• Real Estate

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Δικαστικός πόλεμος για οικόπεδο «φιλέτο» στην ΤτΕ

    Τράπεζα της Ελλάδος

    Τράπεζα της Ελλάδος


    «Φωτιές», και μάλιστα σε διαφορετικά «μέτωπα», έχει ανάψει η σπουδή που εμφανίζεται να δείχνει η  Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εκποιήσει οικόπεδο-φιλέτο 4,5 στρεμμάτων στην αναπτυσσόμενη, παραλιακή περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

    Η πρώτη, δυναμική αντίδραση έρχεται από την πλευρά του Συλλόγου των συνταξιούχων της τράπεζας που απαριθμεί περί τα 4.700 μέλη.

    Με προχθεσινή, ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των συνταξιούχων προχωρά άμεσα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, επιζητώντας την αποτροπή των διαδικασιών πώλησης του ακινήτου.

    Για την κίνησή του αυτή, που αν μη τι άλλο έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά αμφισβήτησης των συγκεκριμένων σχεδίων της Διοίκησης της ΤτΕ, ο Σύλλογος των συνταξιούχων, με Πρόεδρο τον Γιάννη Γοζαδίνο, λέει ότι έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει δικαστικά, καθώς περιλαμβάνεται ανάμεσα στους μετόχους της Κεντρικής τράπεζα της χώρας.

    Μορφοποιημένη αντίδραση όμως έχει ήδη εκδηλωθεί και από το Συνδικάτο των εργαζομένων στην τράπεζα, όπου και απασχολούνται περίπου 1.850 άτομα.

    Πέραν των επικριτικών ανακοινώσεων του Συνδικάτου, ο Πρόεδρός του Ευάγγελος Γερανιωτάκης, ως μέλος του  και του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, τάχθηκε εναντίον της πώλησης του ακινήτου.

    Πέραν τούτων, ευρύτερες εστίες αντίδρασης εκδηλώθηκαν και μέσα στους κόλπους των στελεχών της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, με τον Υποδιοικητή Γιάννη Μπουρμούρα να εκφράζει την αντίθεση του για την πώληση του ακινήτου, απέναντι στον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και τον έτερο Υποδιοικητή Θόδωρο Μητράκο.

    Το «επίμαχο» οικόπεδο, ιδιοκτησίας της ΤτΕ, βρίσκεται στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, περίπου στο ύψος του Φλοίσβου (στον Μπάτη) και είναι έκτασης 4.542,57 τ.μ.

    Είναι ένα από τα τελευταία ελεύθερα οικόπεδα στο θαλάσσιο μέτωπο με προνομιακό συντελεστή δόμησης στο 2,40. Δηλαδή κάπου 10,9 χιλιάδες οικοδομήσιμα τετραγωνικά… Με την αντικειμενική του αξία να έχει προσδιοριστεί στα 11.695.220,2 ευρώ.

    Το επίμαχο οικόπεδο της ΤτΕ στον Μπάτη του Π. Φαλήρου

    Τον Νοέμβριο του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος επιχείρησε να πουλήσει το ακίνητο με ανοικτό διαγωνισμό, πλην όμως κανένας από τους 6 αρχικά ενδιαφερομένους δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα των γραπτών προσφορών και των απαιτούμενων εγγυήσεων.

    Στην πορεία του χρόνου το ενδιαφέρον για το ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο αναζωπυρώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, 18 «μνηστήρες» εμφανίστηκαν να ζητούν πληροφορίες για την πώλησή του.

    Πριν από λίγους μήνες και έπειτα από «ζυμώσεις» που υπήρξαν, η ΤτΕ ξαναβγήκε στην αγορά, ζητώντας δεσμευτικές προσφορές και εγγυήσεις για το προς πώληση ακίνητο.

    Ανταποκρίθηκαν μόνο δύο: Η ξενοδοχειακή «Λάμψα» συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη προσέφερε 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon έδωσε 12,556 εκατ. ευρώ και αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού. Πάνω δηλαδή από την αντικειμενική αξία και σχεδόν 46% ψηλότερα από την εύλογη αξία που έχει προσδιοριστεί για το συγκεκριμένο ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο.

    Η ίδια ισραηλινή εταιρεία πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε αποκτήσει από την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 5,1 εκατ. ευρώ το κτίριο της οδού Υπατείας στην περιοχή του Συντάγματος.

    Οι αντιρρήσεις και το οριακό 7-5 στο Γενικό Συμβούλιο

    Στην περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδος οι αντιδράσεις εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε προφανής λόγος για την επίσπευση της πώλησης του οικοπέδου-φιλέτο. Διότι, όπως αναφέρεται, η τράπεζα δεν είχε ανάγκη τα λεφτά του τιμήματος, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία η ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου αναμένεται να ανέβει εμπορικά, με την εκκίνηση των εργασιών για το μεγάλο project του Ελληνικού. Τίθεται δηλαδή ζήτημα για μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη…

    Οι αντιδράσεις εντάθηκαν καθώς στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν υπήρξε η κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής αξιοποίησης ακινήτων της οποίας προΐσταται ο Υποδιοικητής Θόδωρος Μητράκος…

    Στο εν λόγω Γενικό Συμβούλιο η πώληση του ακινήτου πέρασε με ψήφους 7 έναντι τριών.

    Οι τρεις διαφωνούντες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης, ο Στέφανος Οκταποδάς και η Ιουλία Αρμάγου.

    Από την ψηφοφορία απείχαν για επαγγελματικούς λόγους ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας και το μέλος Νίκος Σκορίνης. Και οι δύο όμως τάχθηκαν κατά της πώλησης του ακινήτου της τράπεζας, διαμορφώνοντας τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων στο οριακό 7-5.

    Αν μη τι άλλο, τέτοιου είδους διαφωνίες για την εκποίηση ενός ακινήτου και μάλιστα ανάμεσα σε Διοικητή και Υποδιοικητή (Στουρνάρας- Μουρμούρας) δεν είναι συνήθεις και ενδεχομένως να παραπέμπουν στα όσα διαμείβονται στο παρασκήνιο της όλης υπόθεσης.

    Τι λέει το Σωματείο των συνταξιούχων

    Από τη δική του πλευρά, ο Σύλλογος των συνταξιούχων της ΤτΕ καταμαρτυρεί τα ακόλουθα για τη απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της χώρας να εκχωρήσει το ακίνητο:

    1. Την κατά προτεραιότητα εκποίηση, από σειρά άλλων, του ακινήτου του Παλαιού Φαλήρου, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το προνομιακότερο, λόγω της θέσης του κοντά στην επένδυση του Ελληνικού που ήδη ξεκινάει, του εμβαδού του και του ισχύοντος συντελεστή δόμησης.
    2. Τη βιασύνη που έδειξε η Τράπεζα, χωρίς να επικαλείται κάποια πιεστική ανάγκη ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, τόσο στη λήψη της αρχικής απόφασης όσο και στην αποδοχή της πρότασης του πλειοδότη, σπεύδοντας μάλιστα να παραιτηθεί από τη χρονική άνεση έξι μηνών που ο τελευταίος έδωσε ως διάρκεια ισχύος της προσφοράς του.
    3. Το, επιεικώς, μετριότατο (με βάση τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν) τίμημα που συμφωνήθηκε για το ακίνητο, το οποίο μόλις υπερβαίνει την αντικειμενική του αξία.
    4. Την αίσθηση προχειρότητας και αδιαφάνειας που προδίδει η σχετική διαδικασία σε όλα τα επιμέρους στάδιά της, με αποκορύφωμα την έλλειψη πρακτικού της αρμόδιας Επιτροπής της Τράπεζας.

    Όπως επιπρόσθετα αναφέρει το Σωματείο των Συνταξιούχων «πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς και τα έντονα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης πολλών μελών μας, των οποίων γίναμε κοινωνοί, για την αδικαιολόγητη απόφαση εκποίησης ενός εξαιρετικού ακινήτου που ανήκε μάλιστα στο Ταμείο Συντάξεων, δεν θα δικαιολογούσαν αδράνεια του Συλλόγου. Καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη ώρα, τους αρμόδιους της Τράπεζας να το ξανασκεφτούν».

    Τα ερωτηματικά από το Συνδικάτο των εργαζομένων

    Το Συνδικάτο των εργαζομένων στην ΤτΕ, σε δική του ανακοίνωση, τονίζει ότι τα ερωτήματα που εγείρονται από αυτή την πρωτοβουλία της Διοίκησης είναι πολλά:

    1. Καίτοι από νομικής άποψης το ακίνητο αυτό ανήκει στην Τράπεζα, ο Σύλλογος θεωρεί αυτονόητο ότι, καθώς αυτό αποτελεί επένδυση που πραγματοποιήθηκε με χρήματα του προσωπικού, για λόγους δεοντολογίας θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί εξ αρχής για τις προθέσεις της και να κληθεί να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που αφορούσαν στην όποια αξιοποίησή του. Όμως αυτό δεν έγινε.
    2. Τι είδους διαδικασία είναι αυτή που ακολουθήθηκε, όπου μετά από προκήρυξη για υποβολή δεσμευτικών προτάσεων αξιοποίησης του ακινήτου η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων και ενδεχόμενη πώλησή του και ενώ η παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία έληξε άγονη, λίγους μήνες μετά «κατόπιν οχλήσεων ενδιαφερομένων» το αρμόδιο Τμήμα τους καλεί με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος; Γιατί δεν προχώρησαν σε νέο ανοιχτό διαγωνισμό αφού υπήρχε τόσο έντονο ενδιαφέρον;
    3. Γιατί στο εισηγητικό σημείωμα προς το Γενικό Συμβούλιο ενώ περιλαμβάνονται πολυσέλιδες λεπτομερείς εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας αξίας του ακινήτου από ιδιωτικές εταιρίες, δεν υπάρχει ούτε μία σελίδα από το πρακτικό της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής της Τράπεζας υπό την προεδρεία του Υποδιοικητή κ. Μητράκου; Δίνεται η εντύπωση ότι η Επιτροπή της Τράπεζας στην οποία μετέχουν διευθυντικά στελέχη και μέλη του Γενικού Συμβουλίου υποκαταστάθηκε από τους ιδιώτες Συμβούλους.
    4. Δεδομένης της προχειρότητας της διαδικασίας, για ποιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για πώληση του εν λόγω οικοπέδου, δηλαδή στην αρχή μιας ανοδικής φάσης της αγοράς ακινήτων, όπως η ίδια η Τράπεζα προβλέπει στις εκθέσεις της, όπου οι προοπτικές για την μελλοντική του αξία είναι ιδιαίτερα ευοίωνες και το τίμημα δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ευκαιρία;
    5. Υπάρχει κάποια επιτακτική ανάγκη ρευστότητας για την Τράπεζα την οποία δεν γνωρίζουμε;
    6. Αγνοεί η Διοίκηση ότι η νέα κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αύξηση των επενδύσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του Ελληνικού και ολόκληρου του παραλιακού τόξου ή προκαταλαμβάνει την αποτυχία της νέας κυβέρνησης και φοβάται πτώση της αγοράς επισπεύδοντας την πώληση;
    7. Γιατί η Διοίκηση σπεύδει να εκποιήσει πρώτα ένα ακίνητο που χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και όχι άλλα ακίνητα τα οποία δεν έχουν παρόμοιες προοπτικές; Αγνοεί άραγε αυτό που γνωρίζει κάθε πωλητής ακινήτων ότι δηλαδή πρώτα επιχειρείται η πώληση του λιγότερο ελκυστικού εμπορεύματος και στο τέλος του «φιλέτου»;
    8. Πόσο αξιόπιστη είναι η μεθοδολογία εκτίμησης της αξίας του οικοπέδου που ακολουθήθηκε, δηλαδή με συγκριτικά στοιχεία και αναφορές σε αντίστοιχα ακίνητα της περιοχής, όταν δύο (2) αποτιμήσεις που έλαβαν χώρα με διαφορά μόνο δεκαπέντε (15) ημερών παρουσιάζουν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις;
    9. Τι σκοπεύει να κάνει τα χρήματα που θέλει να εισπράξει από την παραπάνω πώληση η Τράπεζα και γιατί δεν το έχει ξεκαθαρίσει προς τον Σύλλογο;

    Όλα τα παραπάνω ζητούν επιτακτικά πειστικές απαντήσεις και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τη σκοπιμότητα πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου που προέρχεται από χρήματα των ασφαλισμένων, την τρέχουσα περίοδο, παρότι αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Τράπεζας.

    Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τη Διοίκηση να επανεξετάσει το σύνολο της διαδικασίας πώλησης και να διασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση το τίμημα που θα προέλθει από την αξιοποίηση του οικοπέδου θα είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων της Τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ