• Τράπεζες

    Stop από την Thrivest για την Attica Bank – Όλο το παρασκήνιο

    Attica Bank

    Attica Bank


    «Σύννεφα» εμφανίστηκαν στη διαδικασία συμμετοχής της Thrivest στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της  Attica Bank.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, οι σύμβουλοι και οι δικηγόροι της Thrivest έλαβαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου εντολή να σταματήσουν προσώρας το  due diligence στην Attica Bank.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι   οι  μέτοχοι  (το ΤΧΣ που έχει το 69,5% της τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ με το 20,11%) φαίνεται να θέλουν να μεταθέσουν στο μέλλον –και σίγουρα μετά την ΑΜΚ- το ολοκληρωμένο  σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας και την κατάρτιση του νέου business plan. Επικεντρώνονται μόνο στην συμμετοχή της   Thrivest με  100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 490 εκατ.  ευρώ. Αντίθετα η θέση του ενδιαφερόμενου επενδυτή είναι η οριστική  λύση για την εξυγίανση της τράπεζας.

    Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή οι συζητήσεις είναι συνεχείς ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Όπως αναφέρουν πηγές των συμβούλων της Thrivest στο mononews,  η εταιρεία συμφερόντων των κ.κ, Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου δεν φαίνεται  διατεθειμένη να επωμιστεί τη ζημιά της Attica Bank, ούτε να συνδέσει το όνομα της με μία «αποτυχία».

    Σύμφωνα πάντα με τους συμβούλους  προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή της Thrivest  στην αύξηση  είναι η σύνταξη ενός business plan, που θα οδηγούσε  μέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια στη δημιουργία μίας «καθαρής» τράπεζας χωρίς τα βάρη των «κόκκινων» δανείων και θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο νέας άμεσης αύξησης κεφαλαίου.

    Στο μεταξύ η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια  συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δις ευρώ.

    Μάλιστα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

    Παράλληλα τα χαρτοφυλάκια Omega (1,3 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των  Bain και  Fortress.

    Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα  διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Ο νέος σχεδιασμός για τα κόκκινα δάνεια

    JP Morgan: Τι σημαίνει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η κατάρρευση της SVB



    ΣΧΟΛΙΑ