• Τράπεζες

    Τέλος τα παχυλά bonus για τους τραπεζίτες; JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs κάνουν περικοπές

    • NewsRoom

    James Gorman (Morgan Stanley), Jamie Dimon (JP Morgan), David Solomon(Goldman Sachs)


    Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους τραπεζίτες, ιδίως για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής. Δύσκολο όμως να επαναληφθεί καθώς σύμφωνα με τους FT, οι προμήθειες των επενδυτικών τραπεζών γι’ αυτές τις υπηρεσίες συρρικνώθηκαν κατά 61,7 δις δολάρια μέσα σ’ ένα χρόνο, ενώ στην περίπτωση που αυτές οι υπηρεσίες είχαν να κάνουν με συμβουλευτική επενδύσεων σε μετοχές η βύθιση άγγιξε ακόμα και τα επίπεδα του 72%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

    Κι αν οι περισσότεροι ανησυχούν ότι θα χάσουν τα παχυλά bonus του 2021, οι διοικήσεις των επενδυτικών τραπεζών, τους έχουν δώσει πολλούς περισσότερους λόγους να ανησυχούν.

    Η Goldman Sachs πριν μερικές ημέρες προειδοποίησε ότι θα επαναφέρει τις ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης και θα απολύσει όσους έχουν χαμηλά αποτελέσματα. Ο Denis Coleman, οικονομικός διευθυντής της Goldman, πρόσθεσε ότι θα επιβραδύνει και την ταχύτητα προσλήψεων.

    Αντίστοιχα μέτρα εξετάζουν και οι υπόλοιποι κολοσσοί, όπως JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citibank και Bank of America.

    Άλλωστε ήδη οι εργαζόμενοι είχαν προετοιμαστεί από την κατακόρυφη περικοπή των μισθών τους. Η Goldman Sachs έχει μειώσει τη μισθοδοσία της κατά 40% το δεύτερο τρίμηνο, στα 3,7 δις, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2021, είχε αγγίξει τα 6 δις. δολάρια.

    Διχασμένοι οι αναλυτές

    Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα μακροοικονομικά δεδομένα, το μέγεθος των απωλειών άρα και η ένταση των δραστικών ενεργειών από την πλευρά των επενδυτικών τραπεζών είναι μια δύσκολη εξίσωση.

    Τα ανάμεικτα μηνύματα που δίνουν οι αναλυτές στους επενδυτές για την πορεία της οικονομίας «ταλαιπωρούν» και τις ίδιες τις διοικήσεις των τραπεζών.

    «Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα για τους CEO της Wall Street – πόσο να κόψουν, ποιον να κόψουν και πότε να κόψουν», δήλωσε ο Mike Mayo, ο εξέχων τραπεζικός αναλυτής της Wells Fargo.

    Οι τράπεζες αμέσως μετά το 2019, εκτόξευσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Η Morgan Stanley αύξησε το δυναμικό της κατά 32% μέσα σε δύο χρόνια, την περίοδο που η αγορά «άνθιζε».

    Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ από τις αρχές του 2020 έως και τα μέσα του 2022 πρόσθεσαν συνολικά 59.757 υπαλλήλους.

    Βέβαια μια περίοδος απολύσεων δεν θα επηρεάσει οριζόντια όλους τους εργαζόμενους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι όσοι εργάζονται στις μετοχές.

    Σε αυτή την κατηγορία, τα στοιχεία της Refinitiv καταγράφουν μείωση στις προμήθειες κατά 72%, με το σύνολο να πέφτει στα 7 δις δολάρια από 25 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    «Με αυτή την απότομη μείωση των εσόδων, θα υπάρξουν απολύσεις. Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει αθόρυβα. Και προβλέπουμε ότι θα επιταχυνθεί, αυτή η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Chris Connors της Johnson Associates, μιας εταιρείας συμβούλων αμοιβών στη Νέα Υόρκη.

    Οι αναλυτές αναμένουν μία μείωση στο δυναμικό των τραπεζών της τάξης του 5% με 10% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

    Όχι σε bonus τραπεζιτών

    Μια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Johnson Associates κάνει λόγο για περικοπή στα bonus σε όσους τραπεζίτες δραστηριοποιούνται σε μετοχές και χρέη ακόμα και κατά 45%.

    Σε λίγο καλύτερη κατάσταση βρίσκονται όσοι εργάζονται στα τμήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με την πρόταση να αναφέρει περικοπές της τάξης του 25%.

    Όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων προβλέπεται να δουν περικοπές στα bonus από 15% ως και  20%, ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έως και 10%, ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών τους.

    «Το 2021 ήταν μια υπέροχη χρονιά και τώρα πλέον μιλάμε για μία πραγματική πτώση. Είχαμε μειώσεις και στο παρελθόν, όμως φέτος θα είναι πολύ επώδυνο», ανέφερε ο Alan Johnson, της Johnson Associates.

    Οι τραπεζίτες ίσως φέτος βιώσουν τη χειρότερη περικοπή της δεκαετίας στα bonus τους, ενώ ήδη οι νεοδιόριστοι στις επενδυτικές έχουν δει τις πρώτες περικοπές.

    Πέρσι, τα ήδη παχυλά bonus αυξήθηκαν ακόμα και κατά 35%, ενώ φέτος τα πρώτα παράπονα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Σύμφωνα με το Financial News, αναλυτές και τραπεζίτες της Barclays είδα τα bonus τους κομμένα στο 40% του βασικού μισθού, όταν πέρσι ήταν 85%.

    Στη Morgan Stanley, οι δαπάνες για τα bonus μειώθηκαν κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ έπεται και συνέχεια.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα «λυγίσουν» πιο γρήγορα

    Σύμφωνα με τον βετεράνο σύμβουλο της Wall Street, Octavio Marenzi της Opimas, οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να υπάρξουν τα πρώτα «κακά» νέα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πράγματα πρόκειται να βελτιωθούν στην επενδυτική τραπεζική».

    Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες έχουν χάσει μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια από τους ηγέτες των ΗΠΑ, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase, θα είναι οι πρώτες που θα λυγίσουν, είπε ο Marenzi.

    Η Credit Suisse σταθμίζει τα σχέδια για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια ως μέρος μιας στρατηγικής αναθεώρησης, με πιθανή εστίαση σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την υποστήριξη σε back office, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τράπεζα ολοκληρώνει τα σχέδιά της για τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Καμπανάκι» Deutsche Bank: Κίνδυνος δημιουργίας φούσκας στις αγορές εκπομπών άνθρακα



    ΣΧΟΛΙΑ