• Business

    HSBC: Έκτακτες επιβαρύνσεις 5 δισ. δολ. έπληξαν τα κέρδη του δ’ τριμήνου

    • Bloomberg
    Noel Paul Quinn, CEO HSBC

    Noel Paul Quinn, CEO HSBC


    Μείωση κατά σχεδόν 80% σημείωσαν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της HSBC Holdings, μετά από τις έκτακτες επιβαρύνσεις από την συμμετοχή της σε κινεζική τράπεζα και από την πώληση των δραστηριοτήτων λιανικής της στη Γαλλία.

    Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους από 5,05 δισεκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανακοίνωσε η τράπεζα που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

    Ειδικότερα, η HSBC επιβαρύνθηκε με 3 δισ. δολάρια από τη συμμετοχή του στην Bank of Communications Co. και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση στη Γαλλία.

    Ενώ η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως ενίσχυσε τα κέρδη της τράπεζας στο σύνολο του έτους σε επίπεδα ρεκόρ, αντιμετώπισε προβλήματα τον περασμένο χρόνο στην Κίνα, μια από τις βασικές αγορές για την ανάπτυξη της.

    Η συνεχιζόμενη κατάρρευση των εταιρειών ακινήτων όχι μόνο έχει πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά έχει αναγκάσει την HSBC να διαθέσει χρήματα για την κάλυψη πιθανών ζημιών, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο.

    Την ίδια στιγμή, η τράπεζα ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών αξίας 2 δισ. δολαρίων και ενδιάμεσο μέρισμα τέταρτου τριμήνου 31 σεντς ανά μετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn προειδοποίησε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει «προκλητικό» και οι προοπτικές αβέβαιες εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση έως και 3,8% κατά το ξεκίνημα των συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ.

    Στροφή στην Ασία

    Η HSBC εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί μία στρατηγική στροφής των δραστηριοτήτων της στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της.

    Οι εκποιήσεις επιχειρήσεων στη Γαλλία και τον Καναδά έχουν εξισορροπηθεί με εξαγορές περιουσιακών στοιχείων ασφάλισης και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία, μια περιοχή στην οποία ο αριθμός των πλουσίων αυξάνεται συνεχώς.

    Η HSBC, η οποία εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από την Ασία, πλήρωσε αρχικά 1,75 δισ. δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 19,9% στην BoCom με έδρα τη Σαγκάη τον Αύγουστο του 2004.

    «Η BoCom παραμένει ένας ισχυρός εταίρος στην Κίνα και παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μεγιστοποίηση της αμοιβαίας αξίας της συνεργασίας μας», ανέφερε η HSBC. «Οι θετικές μας απόψεις για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν αμετάβλητες».

    Συνολικά η HSBC περιόρισε την έκθεσή της στα εμπορικά ακίνητα της Κίνας στα 12,1 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 4,6 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2022. Η έκθεσή της στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 27% στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν ένα ζήτημα για την τράπεζα δεδομένης της θέσης της ως οικονομικής γέφυρας μεταξύ Δύσης και Κίνας.

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: «Πράσινο φως» από τον Πούτιν για έξοδο από τη Ρωσία

    Capital One: Έκλεισε το μεγαλύτερο deal της χρονιάς – Eξαγοράζει τη Discover για $35,3 δισ.

    Noel Quinn: Ο CEO της HSBC προετοιμάζεται για δύσκολους καιρούς μετά το ισχυρό 2023



    ΣΧΟΛΙΑ