• Business

    Ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους trader της Deutsche Bank, θέλει να ενημερώσει τους φίλους του ότι βγήκε από τη φυλακή

    • Bloomberg

    Christian Bittar


    Ο Christian Bittar, ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους traders της Deutsche Bank AG, προτού ομολογήσει την ενοχή του για χειραγώγηση τιμών των επιτοκίων, αφέθηκε ελεύθερος μετά την παραμονή του για 23 μήνες στη φυλακή.

    Ο Bittar βγήκε από τη φυλακή τον Φεβρουάριο και οδηγήθηκε στη Γαλλία, με βάση το «πρόγραμμα πρόωρης αποφυλάκισης». Ο 48χρονος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες το 2018, αφού κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς του Ηνωμένου Βασιλείου ως ο εγκέφαλος στη χειραγώγηση των τιμών του Euribor μαζί με τον Philippe Moryoussef, ο οποίος εργάστηκε στην Barclays Plc. Ο δικαστής του Λονδίνου που τον καταδίκασε, είπε ότι ήταν «ίσως ο καλύτερος» trader παραγώγων στον κόσμο.

    «Χαίρομαι που όλα αυτά τελικά βρίσκονται πίσω μου γιατί η ιστορία αυτή έχει διαρκέσει εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Γάλλος σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Τους τελευταίους οκτώ μήνες είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι έξω. Πέρασα πολύ χρόνο με την οικογένειά μου”.

    Ex-Barclays Plc, Deutsche Bank AG Euribor Traders Plea Not Guilty To Conspiring To Manipulate Interest-Rate Benchmark
    Christian Bittar

    Η αποφυλάκιση του πρώην trader τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έγινε γνωστή και μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή ακόμη και άτομα που τον γνωρίζουν καλά.

    «Δεν είμαι πολύ δημοφιλές άτομο, αλλά αν υπάρχει ένα σύντομο άρθρο που να λέει ότι είμαι έξω από τη φυλακή, τουλάχιστον έτσι θα το μάθουν και οι φίλοι μου», είπε.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν εξέτισε  όλη την ποινή επειδή πληρούσε ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της καλής συμπεριφοράς.

    Ωστόσο, ο πρώην trader της Deutsche Bank θεωρεί τον εαυτό του «τυχερό» επειδή δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος της απoφυλάκισης του, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί από το lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου.

    Στην Γαλλία, τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μία εβδομάδα νωρίτερα, αμέσως μετά την άφιξη του Bittar στη χώρα.

    “Δεν με ενόχλησε, ήμουν εκπαιδευμένος”, επισήμανε.

    Ο Bittar λέει ότι βγήκε από τη φυλακή σε «καλή φυσική και ψυχική κατάσταση» και «είναι πολύ θετικός για το μέλλον», αλλά πρόσθεσε ότι λόγω της πανδημίας έχει βάλει σε αναμονή οποιαδήποτε επαγγελματικά σχέδια.

    Εκτός από την καταδίκη του, ο Bittar, ο οποίος κέρδισε μπόνους σχεδόν 90 εκατομμυρίων λιρών (116 εκατ. δολαρίων) το 2008, συμφώνησε να πληρώσει 3,3 εκατομμύρια λίρες σε έξοδα και κυρώσεις.

    Επίσης, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσαν από τον Bittar να εργαστεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

    Το πρόγραμμα πρόωρης αποφυλάκισης του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στους πολίτες άλλων χωρών να βγαίνουν από τη φυλακή έως και εννέα μήνες πριν από την κανονική ημερομηνία απελευθέρωσής τους. Ωστόσο, προϋποθέτει ότι θα απελαθούν και θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για όσο καιρό ισχύει η εντολή απέλασης.

    Ο Moryoussef, ο οποίος είναι επίσης Γάλλος, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Ενώ απαγγέλθηκαν οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του, αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη δίκη του Λονδίνου και να φύγει στη Γαλλία. Καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και τώρα παλεύει για την έκδοση του.

    Ο Moryoussef αναφέρει ότι η απόφαση του Bittar να παραδεχτεί την ενοχή του εβδομάδες πριν ξεκινήσει η δίκη του Λονδίνου το 2018 και η άρνηση του δικαστηρίου να λάβει υπόψη στοιχεία που ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά, τον οδήγησαν στην απόφαση να δραπετεύσει στη Γαλλία.

    “Με έκανε να καταλάβω ότι αυτή η δίκη δεν θα μπορούσε να είναι δίκαιη και ότι θα είχα καταδικαστεί με οποιοδήποτε κόστος”, δήλωσε ο , δήλωσε ο Moryoussef στους δικαστές κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε για την έκδοση του, την περασμένη εβδομάδα. Το Εφετείο του Παρισιού θα αποφασίσει στις 4 Νοεμβρίου σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ