• Τράπεζες

    Καταρρέει η First Republic Bank- Βουτιά 75% στη μετοχή της – Ανεστάλη η διαπραγμάτευση

    • NewsRoom
    first republic bank

    First Republic Bank


    Ο πανικός επικράτησε μεταξύ των επενδυτών για τις τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ, με τη First Republic Bank να πρωταγωνιστεί με πτώση άνω του 75% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, με τις αρχές να προχωρούν σε αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

    Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του ιδρυτή της First Republic Bank, James Herbert, στο CNBC, δεν υπήρξαν τεράστιες εκροές σε καταθέσεις, χωρίς να προσδιορίσει τα ποσά.

    H Wall Street ξεκίνησε με απώλειες στο άνοιγμά της, λίγο αργότερα όμως ανέτρεψε το κλίμα με τον Nasdaq να κάνει το μεγαλύτερο άλμα, πάνω από 1%.

    Αντίθετα, οι μικρές τράπεζες συνέχισαν να δέχονται πιέσεις.

    Σε πανικό οι επενδυτές

    Η Federal Reserve δημιούργησε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις τράπεζες που θα προσφέρει χρηματοδότηση, με την First Republic σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της, να ανακοινώνει την Κυριακή ότι διέθετε 70 δις δολάρια, πριν λάβει νέα χρηματοδότηση από τη Fed.

    Οι διαβεβαιώσεις απέτυχαν να πείσουν τους επενδυτές, οι οποίοι πλέον στρέφονται στα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

    Οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ούτε από τους αναλυτές, όπως αυτούς της Deutsche Bank και Citigroup, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κρίση της Silicon Valley Bank δεν επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι ισχυρό.

    Υπό τον φόβο μαζικών εκροών, η Federal Reserve ανακοίνωσε διευκολύνσεις προς συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες όλων των καταθετών.

    Το πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης θα παρέχει δάνεια για έναν χρόνο σε τράπεζες ώστε να εξαλείψει πιθανούς κινδύνους, που οδήγησαν την SVB στη πτώχευση, για άλλα ιδρύματα.

    Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι θα διαθέσει 25 δις δολάρια, για το ταμείο υποστήριξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάιντεν για Silicon Valley Bank: Θα προστατεύσουμε τις καταθέσεις, όχι τους επενδυτές

     



    ΣΧΟΛΙΑ