• Τράπεζες

    Συνωστισμός αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ II – Στις 10.000 έφτασαν οι αιτήσεις από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης

    Αναπτυξιακός νόμος: Πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα επενδυτικά σχέδια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

    Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος για δύο χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες 10.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν στις συνεργαζόμενες τράπεζες αίτημα για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

    Ήδη το ύψος των δανείων για τα οποία έχει υπάρξει αίτηση προσεγγίζει τον προϋπολογισμό της δράσης που φθάνει το 1,3 δις ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί τους συνολικούς πόρους που διατίθενται από τις Τράπεζες και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για δάνεια επενδυτικού σκοπού, που αποτελεί προηγούμενη δράση του Ταμείου που είναι ακόμη ενεργή.

    Ενδεικτικό του συνωστισμού που υπήρξε όμως στο τρέχον πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, είναι το γεγονός ότι για την παράλληλη δράση του ΤΕΠΙΧ II, που τρέχει εδώ και ένα χρόνο, ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται στις 6.000 έναντι των 10.000 που υποβλήθηκαν σε τέσσερις μόλις μέρες.

    Αν και οι αιτήσεις αυτές δεν μεταφράζονται αυτόματα σε εγκρίσεις, καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, γεγονός είναι ότι το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, δημιουργεί ήδη την ανάγκη για αύξηση των πόρων που διατίθεται για τη δράση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που «τρέχει» το πρόγραμμα, εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για τη χορήγηση ρευστότητας με επιδοτούμενο επιτόκιο από το κράτος.

    Το ποσό του 1,3 δις ευρώ προέρχεται κατά 40% από το Ταμείο Επανεκκίνησης που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΕΑΤ, ενώ στο 60% ανέρχεται η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα.

    Προκειμένου μια επιχείρηση να συμμετάσχει πρέπει να ανήκει σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, ενώ συνεργαζόμενες τράπεζες, είναι οι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής καθώς και οι Συνεταιριστικές Παγκρήτια, Τράπεζα Χανίων, Τράπεζα Ηπείρου, Τράπεζα Θεσσαλίας και Τράπεζα Καρδίτσας.

    Τα δάνεια που χορηγούνται μπορούν να κυμαίνονται από 10.000  – 500.000 ευρώ και το επιτόκιο επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

    Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών, το επιτόκιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό θα επιδοτείται, δηλαδή τα δύο πρώτα χρόνια.

    Προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τη διετία αυτή τις θέσεις απασχόλησης που είχε κατά τις 19 Μαρτίου 2020 και να μην παρουσιάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο συγκεκριμένο δάνειο, ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου το επιτόκιο είναι μηδενικό επιτόκιο για το 40% της συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.



    ΣΧΟΛΙΑ