• Τράπεζες

    Attica Bank: Ο νέος σχεδιασμός για τα κόκκινα δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει δεσμευτική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο Astir 1.

    Την ίδια ώρα η τράπεζα προχωρά σε συγχωνεύσεις καταστημάτων του δικτύου στην Αττική, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο προσφέρει σε υπαλλήλους της που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στην τράπεζα ή εργάζονται σε καταστήματα που καταργούνται  ποσό αποζημίωσης και bonus μέχρι  200.000 ευρώ. Σήμερα η τράπεζα έχει δίκτυο 45 καταστημάτων και περί τα 600 άτομα προσωπικό.

    Η Attica Bank,  με τη νέα συμφωνία μετόχων ανάμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής ΣταθερότηταςΤΜΕΔΕ – Thrivest, που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα,  θα αποτελέσει μαζί με την Παγκρήτια και το ελληνικό κομμάτι της HSBC, τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

    Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει τις επόμενες μέρες τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

    Για το πακέτο Astir 1 έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επτά επενδυτικά σχήματα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο, η πώληση του οποίου θα είναι και σαφές μήνυμα προς την αγορά, ότι η διοίκηση της Attica Bank υλοποιεί το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

    Παράλληλα τα χαρτοφυλάκια Omega (1,3 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ ευρώ) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των  Bain και  Fortress.

    Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα  διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Στα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η  διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου  –τα 473,3 εκατ. ευρώ άμεση αύξηση και 16,7 εκατ. ευρώ μέσω warrants– και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου. Στην αύξηση σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Thrivest –συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, θα συμμετάσχει με  το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις

    Στουρνάρας στους FT: Το 2023 η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει την οικονομική σύνεση



    ΣΧΟΛΙΑ