerved που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

    Τον Απρίλιο του 2019 η Cerved, που κατέχει ηγετική θέση στην Ιταλία στους τομείς ανάλυσης πιστωτικού κινδύνου και διαχείρισης απαιτήσεων, απέκτησε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Property Services στην Ελλάδα καθώς και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία και Σερβία, αλλάζοντας την ονομασία σε Cerved Property Services.

    Η Cerved είχε διεκδικήσει την μεγάλη αγορά κόκκινων δανείων από την Alpha Bank ΑΛΦΑ 2,22% 0,92 (Galaxy Project), την οποία κέρδισε τελικά η Davidson Kempner.

    H επένδυση στο Canouan

    Στo Canouan, το νησί της Καραϊβικής που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών, το ιδιωτικό κτήμα Grenadine, 1.200 στρεμμάτων, ανήκει στον Andrea Pignataro.

    To μικρό νησί τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί στον «παράδεισο των πλουσίων», με πληθώρα πολυτελών resorts.

    O Pignataro, ο οποίος αποφεύγει τις συνεντεύξεις σε αγγλόφωνα μέσα, περιγράφεται σε δημοσιεύματα ως «παθιασμένος» με το mega project στο νησί Canouan και βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με άλλους συνεργάτες του, επιχειρηματίες, για τα επόμενα έργα που θα γίνουν.

    Αν και διατηρεί χαμηλό προφίλ, η επενδυτική του δράση στο Canouan ήταν αυτή που, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προσέλκυσε επενδύσεις και από το περιβόητο exclusive club, Soho House.

    To νησί, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των paparazzi, αποτελεί ένα πολυτελές καταφύγιο για επιχειρηματίες και celebrities.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική, Πειραιώς, Alpha: Τα deals για τις τρεις τράπεζες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Οι λεπτομέρειες με το ΙΟΝ GROUP



    ΣΧΟΛΙΑ