• Τράπεζες

    Standard Chartered: Άλμα στα κέρδη και επαναγορά μετοχών $1 δισ.

    • Bloomberg
    Bill Winters, CEO Standard Chartered

    Bill Winters, CEO Standard Chartered (Πηγή: www.sc.com)


    Eπιβράβευσε σήμερα Παρασκευή τους μετόχους της η Standard Chartered, προσφέροντας μερίσματα και ανακοινώνοντας μια νέα επαναγορά 1 δισ. δολαρίων, καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18%. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν ήταν ικανοποιητικές και αναμένεται να  προβληματίσουν τους επενδυτές.

    Η StanChart σημείωσε αύξηση των εσόδων κατά 13% το 2023 σε όρους σταθερού νομίσματος.

    Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων για το 2023 αυξήθηκαν στα 5,09 δισ. δολάρια, σε ακολουθία με τις προβλέψεις, ενώ ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων και την αύξηση του μερίσματος.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων για το δ’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 63% στα 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 989,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Δήλωσε τελικό μέρισμα 21 σεντς ανά μετοχή, αυξάνοντας την πληρωμή ολόκληρου του έτους κατά 50%.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι στοχεύει απόδοση 12% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων το 2026 και αύξηση 5% έως 7% στα λειτουργικά έσοδα για το 2024 έως το 2026.

    Μείωση κερδών το γ’ τρίμηνο

    Η StanChart κατέγραψε μείωση κερδών το γ’ τρίμηνο, λόγω απωλειών που σχετίζονται με επενδύσεις στην Κίνα.

    Η τράπεζα βίωσε εκτεταμένο selloff στις μετοχές της όταν ανακοίνωσε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, ενώ η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 12% στις 26 Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη απώλειά της από τον Αύγουστο του 2012.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της, η HSBC Holdings, δέχτηκε πλήγμα στα κέρδη της, καθώς προχώρησε σε αποεπενδύσεις στην Κίνα.

    Το «Fit for Growth» φέρνει αλλαγές

    Η StanChart, ανέφερε επίσης ότι ένα νέο πρόγραμμα «Fit for Growth» θα εξοικονομήσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια από δαπάνες τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά θα προσθέσει ακόμη ένα παρόμοιο ποσό στο κόστος για τις μόνιμες οργανωτικές αλλαγές.

    Ο CEO της τράπεζας Bill Winters, ο οποίος εντάχθηκε στον όμιλο πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη μετοχή, η οποία έχασε περισσότερο από 15% της αξίας της το περασμένο έτος.

    «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την τιμή της μετοχής», δήλωσε στο Bloomberg ο Winters.

    Η αγορά έχει «την αίσθηση ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη Standard Chartered και το πρόγραμμα Fit for Growth πρόκειται να αλλάξει αυτές τις πεποιθήσεις άμεσα», συμπλήρωσε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Standard Chartered, José Viñals, ο οποίος δήλωσε ότι «Η τιμή της μετοχής μας τους τελευταίους μήνες, δεν αντικατοπτρίζει την πρόοδο που σημειώνουμε. Τόσο το διοικητικό συμβούλιο, όσο και η διοικητική ομάδα επικεντρωνόμαστε απόλυτα στην παροχή σταθερής, μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους μας».

    Σημειώνεται ότι παρά την παρουσία της σε ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι μετοχές της Standard Chartered έχουν κακή απόδοση τους τελευταίους μήνες και είναι 40% κάτω από το επίπεδο που ήταν όταν ο Winters προσχώρησε στην τράπεζα τον Ιούνιο του 2015.

    Αύξηση εσόδων το 2024

    Επιπλέον, η τράπεζα αναμένει τα έσοδα να αυξηθούν έως 5%-7% το 2024, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 8%-10% που είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

    Η StanChart δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει να αυξήσει «σταθερά» τις αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων – ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας – από το τρέχον 10% στο 12% έως το 2026.

    Επιπλέον, εξετάζει την αναδιάρθρωση του θεσμικού τραπεζικού σκέλους της, τη μονάδα που στεγάζει την επενδυτική τραπεζική και τις εμπορικές δραστηριότητες.

    Οι επιλογές περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό του επενδυτικού σκέλους της τράπεζας, από τις εταιρικές και εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα

    Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και είναι ένα από τα πολλά ενδεχόμενα που σταθμίζονται, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    LVMH: O όμιλος πολυτελών ειδών κάνει απόβαση στο Χόλιγουντ

    Lavipharm: Διάθεση του πρώτου τοπικώς παραγόμενου προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης

    Moderna: Κέρδη-έκπληξη στα $217 εκατ. το δ’ τρίμηνο – Τι σχεδιάζει για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ