• Τράπεζες

    Στα «βράχια» το deal Attica Bank με Thrivest; Τι λέει η ΤτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Την ώρα που,  σύμφωνα με πληροφορίες,  φαίνεται να υπάρχει «εμπλοκή» στην συμμετοχή της Thrivest  στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει στο mononews.gr πως η διαδικασία θα προχωρήσει και η ΑΜΚ  θα ολοκληρωθεί.

    «Σε κάθε περίπτωση η αύξηση δεν κινδυνεύει» αναφέρει η πηγή και συμπληρώνει πως το Ταμείο -που κατέχει το 69,5% της τράπεζας- και η Thrivest συνεχίζουν τις συζητήσεις…

    Τις τελευταίες μέρες υπήρχε μία δυσαρμονία ανάμεσα στους όρους του ενδιαφερόμενου επενδυτή και στην πολιτική του Ταμείου για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 490 εκατ ευρώ.

    Το Ταμείο επιθυμεί να μπει η Thrivest στην παρούσα φάση στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, όπως και η οριστική εξυγίανση της τράπεζας.

    Από την πλευρά της η Thrivest,  έχει ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής ότι,  προαπαιτούμενο για την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου –με ποσό ως 100 εκατ ευρώ- είναι να «τρέξει»  ολοκληρωμένο  σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας, η  κατάρτιση νέου business plan, η πλήρης απαλλαγή του ισολογισμού από τα «κόκκινα» δάνεια και φυσικά η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

    Η «εμπλοκή» αυτή κορυφώθηκε την περασμένη Παρασκευή που  οι σύμβουλοι και οι δικηγόροι της Thrivest έλαβαν εντολή να σταματήσουν προσώρας το  due diligence στην Attica Bank.

    Οι πληροφορίες από πηγές των συμβούλων της Thrivest, όπως έγραψε το mononews.gr, αναφέρουν ότι  η εταιρεία συμφερόντων των κ.κ, Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου δεν φαίνεται  διατεθειμένη να επωμιστεί τη ζημιά της Attica Bank, ούτε να συνδέσει το όνομα της με μία «αποτυχία».

    Σύμφωνα πάντα με τους συμβούλους  προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή της Thrivest  στην αύξηση  είναι η σύνταξη ενός business plan, που θα οδηγούσε  μέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια στη δημιουργία μίας «καθαρής» τράπεζας χωρίς τα βάρη των «κόκκινων» δανείων και θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο νέας άμεσης αύξησης κεφαλαίου.

    Και είναι ακριβώς αυτή η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, στην οποία φαίνεται να «κολλάει» η εξέλιξη της νέας συμφωνίας μετόχων.

    Σημειώνουμε πως η Attica Bank «τρέχει» τη διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια  συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δις ευρώ.

    Μάλιστα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Για το χαρτοφυλάκιο υπήρξε ενδιαφέρον από επτά επενδυτές.

    Παράλληλα τα χαρτοφυλάκια Omega (1,3 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ ευρώ) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των  Bain και  Fortress.

    Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα  διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση «διάσωσης» καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια…

    Διαβάστε επίσης

    Stop από την Thrivest για την Attica Bank – Όλο το παρασκήνιο

    Moody’s: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από χτύπημα τύπου SVB

    Καταρρέει η First Republic Bank- Βουτιά 75% στη μετοχή της – Ανεστάλη η διαπραγμάτευση



    ΣΧΟΛΙΑ