• Τράπεζες

    «Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση του συνδικάτου της ΤτΕ με τη διοίκηση Στουρνάρα για την «επίμαχη» πώληση ακινήτου

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Τράπεζα


    Κλιμακώνεται η ένταση και το γενικότερο πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με φόντο την πολυσυζητημένη απόφαση εκποίησης του ιδιόκτητου οικοπέδου «φιλέτου» της Τράπεζας της Ελλάδος στο «χρυσοφόρο» παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου.

    Το συνδικάτο των εργαζομένων στην ΤτΕ σηκώνει εκ νέου «το γάντι» της αντιπαράθεσης με τη διοίκηση Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «σκιές στη διαδικασία πώλησης, που πλήττουν το κύρος της τράπεζας».

    Τα ιοβόλα βέλη του Συλλόγου δεν σταματούν εκεί, καθώς στην προχθεσινή του ανακοίνωση κάνει αναφορά και για «αδιαφανείς, εξωθεσμικές διαδικασίες, αλήστου προχειρότητας». Απόρροια των οποίων είναι να διακυβεύεται η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μάλιστα το συνδικάτο, αφήνει μετέωρο το ερώτημα και για το εάν επιχειρήθηκε η πώληση «στο μιλητό».

    Το «επίμαχο» οικόπεδο είναι ένα από τα τελευταία ελεύθερα στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος 47-49, έχει έκταση 4,5 στρέμματα, που δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομηθούν περί τα 10,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Golden Horizon αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού προσφέροντας 12,556 εκατ. ευρώ. Έναντι των 9,6 εκατ. που ήταν η δεύτερη προσφορά από την «Λάμψα» ξενοδοχειακή, συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη.

    Εξ αρχής το συνδικάτο των εργαζομένων τάχθηκε εναντίον της πώλησης, η οποία προκάλεσε εσωτερικές αντιθέσεις και στο 12μελές Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Αντιθέσεις οι οποίες εστιάζονται στο προσφερόμενο τίμημα, το οποίο θεωρείται ότι δεν συνιστά ευκαιρία, από τη στιγμή που η επιτάχυνση της αξιοποίησης του Ελληνικού θα οδηγήσει όπως πιστεύεται στη μεγάλη ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της αποκαλούμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για ίδιο ζήτημα έχει ήδη εκδηλωθεί ισχυρή αντίδραση και από το Σύλλογο των συνταξιούχων της τράπεζας, που προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα (τα οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου) ζητώντας την αποτροπή της πώλησης. Έχοντας νόμιμο συμφέρον, από τη στιγμή κατά την οποία συγκαταλέγεται στους μετόχους της τράπεζας.

    Μια ανακοίνωση γεμάτη «πυρά»

    Τα νέα «πυρά» του συνδικάτου των εργαζομένων, πρόεδρος του οποίου είναι επί σειρά ετών ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης, μορφοποιούνται με την προχθεσινή ανακοίνωση, όπου και αναφέρονται μεταξύ των άλλων:

    «Ο ΣΥΤΕ έχει καταγγείλει την προχειρότητα της όλης διαδικασίας η οποία δεν αρμόζει στο κύρος της Τράπεζας της Ελλάδος…

    Είναι δυνατόν να έρχεται εισήγηση στο Γενικό Συμβούλιο για την πώληση του ακινήτου χωρίς να επισυνάπτονται τα πρακτικά συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής και χωρίς να γνωστοποιείται αν υπήρξαν διαφωνίες μελών της επιτροπής; Αν τέτοιου είδους πρακτικές ακολουθούνται στο Γ.Σ, το ανώτερο όργανο της Τράπεζας, τι μήνυμα δίνεται στο προσωπικό και στα κατώτερα θεσμικά όργανά της; Εκτός κι αν η Διοίκηση επιλέγει ένα καινούριο δόγμα, πρώτα να αποφασίζει και μετά να εξηγεί τι εισηγείται

    Αληθεύει, ακόμα, ότι εντός του μηνός Ιουνίου στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής εταιρίας τηλεφώνησε σε υπηρεσία της Τράπεζας και παραπονέθηκε ότι επιχειρείται η πώληση του οικοπέδου χωρίς η εταιρία του να έχει δυνατότητα να πάρει μέρος στη διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκ των υστέρων έναρξη διαδικασίας υποβολής έγγραφων προσφορών; Είναι δυνατόν να ξεκινούν τέτοιες διαδικασίες στο «μιλητό» και μόλις αυτό γίνεται αντιληπτό από ιδιώτες η διαδικασία να λαμβάνει θεσμική μορφή μέσω αγγελίας – παρωδία; Τι έπραξε η Διοίκηση για τη μη τήρηση της θεσμικής διαδικασίας εξαρχής; Δεν θα έπρεπε να είχε παρέμβει και να διακόψει αυτή την εξωθεσμική διαδικασία, που πλήττει το κύρος της Τράπεζας και δημιουργεί σκιές; Δεν θα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί άμεσα ανοικτή διαδικασία;»

    Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, τονίζονται και τα ακόλουθα:

    «Η Τράπεζα ζήτησε από εταιρία εκτίμησης ακινήτων τον υπολογισμό της αξίας του οικοπέδου η οποία προσδιορίστηκε στις 10/6/2019 στο ποσό των 9.235.000 €. Στις 15/6/2019 το Γενικό Συμβούλιο σε συζήτηση που έγινε, έκρινε ότι δεν τίθεται ζήτημα πώλησης του οικοπέδου εν όψει και των αναμενόμενων θετικών εξελίξεων στο Ελληνικό. Όμως αιφνιδιαστικά στις 20/6/2019 η Τράπεζα ζήτησε δεύτερη εκτίμηση από άλλη εταιρία,η οποία στις 26/6/2019 προσδιόρισε την τιμή του οικοπέδου σε 7.700.000 €, μείωση της τιμής κατά 15% σε 15 ημέρες. Η Τράπεζα δεν θα έπρεπε να διερευνήσει περαιτέρω την αξιοπιστία των εμφανώς αντικρουόμενων αποτελεσμάτων των δύο εκτιμήσεων οι οποίες έρχονται και σε πλήρη διάσταση με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς;»

    Καταληκτικά, η ανακοίνωση του φορέα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, λέει ότι:

    «Γιατί τέτοια βιασύνη; Μήπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει… «φαλιρίσει» και δεν μας το λένε;

    Ίσως το παραπάνω αποτελεί τη μοναδική εξήγηση γι’ αυτή την βεβιασμένη ενέργεια.

    Ο ΣΥΤΕ δεν αμφισβητεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τράπεζας, ούτε είναι δογματικά αντίθετος στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της που προήλθαν από την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών μας ταμείων σε αυτήν αλλά τα παραπάνω εγείρουν εύλογα ερωτηματικά για την εσπευσμένη πώληση.

    Αδιαφανείς εξωθεσμικές διαδικασίες αλήστου προχειρότητας που διακυβεύουν το κύρος της Τράπεζας και πλήττουν την αξιοπιστία της δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μας βρουν αδιάφορους. Πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία που, ναι μεν νόμιμα ανήκουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο έχουν προέλθει από το μόχθο και τους αγώνες πολλών γενεών Τραπεζοελλαδιτών συναδέλφων, οι οποίοι επένδυσαν σε μία προσπάθεια εξασφάλισης για ένα καλύτερο μέλλον στην κοινωνική ασφάλιση, τόσο τη δική τους όσο και των επόμενων γενεών, των δικών μας.

    Ο Σύλλογος αγωνίζεται για να προστατεύσει το κύρος της Τράπεζας, την εικόνα της και την υπόληψή της, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τι αντανάκλαση έχει αυτό στη χώρα, στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε εμάς τους ίδιους ως εργαζόμενους. Καλεί δε τη Διοίκηση να αναστείλει άμεσα την διαδικασία πώλησης του οικοπέδου τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση.»

    Στη Θεσσαλονίκη το μεθαυριανό Γενικό Συμβούλιο

    Τουλάχιστον επι του παρόντος, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της τράπεζας,για το όσα διατυπώνονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου. Προφανώς γιατί θεωρεί ότι ή ίδια έχει πράξει τα δέοντα. Ακόμη πάντως μέχρι τώρα αποτελεί ανοικτό ερώτημα το πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης του ακινήτου, που προϋποθέτει την υπογραφή της σύμβασης και την καταβολή του τιμήματος.

    Στο Γενικό Συμβούλιο υπέρ της πώλησης τάχθηκαν τόσο ο Διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Υποδιοικητής, Θόδωρος Μητράκος, αρμόδιος για την ακίνητη περιουσία της ΤτΕ. Μαζί τους συντάχθηκαν και άλλα 5 μέλη, φτάνοντας στα συνολικά 7 «ναι».

    Εναντίον της πώλησης έχουν ταχθεί τα άλλα 5 μέλη, στα οποία συγκαταλέγονται ο έτερος Υποδιοικητής της τράπεζας Γιάννης Μουρμούρας, αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Γενικό Συμβούλιο, Ευάγγελος Γερανιωτάκης.

    Μεθαύριο Παρασκευή έχει οριστεί να γίνει το νέο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη φορά, λόγω ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μάλιστα και κάποια συζήτηση για το προς πώληση οικόπεδο. Η υπόθεση του οποίου ήρθε να ανοίξει ένα βαθύ χάσμα, στη μακρά εργασιακή ειρήνη και την μέχρι πρότινος αρμονική σχέση της Διοίκησης Στουρνάρα με το συνδικάτο. Χωρίς μάλιστα η υπόθεση αυτή να έχει αμιγώς εργασιακές συντεταγμένες…



    ΣΧΟΛΙΑ