• Τράπεζες

    Αποκλειστικό: Τι συζήτησε ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους τραπεζίτες της BofA για τις ελληνικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Ζαββός

    Γιώργος Ζαββός


    Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η διαδικτυακή συζήτηση που είχε χθες το απόγευμα ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με τραπεζίτες της Bank of America, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr.

    Το θέμα της συζήτησης τους ήταν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προσελκύουν το  ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.

    Η BofA  δημοσίευσε στις αρχές Φεβρουαρίου ένα report για τις συστημικές  τράπεζες, με τους Αμερικανούς να λένε στον Έλληνα υπουργό πως  η συγκεκριμένη έκθεση διαβάστηκε «σαν best seller». Σημείωσαν ακόμα ότι από τα μηνύματα που έλαβαν, διαπίστωσαν ότι αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι «βλέπουν» ότι η δυναμική των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις.

    Η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενώ τα 30 δισ ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν τις συνθήκες για μία  επενδυτική άνοιξη.

    Οι τραπεζίτες της BofA θεωρούν ότι οι τέσσερις  τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα πρέπει να αναδείξουν τις δυνατότητες τους και να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τα σχέδια τους.

    Οι μεταρρυθμίσεις που «έτρεξε» το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά τη μείωση των προβληματικών δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» που σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του, έδωσαν απτές αποδείξεις στους επενδυτές ότι το τοπίο αλλάζει. Ηδη 32 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και με το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών θα μειωθεί περαιτέρω κατά 30 με 32 δισ ευρώ.

    Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν επίσης σημαντικό νέο για τους επενδυτές καθώς φεύγει από το πλάνο η γραφειοκρατική λογική του Ταμείου. Ήδη ο CEO του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα υπέβαλε την παραίτηση του και σύντομα οι αλλαγές στο νόμο που το διέπει τη λειτουργία του θα δώσουν στο ΤΧΣ  νέο ρόλο στα τραπεζικά δρώμενα.

    «Μόλις βγούμε από την covid περίοδο, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα «κεντήσουν», σημειώνει η ίδια πηγή συμπληρώνοντας πως: «οι πόροι από  το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επενδυτική άνοιξη διαρκείας».



    ΣΧΟΛΙΑ