• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Θηριώδεις απώλειες 1,3 δισ. από την αρχή του έτους για το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών του στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μάρτιν Τζούρντα , CEO του ΤΧΣ

    Μάρτιν Τζούρντα , CEO του ΤΧΣ


    Θηριώδεις απώλειες, που μεταφράζονται σε 1,3 δισ. ευρώ, καταγράφει  από την αρχή της εφετινής χρονιάς το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συμμετοχές του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

    Οι απώλειες αυτές είναι απόρροια της καθίζησης των τραπεζικών μετοχών, για τις οποίες οι ζημιές διαμορφώνονται, μεσοσταθμικά, στο εξοντωτικό -71,3%.

    Στο ξεκίνημα του (όπως αποδεικνύεται) δύσμοιρου 2020, η αγοραία χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ήταν στα 10,44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 1,834 δισ. ήταν η αποτίμηση των θέσεων του ΤΧΣ. Το οποίο κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει το 40,39% της Εθνικής, το 26,42% της τράπεζας Πειραιώς, το 10,96% της Alpha Bank και το 1,405 της Eurobank.

    Με την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης στον «ναό» του χρήματος, η αποτίμηση του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ κατέπεσε στα 521,6 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων χρηματοπιστωτικών ομίλων διαμορφώθηκε στα ταπεινωτικά επίπεδα των 3 δισ. ευρώ.

    Τα εξόχως μελανά αυτά στοιχεία έρχονται να καταδείξουν ότι η «Οδύσσεια» των τραπεζών που ξεκίνησε από το βαθύ κούρεμα των κρατικών ομολόγων και συνεχίστηκε με την υπερδιόγκωση των «κόκκινων» δανείων και τους τρεις γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Θέτοντας εν αμφιβόλω το αν και κατά πόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μια Ιθάκη στο τέλος της διαδρομής…

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά το Τ.Χ.Σ. που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του μνημονιακού 2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι εκείνο που έχει καλύψει το σύνολο του κεφαλαίου του, τα δεδομένα λογίζονται σκληρά και αμείλικτα.  Καθώς οι πάντες γνωρίζουν εξ αρχής ότι μόνο στη σφαίρα του αοράτου υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακτηθούν στο ακέραιο τα 28,9 δισ. ευρώ που έχει εισφέρει το Ταμείο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι οποίες με τη σειρά τους θυσίασαν 36,5 δισ. στο «βωμό» της απομείωσης του ελληνικού χρέους, μέσω της… κουράς των ομολόγων που κατείχαν, την περίοδο του 2011 (με το PSI) αλλά και με τη διαδικασία της επαναγοράς του 2012.

    Η ακτινογραφία των απωλειών στις 4 συστημικές

    Το Τ.Χ.Σ έχει εισφέρει 9,354 δισ. ευρώ στις ανακεφαλαιοποιήσεις της Εθνικής τράπεζας (εξαιρουμένων των CoCos που έχουν αποπληρωθεί) στην οποία κατέχει πλέον 369.468.775 μετοχές. Στην αρχή της χρονιάς και με την τιμή της μετοχής να είναι στα 3,02 ευρώ, η συμμετοχή του Ταμείου μεταφραζόταν σε 1,116 δισ. ευρώ. Τώρα, η συμμετοχή αυτή έχει αξία… 343,6 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή βρίσκεται στα 0,93 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 69,2%.

    Στην τράπεζα  Πειραιώς το Ταμείο έχει βάλει 7,665 δισ. ευρώ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του 115.374.400 μετοχές. Η αγοραία αξία των οποίων ήταν στα 345 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους, ενώ τώρα έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των 83 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί η τιμή της μετοχής έχει χάσει το 75,9% της αξίας της, καθώς από τα 2,99 βρίσκεται τώρα στα 0,719 ευρώ. Πέραν της θέσης του σε μετοχές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει και απαιτήσεις 2,040 δισ. ευρώ από τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) που έχουν χορηγηθεί στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Η μετατροπή των  CoCos έχει οριστεί στο 116% της ονομαστικής τους αξίας, λαμβάνοντας ως βάση τα 6 ευρώ για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

    Η κεφαλαιακή συνδρομή του ΤΧΣ στην Alpha Bank ανέρχεται στα 4,021 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων κατέχει 169.174.167 μετοχές. Τα «χαρτιά» αυτά άξιζαν 325,3 εκατ. ευρώ στην αρχή του 2020 όταν η μετοχή ήταν στα 1,923 ευρώ. Χθές όμως η αξίας τους είχε υποχωρήσει στα 78,7 εκατ. ευρώ, μετά από τη βουτιά της τάξεως του 75,8% που έκανε η τιμή της μετοχής, ή οποία και βρέθηκε στα 0,465 ευρώ.

    Στη Eurobank το Ταμείο έχει εισφέρει 5,839 δισ. ευρώ και η σημερινή συμμετοχή του αντικατοπτρίζεται στα 52.080.673  των μετοχών που κατέχει. Στη αρχή του έτους αυτές οι μετοχές είχαν αξία 47,9 εκατ. ευρώ, η οποία τώρα έχει περιοριστεί στα 16,3 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί στο χρονικό αυτό διάστημα η τιμή της μετοχής από τα 0,92 έχει πέσει στα 0,314 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 65,9%.

    Η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών συνιστά ιστορικό χαμηλό για το ΤΧΣ σπάζοντας τι προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 717,5 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2017.

    Αν υπολογιστεί το σύνολο των κεφαλαιακών εισφορών του Ταμείου, αρχής γενομένης από τον πρώτο γύρο των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013, τότε οι απώλειές του ανέρχονται στα 26,5 δισ. ευρώ…

    Σε πολύ σημαντικό βαθμό η μείωση της ποσοστιαίας παρουσίας του Τ.Χ.Σ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οφείλεται στο γεγονός ότι το ταμείο έκανε στην άκρη για να υλοποιηθούν κεφαλαιακές αυξήσεις με τη συνδρομή ιδιωτών. Ιδιώτες οι οποίοι έχουν εισφέρει και εκείνοι με τη σειρά τους 19,6 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 5,1 δισ. στην Πειραιώς, τα 5,3 δισ. στην Εθνική, τα 4,9 δισ. στη Eurobank και τα 4,3 δισ. στην Alpha Bank. Τράπεζες οι οποίες στα τέλη του εφετινού πρώτου εξαμήνου είχαν πάρει προβλέψεις 33,5 δισ. ευρώ, έναντι επισφαλών δανείων 69,3 δισ. ευρώ. Και με τη ενσώματη λογιστική αξία τους να ανέρχεται στα 23,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή 7,9 φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Γεγονός που υποδηλώνει την κραυγαλέα επενδυτική αβεβαιότητα. Δικαίως ή αδίκως είναι κάτι που θα πιστοποιηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ