• Τράπεζες

    «Όχι» από Τράπεζα Πειραιώς σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Απορρίπτει την πρόταση το ΤΧΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Απορρίπτει την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς το ΤΧΣ.

    Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, «παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

    Εντωμεταξύ, απορριπτική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην πρόταση των μετόχων της τράπεζας Πειραιώς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και 800 εκατ. ευρώ.

    Η πρόταση προέρχεται κατά κύριο λόγο από το βασικό μέτοχο της τράπεζας Πειραιώς John Paulson ο οποίος ελέγχει το 9,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr η πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς περιλαμβάνει τη μετατροπή των Cocos ύψους 2 δις ευρώ σε μετοχές. Η μετατροπή των Cocos που εκδόθηκαν το 2015 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς από το σημερινό επίπεδο του 26,5% σε πάνω από 60%, αλλά μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του Ταμείου θα υποχωρήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντά στο 10%, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέτοχο σε dilution της συμμετοχής του.

    Τα Cocos δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη, αλλά οι κάτοχοί τους δικαιούνται να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές την 7η Επέτειο, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2022. Στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ.

    Η άλλη περίπτωση πρόωρης μετατροπής των Cocos είναι η μη καταβολή της δόσης των 165 εκατ. ευρώ. Η  πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid 19 και που έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε ζημιές για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των  Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  και για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ