• Τράπεζες

    Στα «κόκκινα» δάνεια πνίγεται η συγχώνευση Παγκρήτιας-Χανίων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δ. Μπάκος – Γ. Καϋμενάκης – Α. Εξάρχου, βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας

    Δ. Μπάκος – Γ. Καϋμενάκης – Α. Εξάρχου, βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας


    Τελικά φαίνεται πως η διάσωση της Τράπεζας Χανίων χρειάζεται πολλά κεφάλαια, ίσως περισσότερα από όσα αντλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ.

    Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων βυθίζεται στα «κόκκινα» δάνεια αφού από τις συνολικές  χορηγήσεις των 486,7 εκατ. ευρώ, τα 233,7 εκατ. ευρώ ήταν σε καθυστέρηση –με τον δείκτη NPEs στο 48% στο τέλος του 2021- και από  αυτά τα 208 εκατ. ευρώ είναι στο «κόκκινο» με  δάνεια ύψους 167 εκατ. ευρώ να είναι σε οριστική καθυστέρηση. Ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Η αρχική συμφωνία λοιπόν που είχε υπογραφεί με την Παγκρήτια πριν από ένα χρόνο για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, και η οποία είχε εγκριθεί την περασμένη Άνοιξη από τις γενικές τους συνελεύσεις φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Να σημειωθεί δε ότι η σχέση ανταλλαγής μετά την  αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν ότι για  κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούσαν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Ο νέος στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας με ποσοστό 32,5% είναι πλέον  η Thrivest Holdings των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου και επανεξετάζει τους όρους της συμφωνίας και κατά πόσο είναι συμφέροντες για τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί  και με την απόκτηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC.

    Τα «κόκκινα» δάνεια της Χανίων αποτελούν το μεγάλο βαρίδι στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, καθώς πάνε πίσω την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, που θα αποτελέσει τον πέμπτο πόλο του τραπεζικού συστήματος.

    Το θέμα έχει μπει στο τραπέζι, τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις, μετά και  από την συνάντηση που είχαν ο CEO της Παγκρήτιας κ. Αντώνης Βαρθολομαίος με τον κ.  Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest.

    Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν πως η συγχώνευση θα προχωρήσει και θεωρούν «λογική την  επαναδιαπραγμάτευση των όρων».

    Πηγές της Παγκρήτιας σημειώνουν σιβυλλικά πως σε όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση.

    Κύκλοι προσκείμενοι στο Lyktos Group συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα που μείωσε το ποσοστό του στο 11,25%, αναφέρουν πως το θέμα αφορά τον νέο βασικό μέτοχο.

    Από την πλευρά της η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει πως η υλοποίηση της συγχώνευσης -σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο πρόσφατα εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας-, είναι δεσμευτική για τα μέρη, όμως, η ολοκλήρωσή της είχε σαν προϋπόθεση την επιτυχή αμκ της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Το βέβαιο είναι ότι με ή χωρίς την Χανίων η νέα τράπεζα δεν θα ονομάζεται Candia και μέχρι το τέλος του έτους θα αλλάξει και η σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης

    Διεθνής διάκριση για το Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς

    Εθνική Τράπεζα: Εκδίδει senior preferred ομόλογο

    H Παγκρήτια επανεξετάζει τη συμφωνία με τη Συνεταιριστική Χανίων – Επιβεβαίωση Mononews

     



    ΣΧΟΛΙΑ