• Τράπεζες

    Παγκρήτια Τράπεζα: Σε νέα βάση η αύξηση κεφαλαίου – Ο Μιχάλης Σάλλας και οι νέοι επενδυτές

    Μιχάλης Σάλλας

    Μιχάλης Σάλλας


    Στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έφτασαν πριν από λίγο τα οικονομικά στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022 της Παγκρήτιας Τράπεζας και το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ αναμένεται να αναρτηθεί και το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr, παρατείνεται για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου (αντί για 27 Σεπτεμβρίου), το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση για τους παλαιούς μετόχους της Παγκρήτιας, ώστε να έχουν πληρέστερη ενημέρωση –με βάση τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022- και να μην υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης σε σχέση με τους νέους μετόχους.

    Εκείνο που δεν αλλάζει στο νέο χρονοδιάγραμμα είναι το τρίμηνο για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που λήγει στις 27 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιουλίου.

    Την ίδια ώρα η Διοίκηση της Παγκρήτιας βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματίες –και της Κρήτης- οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί επιχειρηματίες έχουν απευθυνθεί στη Διοίκηση της Παγκρητιας δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των νέων μετόχων θα εξαρτηθεί από την άσκηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων της Παγκρήτιας.

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας ήδη με δήλωση του από χθες Δευτέρα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του νέου capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με τις πληροφορίες και η απάντηση από την κεντρική τράπεζα θα είναι άμεση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες διαδικασίες που είναι η απορρόφηση της Τράπεζας Χανίων και φυσικά η συγχώνευση με την HSBC Ελλάδος.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr το «κλειδί» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας είναι η HSBC, καθώς με τα 100 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, καλύπτεται πλήρως η «κεφαλαιακή τρύπα» της πρώτης.

    Για την Παγκρήτια Τράπεζα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η αφετηρία για να προχωρήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου εξυγίανσης αλλά και επέκτασής της με συγχωνεύσεις και εξαγορές της HSBC και της Τράπεζα Χανίων.

    Το κεφαλαιακό πλάνο λοιπόν που θα συζητηθεί στην ΤτΕ θα αναλύει το σχέδιο της τράπεζας σε ορίζοντα 2ετίας- 3ετίας, με πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα κεφάλαια της τράπεζας, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί λόγω μεγάλης ανάπτυξης ή συγκράτησης των δεικτών η τράπεζα θα μπορεί να εκδώσει ομόλογο της τάξης των 20-30 εκατ ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση της ΤτΕ για το κεφαλαιακό πλάνο θα έρθει άμεσα, προκειμένου να τρέξει το σχέδιο ανάπτυξης της Παγκρήτιας, χωρίς καθυστερήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύο τράπεζες αναζητούν κεφάλαια



    ΣΧΟΛΙΑ