• Business

    Moderna: Κέρδη-έκπληξη στα $217 εκατ. το δ’ τρίμηνο – Τι σχεδιάζει για το 2024

    • NewsRoom

    Stéphane Bancel, Ceo Moderna


    Τριμηνιαία κέρδη-έκπληξη ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, ενισχυμένα από αναβαλλόμενα έσοδα και μειωμένες δαπάνες, ακόμη και όταν είδε πτώση των πωλήσεων του μοναδικού εμπορεύσιμου προϊόντος της, του εμβολίου κατά του Covid-19.

    Πιο αναλυτικά, τα έσοδα της εταιρείας το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,81 δισ. δολάρια έναντι 2,50 δισ. δολαρίων που προέβλεπε η Wall Street.

    Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 217 εκατ. δολαρίων ή 55 σεντς ανά μετοχή για το δ’  τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 1,47 δισ. δολαρίων ή 3,61 δολάρια ανά μετοχή κατά την προηγούμενη περίοδο.

    Η μετοχή της έκλεισε περίπου 13% υψηλότερα την Πέμπτη.

    Δύσκολη χρονιά το 2023

    Σημειώνεται ότι το 2023, ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, αλλά και άλλους κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid-19, οι οποίοι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα, καθώς ο πλανήτης συνέχισε να βγαίνει από την πανδημία και βασιζόταν λιγότερο σε προστατευτικά μέτρα και θεραπείες.

    Η Moderna, κατέγραψε πωλήσεις 2,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δ’  τρίμηνο, με τα έσοδα από την αντιμετώπιση του Covid να μειώνονται κατά 43% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στον χαμηλότερο όγκο εμβολίων, αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης του εμβολίου, σύμφωνα με τη Moderna.

    Το κόστος πωλήσεων ανήλθε σε 929 εκατ. δολάρια για το δ’ τρίμηνο και 4,69 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

    Αυτό περιλαμβάνει χρεώσεις που σχετίζονται με τις προσπάθειες της εταιρείας να μειώσει την παραγωγή του εμβολίου Covid και με την απομείωση των αχρησιμοποίητων δόσεων του εμβολίου.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι κατέγραψε 600 εκατομμύρια δολάρια σε αναβαλλόμενα έσοδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου που σχετίζονται με τη συνεργασία της εταιρείας με την Gavi, έναν μη κυβερνητικό παγκόσμιο οργανισμό εμβολίων που συντόνιζε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα διανομής εμβολίων.

    Ωστόσο, ο CFO της Moderna, Jamey Mock, είπε στο CNBC ότι «Αρχίσαμε να βλέπουμε κάποιους καρπούς παραγωγής το δ’ τρίμηνο και γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι», προσθέτοντας ότι τα αναβαλλόμενα έσοδα από την Gavi είναι «καθαρά λογιστικά».

    Παρόλα αυτά, τα αναβαλλόμενα έσοδα αύξησαν τις πωλήσεις του εμβολίου Covid της Moderna για ολόκληρο το έτος στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

    Σημειώνεται ότι το 2022 κατέγραψε έσοδα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένει ότι οι πωλήσεις από το εμβόλιο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2024.

    Τον Νοέμβριο, η Moderna ανέφερε ότι ανέμενε το κόστος των πωλήσεων να ανέλθει στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι το εμβόλιο κέρδισε το 48% του μεριδίου αγοράς εμβολίων στις ΗΠΑ πέρυσι.

    Η πρόβλεψη για το 2024

    Η Moderna επανέλαβε την πρόβλεψή της για πωλήσεις το 2024, στα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνει έσοδα από το εμβόλιο της κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV, το οποίο θα μπορούσε να λάβει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στις 12 Μαΐου.

    Το εμβόλιο RSV θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς είναι το μόνο που βρίσκεται σε προγεμισμένη σύριγγα, διευκολύνοντας τη χορήγηση από τους φαρμακοποιούς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel την Πέμπτη στο CNBC.

    «Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη Moderna από τον Covid και γι′ αυτό είμαστε ενθουσιασμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η εταιρεία, αναμένει να επιστρέψει στην αύξηση των πωλήσεων το 2025 και να εξισορροπηθεί μέχρι το 2026, με την κυκλοφορία νέων προϊόντων.

    Η Moderna έχει επί του παρόντος 45 προϊόντα υπό ανάπτυξη, εννέα από τα οποία βρίσκονται σε δοκιμές στο τελευταίο στάδιο.

    Σε αυτά περιλαμβάνεται το συνδυαστικό εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στον Covid και τη γρίπη, το οποίο θα μπορούσε να κερδίσει έγκριση ήδη από το 2025.

    Η γραμμή παραγωγής περιλαμβάνει επίσης το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου, ένα πολυαναμενόμενο εμβόλιο που αναπτύσσει μαζί με τη Merck για τη στόχευση διαφορετικών τύπων όγκων σε συνδυασμό με την επιτυχημένη και δημοφιλή ανοσοθεραπεία Keytruda.

    Περαιτέρω μείωση των δαπανών

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον Mock, η εταιρεία θα συνεχίσει να μειώνει τις δαπάνες το 2024, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος, από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

    «Θα ενισχύσουμε και τα τμήματά μας», επεσήμανε ο Mock.

    Διαβάστε επίσης: 

    Jamie Dimon: Ο CEO της JPMorgan πούλησε μετοχές της τράπεζας αξίας 150 εκατ. δολαρίων

    Πτώση της κίνησης στο λιμάνι του Ρότερνταμ

    Deutsche Telekom: Προβλέπει αύξηση κερδών κατά 6% για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ