• Τράπεζες

    Moody’s: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από χτύπημα τύπου SVB

    Moody’s

    Moody’s


    Απίθανο θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το σενάριο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να υποχρεωθούν σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα, όπως ακριβώς έγινε με τη Silicon Valley Bank, η οποία κατέγραψε ζημίες 1,8 δις δολαρίων και ύστερα από ένα δραματικό 24ωρο οδηγήθηκε σε πτώχευση.

    «Θεωρούμε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή θέση ώστε να μην χρειαστεί να πουλήσουν ομόλογα καταγράφοντας ζημία», ανέφερε σε σχόλιό της η Moody’s.

    Επιπλέον, σημειώνει ότι το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών λήγει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που διασφαλίζει «συνεχή εισροή μετρητών, περιορίζοντας την ανάγκη για πώληση περιουσιακών στοιχείων».

    Αν και η αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε ομόλογα έχει πληγεί από τα αυξανόμενα επιτόκια, σύμφωνα με τη Moody’s, η αγοραία αξία τους δεν θα απέχει πολύ από την ονομαστική όσο αυτά πλησιάζουν στη λήξη τους.

    Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι οι πτωχεύσεις στην περίπτωση των Silicon Valley Bank και Silvegate προέκυψαν λόγω «ξαφνικής απώλειας εμπιστοσύνης» και «ως αποτέλεσμα υψηλών ταμειακών εκροών».

    «Οι μικρότερες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από καταθέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη των καταθετών τους, κάτι που διασφαλίζει ότι έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν να ανακάμψει η αξία των ομολόγων, χωρίς να επιβαρύνονται από υψηλά κόστη χρηματοδότησης», αναφέρει.

    Η περίπτωση της Silicon Valley Bank

    Η κατάρρευση της SVB θεωρείται η μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας εδώ και μία δεκαετία, ύστερα από μία ανεπιτυχή προσπάθεια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ζημίες 1,8 δις δολαρίων, λόγω πώλησης ομολόγων χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.

    Η τράπεζα είχε καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να εκτοξεύσει την αξία της σε 40 δις δολάρια, εκμεταλλευόμενη το επενδυτικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τα χαμηλά επιτόκια.

    Την περασμένη Τετάρτη όμως η ανακοίνωσή της για μία αιφνιδιαστική πώληση μετοχών, οδήγησε την επόμενη ημέρα τις μετοχές της τράπεζας σε ένα ανεξέλεγκτο sell-off και τους πελάτες της σε μαζικές αναλήψεις.

    Η απώλεια του 81% της αξίας της μετοχής της μέσα σε ένα 24ωρο, οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας να αναλάβουν την τράπεζα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων να ορίζεται διαχειριστής για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις.

    Τι είχε πει η Moody’s για τη SVB

    Λίγο πριν το κρίσιμο 24ωρο, μέσα στο οποίο η αμερικάνικη τράπεζα περιήλθε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc είχε προειδοποιήσει την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς και ότι ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάιντεν για Silicon Valley Bank: Θα προστατεύσουμε τις καταθέσεις, όχι τους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ